OBLJETNICA PORTALA

GLAZBENA POSLASTICA ZA PROSLAVU ROĐENDANA Marc O'Reilly, Moskau i Straight Mickey & the Boyz na proslavi 6. obljetnice glazbenog portala Ravno do dna

 Promo

Na šestom rođendanu glazbenog portala Ravno do dna 14. ožujka u Vintageu nastupit će irski rock kantautor Marc O'Reilly, koprivnički gospel-kolektiv Moskau i beogradski proto-punk bend Straight Mickey & the Boyz.

Marc O'Reilly je relativno nov irski kantautor u čijim se životnim pjesmama prelamaju blues, rock i irski folk te njegov snažan, ali i mazan vokal. Objavio je tri, od kritike hvaljena albuma, „My Friend Marx“ (2011.), „Human Heardings“ (2014.) i prošlogodišnji „Morality Mortality“, zbog kojih su ga usporedili s Johnom Martynom i Glenom Hansardom, kao i s Bon Iverom iz folk faze te velikanom bluesa Peterom Greenom.

Za Straight Mickey & The Boyz, nakon nastupa u Ljubljani, John Robb iz londonskog post-punk benda The membranes na svom portalu Louder Than War napsiao je kako je posrijedi trio koji pred publiku izlazi "kao MC5 s daškom The Clasha ubačenog s dobrim ukusom. Postoji nešto u ovom bendu koji je tako čvrst i tako uvjeren da je glazba koja se izlije iz njih snažno magnetična. Straiht Mickey And The Boyz donose perfektan rock and roll“.

Koprivnički gospelkolekitv Moskau u gothic-americana stilu obrađuje skladbe Son Housea, Toma Waitsa, Nicka Cavea ili tradiconale gospela, folka i bluesa s vrlo interesantnim poigravanjem moćnim vokalima, jezovitom gitarom, ritmovima često svedenim samo na pljeskanje dlanovima zbog čega zvuče poput neke naše varijante Wovenhanda, Willard Grant Conspiracy, Cowboy Junkiesa i srodnih gothic-americana sastava. Obavezno poslušajte njihov album "Gospel Machine" na bandcampu. Osnovu Moskaua čine Ivan Gundić, Pavle Bojanić, Ivan Laić i Ivan Grobenski, ali se ona lako poveća i na petnaestak članova čiji članovi kao instrumente rabe harmoniku, saksofon, industrijalne udaraljke, bicikl, klavijature…

Portal Ravno do dna počeo je s radom 26. ožujka 2011. godine, a pokrenuli su ga Zoran Stajčić i Marko Podrug, novinari i članovi udruge Jedna nova poruka. Do današnjeg dana voluntaristički mu je pristupilo i preko njega djelovalo 67 autora, a trenutno portal broji 27 stalnih autora suradnika. Ravnododna.com uvršten je u 2011. godine u 10 najboljih hrvatskih web sadržaja Top 10 Hr Web nagrade Vidi.hr, a posebnu pažnju pridaje novim imenima na glazbenoj sceni. Jedini je portal pop kulture koji posebnu pažnju pridaje jazzu pa na njemu svoje tekstove objavljuju najcjenjeniji i najupućeniji jazz kritičari i novinaru u Hrvatskoj, a i šire, među njima Davor Hrvoj, Saša Drach, Janko Heidl, Vid Jeraj, kao i urednik Zoran Stajčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:22