STREAM OTKRIĆE

Impresivan glas pjevačice Courtney LaPlante metal grupu Spiritbox čini zaista posebnom

Courtney LaPlante

 Rise Records/Youtube
Za razliku od kolegica koje se prilikom pjevanja znaju osloniti na operu i tradicionalni heavy metal, LaPlante poseže za R‘n‘B-jem

Metalom dominiraju muškarci. Žanr je jednostavno takav. Muškarci i zato gravitiraju prema žanru, zbog natjecateljske komponente. Nije zanemarivo da je rijetko koji žanr toliko ovisan o tehnologiji i da se u njemu do te mjere fetišiziraju instrumenti i prateća oprema. Ukratko - prilično jaka muževna energija.

Rijetke su djevojke koje se usude zakoračiti u taj svijet, a čak i kad pokušaju, gotovo sve kažu da se moraju truditi mnogo više od dečki kako bi se probile i etablirale. Ne bi trebalo biti tako, ali jest. Pjevačice poput Tarje Turunen, Cristine Scabbije, Angele Gossow i Amy Lee puno su napravile za popularizaciju žanra među djevojkama i ženama, značajan su doprinos svakako dale i gitaristica Lita Ford te grupa Girlschool.

Istina, daleko smo od ravnopravnosti, a kako je metal još uvijek stigmatiziran, sumnjam da će zastupljenost žena u njemu značajno porasti. Dopustite stoga da vam preporučim - Spiritbox.

Četveročlani kanadski bend koji čine pjevačica Courtney LaPlante, gitarist Mike Stringer, inače supružnici, te basist Bill Crook i bubnjar Zev Rosenberg. Spiritbox je aktivan od 2017. godine, a dosad je izdao EP-jeve "Spiritbox" (2017.) i "Singles Collection" (2019.), singlove "Rule Of Nines" (2019.) i "Blessed Be" (2020.) te svoj prvi album, "Eternal Blue" (2021.).

Spiritbox zna da je moćan glas LaPlante ono što ga čini posebnim. Stringer, Crook i Rosenberg solidni su glazbenici, no neće nikoga zadiviti svojim umijećem. Najveći kompliment koji im mogu dati jest da ne sviraju za sebe, nego za pjesmu. LaPlante je, međutim, nešto posebno. Kanađanku prije svega krasi uistinu impresivan raspon izričaja, od nježnog šapata do zaista grubog režanja, a iz jednog u drugo umije se prebaciti u sekundi. Za razliku od svojih kolegica koje se prilikom pjevanja čistih dionica znaju osloniti na operu i tradicionalni heavy metal, LaPlante u tim trenucima poseže za tehnikama koje se mogu čuti u R'n'B-ju, ponajprije onom suvremenom, kakav stvaraju The Weeknd i FKA Twigs.

Najbolji je način za upoznavanje Spiritboxa da zavrtite njihov debi "Eternal Blue", a posebno se posvetite pjesmama "Secret Garden", "Sun Killer" i "Eternal Blue". Nakon toga možete zavrtjeti i sve što su snimili prije debija. Dodatno, na YouTubeu pogledajte kako LaPlante uživo i bez montažerskih intervencija pjeva "Rule of Nines". Nećete požaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:49