KD LISINSKI PREDSTAVILA SEZONU 2010./2011.

Glazba kaže ne krizi, u Lisinskom se sprema spektakularna sezona

 Igor Sambolec/CROPIX
Ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević ne želi izgubiti publiku i srozati ugled najbolje dvorane

ZAGREB - Glazba stanuje u Lisinskom! - parola je pod kojom je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević sa svojim suradnicima sastavio i predstavio sljedeću sezonu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Orkestri u pravoj dvorani

Svaku glazbu, pa i klasičnu, doista možete slušati posvuda i uz pomoć najrazličitijih mogućih naprava. Ali, u pravu je Siriščević, dok je ne čujete u pravoj koncertnoj dvorani poput Lisinskog, vi zapravo ne znate o čemu se tu uopće radi.

Impresivno je kada Londonski simfonijski orkestar privuče preko 10 tisuća ljudi u Arenu Zagreb, ali neusporedivo sa zvukom u dvorani koja je upravo zbog takvih orkestara izmišljena.

Ekonomsku krizu, primjetnu u budžetima za kulturu i raspoloženju sponzora, Siriščević ne smatra razlogom da se škrtari i na glazbenoj kvaliteti.

Ohrabrenje i poticaj

I u tome mu treba dati za pravo.

Baš u ekonomskoj krizi mnoga ozbiljna svjetska središta svoje stanovništvo i gospodarstvo nastoje ohrabriti i potaknuti upravo intenziviranjem kulturne ponude i projekata.

- Mogli smo štediti kupujući samo jeftine i manje kvalitetne programe, ali tako bismo samo izgubili publiku i srozali ugled dvorane koja mora ostati mjesto izvrsnosti - govori Siriščević i iz rukava sipa imena najvećih svjetskih zvijezda: Elina Garanča, Sir John Eliot Gardiner, Londonski simfonijski orkestar, Viktoria Mullova, Valerij Gergijev, Filharmonija milanske Scale, Magdalena Kožena, Vadim Rjepin, Zoltán Kocsis...

Svi oni trebaju nastupiti u sljedećoj sezoni ciklusa Lisinski subotom, koji nije demonstracija rasipnosti, nego ekonomična kombinacija najboljih svjetskih i hrvatskih glazbenika, glasovitih solista i ne toliko razvikanih orkestara.

Slavna mezzosopranistica Garanča tako će sezonu otvoriti uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zoltán Kocsis dirigirat će Srednjoeuropskom orkestru mladih, Vadim Rjepin dolazi s Luksemburškom filharmonijom, a violončelist Antonio Meneses sa Simfonijskim orkestrom iz Săo Paola.

Mladi orguljaši i Vlatković

Na orguljama Lisinskog zasvirat će naši izvrsni mladi orguljaši Knešaurek i Mašić, u program Muzičkog biennalea uklopit će se Orkestar zaklade veronske Arene s Markom Letonjom, a sezonu će proslavom svoje desete godišnjice zatvoriti Cantus ansambl s našim slavnim hornistom Radovanom Vlatkovićem.

Lisinski je dom za još desetak koncertnih ciklusa

Ciklus Lisinski subotom sa svojih dvanaest koncerata samo je dio, odnosno krstarica na čelu impresivne glazbene flote. Lisinski je dom za još desetak solističkih, komornih, simfonijskih i jazz ciklusa drugih organizatora. Jedan od glavnih događaja sezone bit će i prvi nastup u Hrvatskoj pijanista Jevgenija Kisina kojeg dovodi Art agent. Uz Filharmoniju ponovo svira Ivo Pogorelić, a izravno iz Metropolitana gledat ćemo čak 11 predstava. Krizi i svim manama usprkos, Lisinski ostaje mjesto našeg pripadanja svijetu. ( B. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:07