SPEKTAKL NA PRISAVLJU

Grupa Pavel najveći slavodobitnik Porina, pjesmu godine imaju Dečak i Massimo, ovacije za Zdenku Kovačiček!

Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić
 Ranko Suvar/Cropix
Tri direktna i jedan "posredni" Porin spremila je grupa Pavel, nagrade osvojili i Vanna, Urban, Albina...

Grupa Pavel bez ikakve sumnje slavodobitnik je 28. dodjele glazbene nagrade Porin održane večeras na Prisavlju ispred HRT-a, u pandemijskoj "open air" varijanti. Bendu predvođenim Aljošom Šerićem pripao je tako Porin za album godine, a pored toga njihov "Ennui" proglašen je i najboljim pop albumom. Porina su dobili i posredno za likovno oblikovanje "Ennuija" za što je zaslužan Filip Gržinčić. Slavili su i u kategoriji najbolje vokalne suradnje zbog one s Tedijem Spalatom na pjesmi "Ne daj na nas", koju je frontmen Pavela, Aljoša Šerić umalo dao Marku Tolji.

- Ok, sad je već malo neugodno. Lijepo je kad te struka cijeni. O bože Luna, ne znam hoćemo li uopće doći do jutra - kazao je uzbuđeno Aljoša Šerić, primajući posljednji, onaj najprestižniji Porin za album godine, dok je njegova supruga i pjevačica Pavela Antonia Matković Šerić, poručila njihovoj kćerkici Luni da se ne brine, jer mama stiže. Par se s ostatkom benda zahvalio svom malom krugu velikih ljudi koji ih je podržavao, obitelji i prijateljima. Bio je to sjajan uvod u proglašenje dobitnika za pjesmu godine, jer je ovdje Porin pripao upravo "Malom krugu velikih ljudi", pjesmi koju je za Massima napisao Ivan Dečak.

image
Albina Grčić i Pavel - Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić
Ranko Suvar/Cropix

- Porin je definitivno svečanost glazbenika i struke i već kad si nominiran znaš da ćeš prisustvovati nečem velikom. Ivan Dečak posvetio je ovo priznanje svojoj obitelji, to činim i ja, ali pored toga posvećujem ga i svim medicinskim radnicima koji su dali sve od sebe da nas čim više ostane na planeti. Ostanimo zdravi i hajmo dočekati i sljedeći Porin - istaknuo je Massimo.

image
Massimo Savić
Ranko Suvar/Cropix

Ovacije za Zdenku

Upravni odbor Porina dodijelio je nagrade za životno djelo pjevačici Zdenki Kovačiček i skladatelju Silviju Foretiću, te posthumno Krunoslavu Kići Slabincu koji je preminuo u studenom prošle godine.

image
Zdenka Kovačiček
Ranko Suvar/Cropix

- Dobio sam nagradu iako nisam ljubimac davatelja nagrada, pa sam malo skeptičan. Propuštene nagrade kroz život koje su vas mimoišle, obično se nadoknade ovima za životno djelo, no neki ih ni za života ne dobiju. Nadam se da sa svojih 80 godina i ne baš malim opusom mogu primiti ovu nagradu mirne savjesti - kazao je Foretić.

image
Silvio Foretić, nagrada za životno djelo
Ranko Suvar/Cropix

Dražen Ilinčić najavio je kako je stiglo vrijeme da "žena za sva vremena", primi i nagradu za sva vremena. Izlazak na scenu neuništive Zdenke Kovačiček popraćeno je ovacijama publike.

- Porin je ipak došao na vrijeme, a moglo je biti i kasno. Upozoravam vas da ne želim primati nikakve nagrade posthumno - i Kovačiček je poput Foretića bila direktna, zahvalivši se na nagradi, a kao najvažnije u svojoj 60 godina dugoj karijeri istaknula je suradnje zahvaljujući kojima su nastala djela koja će ih sve nadživjeti - s Miljenkom Prohaskom, Tomasom Krkačem, Vladom Delačem, Igorom Savinom i Markom Tomasovićem.

image
Zdenka Kovačiček
Ranko Suvar/Cropix

- Idemo dalje, pa dokle stigli - zaključila je na kraju Kovačiček dajući jasno do znanja da misli i dalje ostati glazbeno aktivna.

Na 28. izdanju ove najprestižnije glazbene nagrade, ženskim vokalom 2020. proglašena je Vanna zbog izvedbe pjesme "Puna memorija", a Damir Urban muškim.

image
Damir Urban
Ranko Suvar/Cropix

- Stvarno se nisam nadao nagradi, posebno zbog nominiranih u ovoj kategoriji (Massimo i Marko Tolja op.a). Pjesma "Nitko osim nas" snimljena je u maloj sobici na Brijunima, zaboravio sam zatvoriti i prozor, pa sam "pokupio" sve okolne zvukove, žena je imala problema s djecom... sve skupa baš neobično - rekao je Urban primajući Porina, dok se Vanna našalila rekavši kako mora paziti što priča jer nakon što je posljednji puta dobila tu nagradu, izjavila da se boji da im ne dosadi, pa nakon toga ovaj kipić nije "vidjela" dugih 20 godina.

image
Ivana Vrdoljak Vanna
Ranko Suvar/Cropix

Nagrada i Albini

Ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu Albina Grčić slavila je u kategoriji Novi izvođač. Porina je primila od Josipe Lisac, koja kada je ugledala ime pobjednika točnije pobjednice samo je ustvrdila "ma jasno, slatka, divna, dotrči..."

image
Josipa Lisac
Ranko Suvar/Cropix

- Nisam očekivala ovu nagradu, pa nisam pripremila ni govor. Velika mi je čast što primam Porin upravo od naše glazbene dive Josipe Lisac koja mi je slala poruke dok sam bila na Eurosongu sa slatkim savjetima - otkrila je Albina, ali ne i o kojim savjetima se radilo. Nagradu je posvetila djeci koja su joj ujutro došla pred zgradu, jer joj je kaže apsolutno nevjerojatno da je netko poput nje tko ima samo 22 godine uzor djeci.

image
Albina Grčić
Ranko Suvar/Cropix

Veliki je to uspjeh jer unatoč nesretnoj pandemijskoj godini koja je posebno udarila na glazbenu industriji, samo za tu kategoriju bilo je čak 75 prijava, a u samu završnicu su ušli Vinko Ćemaraš, Mia Negovetić te Albina.

image
Mia Negovetić
Ranko Suvar/Cropix

Kipić kojeg je dizajnirao Ivica Propadalo otišao je pak u ruke Goranu Kovačiću kao producentu godine.

​Dodjelu su vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić uz brojne poznate prezentere i glas Duška Ćurlića u pozadini, a uživo ispred publike koju su činili nominirani i predstavnici medija nastupili su 9OF3 koji su i otvorili večer te Albina, Vinko Ćemeraš, Matija Dedić, Daria Hodnik, Ivan Kapec 3o, Damir Kedžo, Massimo, Mia Negovetić, Pavel, Marko Tolja, Damir Urban, Vanna, Je Veux, Bruno Vlahek i Zsa Zsa & Hiljson Mandela.

Nagrade su dodijeljene u sveukupno 36 kategorija ne računajući one za životno djelo, a za ovogodišnje izdanje prijavljeno je 299 pjesama te 214 albuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 01:18