Protiv Duška Kuliša

Gradonačelnik Pule otkrio zašto je zabranio turbofolk u gradskim prostorima: ‘Jedan je i isključivi razlog‘

Filip Zoričić

 Goran Sebelic/Cropix
U Pulu ovo ljeto dolaze izvođači najvišeg svjetskog ranga rekao je gradonačelnik Pule za Jutarnji

- Imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima, poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je zabranio koncert poznatih pjevača narodne i turbofolk glazbe Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekuta i Zorane Mićanović u pulskom Domu sportova. Koncert u organizaciji promocije Hiljadarka se trebao održati 25. ožujka i već je bio gotovo rasprodan. Ona je s gradskom tvrtkom Pula Sport, koja upravlja Domom sportova, dogovorila zakup ove dvorane. No, kada je Zoričić za to saznao, odlučeno je da se koncert ne održi u tom gradskom prostoru.

Zoričić je pojasnio je da se takav koncert na kojemu nastupaju izvođači narodne i turbofolk glazbe, neće održavati u javnom prostoru Grada Pule i u objektima kojima upravlja jer smatra da ovaj glazbeni izričaj ne pripada pulskom podneblju, duhu i mentalitetu grada.

- To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za koncert nismo znali niti resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade niti ja, inače bih odluku donio ranije. Vijest je, rekao bih simbolično, došla do mene u trenutku kada se u našem kazalištu odvijao događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada, europsku i mediteransku Pulu. Više puta sam rekao da je moja dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru, dok sam ja gradonačelnik, promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima, kazao nam je Zoričić.

Istaknuo je da je za Pulu kao destinaciju bio da ugošćuje zvijezde najvišeg svjetskog ranga.

- U Pulu ovo ljeto dolaze izvođači najvišeg svjetskog ranga - Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazotti, Florence and the Machine... Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći, kazao nam je pulski gradonačelnik. Koncert u organizaciji promocije Hiljadarka je već bio gotovo rasprodan. Ona je s gradskom tvrtkom Pula Sport, koja upravlja Domom sportova, dogovorila zakup ove dvorane. No, kada je Zoričić za to saznao, odlučeno je da se koncert ne održi u tom gradskom prostoru, pa je koncert preseljen u Osijek.

image

Filip Zoričić

Goran Sebelic/Cropix

Inače, za ovaj je koncert bilo prodano već 85 posto svih karata, nešto manje od tri tisuće, a svi oni koji su već kupili karte mogu dobiti povrat novca ili otići na koncert istog datuma, ali u Osijek. Organizator koncert, koji je uplatio najam dvorane, dobio je povrat novca.

- U jednom trenutku, kada se umiješao gradonačelnik Filip Zoričić, izvršen nam je povrat uplaćenih sredstava i otkazivanje ugovora o najmu, bez ikakve prethodne obavijesti, adekvatnog i zakonitog obrazloženja te eventualnog sastanka na kojem bi riješili problematiku, kazali su za Glas Istre iz organizacijskog tima organizatora koncerta. Pojasnili su i za taj lokalni medij da je komunikacija s gradonačelnikom od početka bila s njegove strane u isključivo neprijateljskom i veoma bahatom stilu.

image

Duško Kuliš

Sasa Buric/Cropix
image

Ana Bekuta
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

CROPIX

- Ostali smo iznenađeni da gradonačelnik jednog velikog grada komunicira na takav način te samovoljno odlučuje o privatnim projektima, donosi ogroman gubitak, vrši diskriminaciju te se ponaša kao lokalni šerif, ističući svoje stavove da je okrenut vjeri. Međutim, kako zna cjelokupna javnost, vjera se ne iskazuje na takav način. Nije nam jasno kako u 21. stoljeću netko može samovoljno donositi odluke zbog nekih osobnih stavova, a na štetu organizatora i publike, poručili su iz Hiljadarke za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:13