LJETNE IGRE

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL U ATRIJU KNEŽEVA DVORA: Vrhunske interpretacije Händela i Telemanna

Hrvatski barokni ansambl održao je 14. kolovoza koncert u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara u Atriju Kneževa dvora. Ansambl je vodio francuski dirigent Hervé Niquet, a na programu su bila djela Georga Friedricha Händela i Georga Philippa Telemanna.

Koncert je započeo izvedbom Händelovog “Concerta grossa u d-molu”, op. 3, br. 5, a Pavao Mašić nastupio je kao solist u izvedbi dvaju Händelovih koncerata za orgulje i orkestar, Koncerta u g-molu, op. 4, br. 1 te Koncerta u F-duru, op. 4, br. 4. Händel je ove koncerte skladao kako bi se izvodili u sklopu njegovih oratorija pred londonskom publikom, koja je voljela spektakle i virtuoze. Kako u oratorijima, djelima religijskog sadržaja, nije bilo uobičajeno da u prvome planu budu pjevači koji pokazuju svoju virtuoznost, između činova oratorija izvođeni su koncerti koji sadrže virtuozne dijelove i koji zahtijevaju precizan i minuciozan rad prstiju, što je Pavao Mašić besprijekorno izveo.

U Telemannovom “Koncertu za violinu, violončelo i trubu u D-duru” solisti su bili Krešimir Fabijanić na trubi i Laura Vadjon na violini, a izvedena je i Telemannova suita “Hamburger Ebb’ und Flut” (hamburška plima i oseka) u kojoj se unutar plesnih stavaka različitim kombinacijama instrumenata i tehnikama sviranja oslikavaju antička vodena božanstva, bogovi vjetra, plima i oseka te mornari. Kao dodatak izveden je stavak “Šaljivi Triton” iz iste suite, u kojem su šaljivost postignutu pizzicatima i razigranim melodijama članovi ansambla upotpunili i uzvicima.

Hrvatski barokni ansambl i solisti, pod vodstvom Hervéa Niqueta, publici su ponudili vrhunske interpretacije Händelovih i Telemannovih skladbi, a osim čistih i preciznih izvedbi te posebnog zvuka kakav pružaju instrumenti iz razdoblja baroka i njihove replike, općem ugođaju ovoga koncerta doprinijela je i osebujnost dirigenta, koji zbog svoje simpatičnosti i snažne scenske prisutnosti ne upravlja samo ansamblom nego ostavlja i velik dojam na publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:36