RAST PETU GODINU ZAREDOM

GLOBALNI ZAMP Prikupljen rekordan iznos autorskih naknada

 Profimedia, Panthermedia

ZAGREB - Globalni prikupljeni iznos naknada za autore glazbenih, audiovizualnih, likovnih, dramskih i književnih djela narastao je u 2017. godini na rekordnih 9,6 milijardi eura, što je 6,2 posto više u odnosu na godinu ranije, rezultati su najnovijeg službenog izvješća o globalno prikupljenim naknadama kojeg objavljuje Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora CISAC, čiji je član i HDS ZAMP.

Autorske naknade od digitalnog korištenja prvi put prelaze granicu od 1 milijarde eura nakon rasta od 24 posto u 2017., stoji u priopćenju HDS ZAMP-a. Zahvaljujući rastu streaminga i, u posljednje vrijeme, pojačanom interesu korisnika za video streaming usluge, u posljednjih pet godina naknade od digitalnog korištenja gotovo su utrostručene (166 posto).

Naknade za glazbena djela narasle su na 8,3 milijardi eura, s prihodom od digitalnog korištenja preko 1 milijarde eura, također po prvi put.

Usprkos porastu digitalnih prihoda za sve repertoare od 1,27 milijarde eura, prihodi od digitalnog korištenja i dalje su znatno niži od prihoda od emitiranja, koncerata i javnog priopćavanja. Samo 13 posto autorske naknade dolazi od digitalnih korištenja (porast s prethodnih 11 posto), što je odraz velikog nesrazmjera između ogromne količine autorskih djela koja se distribuiraju digitalnim kanalima i naknade koja se vrati njihovim autorima.

To je peta godina u nizu globalnog rasta za autore i prva u kojoj je rast zabilježen u svim granama.

Priličan rast u naknadama za radio i TV emitiranje daje naslutiti kako rastući prihodi od digitalije zasad ne nagrizaju tradicionalna tržišta. U 16 od 20 država s najvećim digitalnim prihodom, naknade od emitiranja također bilježe porast prihoda, ističu iz HDS ZAMP-a.

CISAC-ova svjetska mreža licencira sadržaje i prikuplja naknade u ime četiri milijuna kreativaca za korištenje njihovih djela, uključujući korištenja na TV-u, radiju, koncertima, u javnom priopćavanju, digitaliji i privatnom kopiranju.

'Izvješće o globalno prikupljenim naknadama 2018.' donosi ekskluzivnu dubinsku analizu i podatke prikupljene od 239 CISAC-ovih autorskih društava iz 121 zemlje. Izvještaj uključuje deset analiza pojedinačnih zemalja, analize po regijama, prognoze globalnog rasta za video streaming te, po prvi put, opsežnu količinu neobrađenih podataka po državama i s podacima o poretku repertoara.

'CISAC je u središtu bitke za budućnost više od četiri milijuna autora u svijetu. Ja gorljivo podržavam tu bitku. Europa je konačno prepoznala da je vrijeme za promjene: neprihvatljivo je da zakoni štite velike tehnološke divove i podržavaju sistemsku nepravdu prema autorima. To je sada poruka za prenijeti čitavom svijetu: vrijeme je da se i ostale vlade pokrenu i slijede europski primjer', poručio je predsjednik CISAC-a, pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:14