Houra o Glavanu: Zvao sam ga Profesore

Vijest da je jedan od najvećih rock kritičara u Hrvatskoj Darko Glavan (58), poginuo u prometnoj nesreći nakon posjeta Radar festivalu u Varaždinu odjeknula je cijelom Hrvatskom, a posebno je pogodila sve one koji su ga poznavali i pratili njegov rad – prijatelje, kolege, glazbenike i umjetnike.

Nepoznati vozač pregazio glazbenog kritičara Darka Glavana i pobjegao



Svi oni slažu se u jednome: da je hrvatski glazbeni i likovni svijet izgubio jednog od najistaknutijih kritičara i vrhunskog znalca.



Jasenko Houra

Scena je izgubila velikog znalca, profesora. Od početka karijere zvao sam ga Profesore. Jer, profesor Glavan za mene je uvijek bio korektor onog što radim. Argumentirano mi je govorio što valja, a što ne. Otkako sam doznao što se dogodilo, čujem se s prijateljima, prisjećamo se nekih zajedničkih druženja. 




Livio Morosin

Bili smo prijatelji. Njegove glazbene kritike čitao sam još kao klinac, a kada sam se i sam počeo baviti glazbom, jedva sam dočekao da Darko napiše nešto i o mojoj muzici. Ponekad me u kritikama znao “oprati”, ali mu je svaka bila na mjestu.



Zlatko Gall

Nemojte mi zamjeriti. Stvarno ne znam što bih rekao. Bili smo skupa u nedjelju navečer i sad ga više nema. Jedva sam sročio tekst za vlastitu redakciju. Sve mi je blesavo i glupo, užasno se tužno i rastrojeno osjećam. Konfuzan sam.



Zoran Predin

Bio mi je poput starijeg brata. U nedjelju navečer smo bili zajedno na koncertu, slušali smo Santanu i uživali. Planirali smo zajedno otići na koncert Leonarda Cohena u Ljubljanu. Prijateljevali smo trideset godina, toliko toga sam od njega naučio, toliko smo planova imali, a sada ga više nema.






Snježana Pintarić
, Muzej suvremene umjetnosti

Užasnuti smo. On je bio jedan od najcjenjenijih likovnih kritičara. Bio je i moj osobni suradnik na izložbama, a poznato je koliko je podupirao ovaj muzej. Ostali smo bez prijatelja vrhunskog znalca. U šoku sam cijeli dan.





Miroslav Gašparović,
Muzej za umjetnost i obrt

Danas je trebao doći u muzej s Patty Smith, ali nažalost došla je samo ona. Rekla je da će odsvirati večeras jednu pjesmu samo za njega. Neopisivo mnogo smo izgubili s njegovim odlaskom, a na žalost, toliko kratko je prošlo otkad smo izgubili i Dražena Vroljaka.


 



Klara Rožman, Ivana Krnić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:52