BRANISLAV ANĐELOVIĆ

Glazbena legenda Balkana i jedan od osnivača kultnih ‘Rokera s Moravu‘ umro od posljedica korone

Branislav Anđelović

 YouTube
Bane Ćora je bio najsmješniji među "Rokerima s Moravu", kojeg su na sceni svi zadirkivali jer je bio, tobože, stidljiv

Glazbenik Branislav Anđelović (76), koji je šezdesetih godina predvodio rok grupu "Plamenih pet", a sedamdesetih bio jedan od osnivača popularnog glazbenog sastava "Rokeri s Moravu", preminuo je u četvrtak u Beogradu, od posljedica korone, javlja Blic.rs.

Tužnu vijest potvrdila je na Facebooku njegova najmlađa kći Dijana.

- Danas rano ujutro smo izgubili mog oca Baneta, muzičku legendu Balkana - objavila je Dijana.

- On je imao operaciju kuka, međutim, zarazio se koronom, a komplikacije su vrlo brzo dovele do smrti. Bane će biti u sjećanju milijuna obožavatelja, kroz nekoliko generacija, koje su sve uživale u skečevima 'Rokera s Moravu' i rock-folk parodija po kojima su bili dobro poznati. Tata, nadam se da počivaš u miru i da si na boljem mjestu - dodala je.

Bane Ćora je bio najsmješniji među "Rokerima s Moravu", kojeg su na sceni svi zadirkivali jer je bio, tobože, stidljiv. Bio je izvrstan imitator. Kada su u Beogradu počeli nicati vokalno-instrumentalni sastavi, bio je član "Plamenih pet", da bi nakon toga otišao u London, gdje se također bavio glazbom, jazzom i bluesom, tako da je bio vrlo zaslužan za originalne aranžmane "Rokera s Moravu", koji su se na jugoslovenskoj glazbenoj sceni pojavili 1977. sa singlom "Stojadinka ovce šiša". Bane je bio i šef grupe "Zlatno doba", koja je pratila "Rokere" na koncertima i pločama.

Zahvaljujući britkim tekstovima, sjajnim aranžmanima i odličnim vokalno-scenskim nastupima, uvijek sa šajkačom na glavi, stekli su kultnu popularnost koju nitko nikada nije uspio dosegnuti. Bane je "Rokere" napustio nakon 11 godina, u srpnju 1988., a njegovim odlaskom grupa je izgubila na kvaliteti zvuka i aranžmana. Iza sebe je ostavio suprugu Mirjanu i kćeri Sendi, Mimicu i Dijanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:56