LEGENDA ZG JAZZA

GORAN I DAVOR KAJFEŠ Hrvatski jazzeri sa švedske bauštele

Tata Kajfeš je nekadašnji član legendarnog Zagrebačkog jazz kvarteta s Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom i Silvijem Glojnarićem, koji je od od 1967. na stalnom radu u Švedskoj, a njegov je sin osvojio švedskog Grammyja

Davor Kajfeš, proslavljeni hrvatski jazz pijanist i skladatelj nastupa u srijedu 4. veljače u 20 sati sa svojim sinom, trubačem Goranom Kajfešom i sa Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića u Studiju Zvonimir Bajsić, na Hrvatskoj televijiziji.

Tata Kajfeš je inače legenda zagrebačkog jazza, vitalni osamdesetogodišnjak, nekadašnji član Zagrebačkog jazz kvarteta (s Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom i Silvijem Glojnarićem), koji je od od 1967. godine na stalnom radu u Švedskoj. Bavio se glazbenom pedagogijom, ali i skladanjem, jazza i suvremene glazbe, a dobitnik je nekoliko europskih nagrada za svoje skladbe.

Radio je s mnogim legendama jazza, a posebno je bio zanimljiv njegov odnos s Johnom Lewisom, vođom čuvenog Modern Jazz Quarteta, prvo profesionalnu, jer su mnogo surađivali i čak zajedno nastupali, a poslije i privatni, jer je Lewis oženio Kajfešovu sestru!

Sin Goran rođen je 1970., trubač je i skladatelj, a surađivao je s najznačajnijim skandinavskim glazbenicima i također je za svoje skladbe nagrađivan. Između ostaloga je dobio Swedish Grammy za jazz produkciju i Nordic Music Prize 2011. Vodi vlastite sastave od kojih je najpoznatiji Oddjob s kojime se uskoro nada snimiti album i za prestižni EMI.

Sve skladbe koje će se izvoditi autorsko su djelo dvojice Kajfeša, a za ovu ih je priliku aranžirao Silvije Glojnarić. Koncert se prenosi i uživo na Trećem programu Hrvatskog radija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:56