NOVI TREND

Glazbena industrija napokon zarađuje više nego prije desetak godina

Drake
 REUTERS

Nakon nekoliko desetljeća opadanja, svjetska industrija snimljene glazbe je četvrtu godinu zaredom u porastu. To je zaključak godišnjeg izvještaja Međunarodnog udruženja fonografske industrije.

Njihov izvještaj kaže da je prodajom glazbe širom svijeta u prošloj godini ostvaren prihod od 19,1 milijardi dolarai. Taj rezultat je napokon nadmašio brojku od 18,4 milijarde koje su ostvarene u 2007., piše Rolling Stone.

Izvješće za 2019. godinu je iznijelo podatak da je od 19,1 milijardi zarađenih u 2018. gotovo polovica (47 posto ili 8,9 milijardi) zarađena od platformi za internetski prijenos ('streaming') glazbe, a koje se uzdržavaju pretplatom ili oglasima.

Platforme za streaming su ukupno porasle za 34 posto od 2017. do 2018., a plaćena ili pretplatom dobivena glazba u internetskom prijenosu je porasla za 33 posto. Fizički formati poput CD-a su u međuvremenu pali za 10 posto, a digitalno preuzimanje je palo u još većoj mjeri, za 21 posto.

Trendovi u kupovini glazbe su u skladu s onim što se može uočiti na glazbenom tržištu u SAD-u: prodaja digitalnih i fizičkih albuma pada, a internetski prijenos raste. U svjetskim okvirima neke regije (Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Azija) pridonose više rastu ovog gospodarskog sektora nego druge, ali svjetski trend među ljubiteljima glazbe je korištenje internetskog prijenosa.

Zahvaljujući internetskom prijenosu digitalna prodaja glazbe (to se odnosi na plaćeni internetski prijenos, besplatni internetski prijenos i preuzimanje glazbenih datoteka) je prešla brojku od 10 milijardi po prvi put u povijesti.

Prema ovom izvješću top 10 najvećih glazbenih tržišta su: SAD, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Južna Koreja, Kina, Australija, Kanada i Brazil. Top 10 glazbenika su: Drake, BTS, Ed Sheeran, Post Malone, Eminem, Queen, Imagine Dragons, Ariana Grande, Lady Gaga i Bruno Mars, piše Rolling Stone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17