SVJETSKA TURNEJA

Goranovci nas predstavljaju na festivalu folklora u Turskoj

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” otišao je na 20. International Büyükçekmece Culture and Arts Festival u Turskoj na kojem je kao hrvatski predstavnik jedan od 27 folklornih ansambala iz 27 zemalja.

U kolovozu, pak, goranovci idu u Kinu na turneju po Pekingu, Šangaju, Šenženu te pet gradova u Mongoliji, od kojih će u svakom održati cjelovečernji koncert na kojem će predstaviti pjesme i plesove Prigorja, Zagorja, Krka, Korduna, Baranje, Međimurja, Splita, Dubrovnika i drugih hrvatskih područja.

- U našem je studentskom kulturno-umjetničkom društvu oko 450 ljudi, dok nas je u folklornom ansamblu 60-ak, a na turneju nas ide nešto više od 30. Kako smo pretežno studentsko društvo, ima nas iz cijele Hrvatske, pa većinom funkcioniramo tako da studenti, koji su doma bili u manjim KUD-ovima, prenose drugima svoje znanje - priča nam Danijel Vukobrat, predsjednik Folklornog ansambla, i dodaje da godišnje odrade od 70 do 100 nastupa i nekoliko velikih turneja. Velika im je čast što su uspjeli dogovoriti turneju po Kini, koja je rezultat suradnje ministarstava kulture i turizma obiju zemalja.

- Već smo bili u Kini na kraćem gostovanju 2010. godine, ali ovo je definitivno najveće dosad. Posebno nas veseli kada imamo priliku prezentirati svoju kulturu tako dalekim zemljama koje s našom imaju malo dodirnih točaka - kaže Vukobrat, pa nabraja koje je sve zemlje ansambl dosad prošao: doslovno cijelu Europu, Kanadu, Cipar...

Posjetu Turskoj, pak, posebno se vesele. - To je jedno od najvećih natjecanja. Mi smo posebni jer uz ples i pjevamo, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:19