NOVA ERA

GLAZBENA INDUSTRIJA SLAVI Eksplozivno raste prihod od streaminga

 Getty
U usporedbi sa streamingom, prihodi od digitalnog downloada albuma i singlova nisu oduševljavajući

U prvoj polovici ove godine, prema američkom cehovskom udruženju RIAA, glazbena industrija u SAD-u doživjela je 8,1 posto rasta ukupnih prihoda, a digitalni prihod iznosio je 77,5 posto ukupnih prihoda.

Po njihovim podacima, najveći rast zabilježen je u segmentu pretplate na streaming glazbe: ukupan broj pretplatnika narastao je na 18,3 milijuna, te ih je sada dvostruko više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a glazbena industrija u prvom polugodištu od pretplatnika je naplatila više od milijardu dolara! Ukupan prihod od streaminga u prvih šest mjeseci je čak 1,61 milijardu dolara.

U usporedbi sa streamingom, prihodi od digitalnog downloada albuma i singlova nisu oduševljavajući. U tom segmentu zabilježen je pad od 17,1 posto u odnosu na prošlu godinu, a ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 1,012 milijardu dolara.

U prihodima američke glazbene industrije još uvijek postoji stavka CD-a, ali je njihova prodaja pala na 38,9 milijuna prodanih primjeraka, odnosno 443,9 milijuna dolara prihoda.

Albumi otisnuti na vinilnim pločama ove su sezone mrvicu uzmaknuli, s 9,2 milijuna na 8,4 prodanih primjeraka. No, s 207,1 milijuna dolara prihoda vinil je još uvijek bolji od 195,5 milijuna prihoda od oglasa s streaminga na zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:57