70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Glazba kakva se nekad mogla čuti u gradskim kućama i ljetnikovcima

 DLJI

Dubrovačke ljetne igre izdale su CD pod pokroviteljstvom Zaklade Caboga Stiftung sa Sedam simfonija Luke Sorkočevića. Ansambl koji je snimio taj CD i Elena Davidova održali su 18. srpnja 2019. koncert u Kneževu dvoru. Na koncertu smo mogli čuti simfonije Luke Sorkočevića istim redoslijedom kako su snimljene na spomenutom CD-u, ali bez Prve i Druge simfonije: najprije Šesta, zatim Četvrta, a onda neparne - Treća, Sedma, i na kraju Peta.

Dvije arije

Dmitry Sinkovsky, koji se s Bojanom Čičićem izmjenjivao na mjestu prve violine, ujedno je kontratenor pa su na koncertu izvedene dvije arije: “Va tacito e nascosto” iz Händelove opere “Julije Cezar u Egiptu” i “Agitata infido flatu” iz Vivaldijeva oratorija “Juditha triumphans”. Sinkovskom je nedostajalo gipkosti glasa u ariji “Julija Cezara” i daha u ariji “Judite”, ali je njegova teatralna izvedba, čak i u oratoriju, pridonijela raznolikosti koncerta, a da se pritom nije narušio njegov koncept.

Naime, Dubrovčani su sa svojih brojnih putovanja često donosili muzikalije i nije isključeno da su poznavali te arije. Sorkočevićeva su djela, glazba za plemenitu razbibrigu, mogla biti izvođena u obiteljskoj gradskoj kući ili u ljetnikovcu na Lapadu, kako i sugerira naslov koncerta - Glazba dubrovačkih ljetnikovaca. Svježom interpretacijom ansambla, punom pozitivne energije, koju su na ansambl najviše prenosili Sinkovsky kao prva violina i Tomislav Fačini za čembalom, nastojalo se približiti izvedbi Sorkočevićeve glazbe kakvu su mogli čuti njegovi suvremenici.

Jarnovićev koncert

Prije nekoliko mjeseci violinist Bojan Čičić sa svojim ansamblom Illyria Consort snimio je 13., 14. i 15. Jarnovićev violinski koncert, a za Dubrovnik je pripremio njegov 16. koncert u G-duru “Concerto favori”. Čičić je istaknuo da je ovo prva suvremena izvedba tog koncerta, a ovaj zahtjevan koncert u njegovoj je izvedbi krasila jasnoća i intonativna preciznost. Iako se Čičić priklanja ideji da je Jarnović dubrovačkoga podrijetla, taj skladatelj ipak više ostaje jedan od “Mitova grada” iz krilatice ovogodišnjih Igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:02