UOČI KONCERTA U TVORNICI

Indie senzacija Foals: ‘Iako sviramo puno koncerata, set u Hrvatskoj nam je ostao u posebnom sjećanju. Veselimo se povratku‘

Foals

 Rashidi Noah/
Yannis tvrdi da su mu obožavatelji najveća podrška u ovim vremenima kada je održavanje turneja postalo teže nego ikada prije

U sklopu svjetske turneje "Life Is Yours“ nazvane po albumu koji je izašao prošle godine i zaradio pozitivne ocjene kritike, jedan od najistaknutijih bendova ovog stoljeća, britanski Foals, dolaze ponovno u Hrvatsku. Ususret spomenutog koncerta u Tvornici Kulture 23. lipnja popričali smo s Yannisom Philippakisom, predvodnikom indie rock atrakcije koji je itekako upoznat s našom domovinom.

- Svirali smo ovdje 2014. godine po prvi put i 2019. drugi, oba puta na InMusic festivalu - otvorio je Yannis razgovor, ugodno izvaljen u fotelji svog britanskog doma te nastavio o Hrvatskoj koja mu budi lijepa sjećanja. Naime, uz navedene koncerte, nekoliko puta je ljetovao u Hrvatskoj, a osim prirodnih ljepota i posjete Dubrovniku, istaknuo je hrvatsku publiku koju pamti kao vrlo energičnu.

image

Foals na InMusicu 2019.

Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Sjećam se da su oba nastupa na InMusic festivalu bila odlična, a publika nas je vrlo dobro prihvatila. Morate razumjeti da sviramo puno koncerata, no sjećam se seta u Hrvatskoj i bio je sjajan. Ništa ludo se nije dogodilo, ali mi je ostao u sjećanju kao dobar nastup. Pomalo je frustrirajuće da ne možete uvijek svirati svugdje, pa je lijepo vratiti se s vremena na vrijeme na mjesta gdje nismo dugo bili - objasnio je karizmatični Yannis koji je jedan od primarnih razloga zašto nastupe Foalsa uživo brojni kritičari i obožavatelji hvale na sve strane. Doduše, 2020. i 2021. obustavljeni su im nastupi zbog pandemije koronavirusa koja je itekako pogodila glazbenu industriju.

- Velika je to stvar bila, moguće da i veća nego što smo je mi sami zamišljali...Covid je bio egzistencijalna prijetnja glazbi uživo i smatram taj period jako zastrašujućim, no koliko god bilo negativnih strana, tvrdim da je imalo i onih pozitivnih. Način na koji živimo živote ponekad nije ispravan i smatram da nas često može život odvesti u tragičnom smjeru. Covid je bio vrlo mračan i tragičan, ali također mislim da je bio bitan dio svakodnevice koji je dokazao ljudima da način na koji živimo naše živote može biti zaustavljen kad god - raspričao se 37-godišnji frontmen.

Foalsi jedva čekaju da se vrate "na cestu" i Yannis tvrdi da su mu obožavatelji najveća podrška u ovim vremenima kada je održavanje turneja postalo teže nego ikada prije. Putovanje bendova i prijevoz opreme postali su skuplji nego ikada, a i Philippakis osobno kaže da je i on to osjetio na svojoj koži.

- Tijekom svake svjetske turneje bismo inače posjetili Južnu Ameriku, Australiju ili neke dijelove Azije i tamo bi uživali veliku podršku i svirali sjajne koncerte. Nažalost, nismo uvijek u mogućnosti posjetiti sve lokacije iz raznih logističkih razloga, pogotovo sada - objasnio je situaciju i dodao da bi želio svirati u Ateni, od kuda "vuče korjene". Prepričao je da su svirali tamo 2008. godine, ali da bi želio svirati sada, što bi podrazumijevalo i mnogo veći koncert.

image

Foals

Mimo Foalsa, Yannis je posvećen i drugim projektima, a posljednji je uključivao kazališnu produkciju i glazbu za predstavu.

- Jedan prijatelj je kazališni redatelj i neke od njegovih predstava su debitirale u britanskom narodnom kazalištu, pa smo se dogovorili da ćemo surađivati...Tako je nastala predstava "The Confessions" koja prati život njegove majke. Meni se svidjela premisa i napisao sam glazbu taj kazališni komad koji će debitirati u Beču ovog tjedna. Nakon Beča, predstava ide na turneju i bila mi je velika čast raditi glazbu za tu predstavu - otkrio je Yannis koji kaže da ne bi radio takvo nešto da mu autor spomenute predstave nije prijatelj, ali generalno tvrdi da bi se volio izraziti na drugačije načine.

- Nakon sedam albuma s bendom, hoćeš probati nešto novo, a projekti sa strane su odličan način za skupiti iskustvo koje planiram prenijeti u Foalse - objašnjava Yannis i najavljuje novu glazbu iduće godine.

Zvuk Foalsa se mijenjao kroz godine, od prve ploče "Antidotes" za koju Yannis kaže da je "indie ploča na koju možete plesat" do kasnijih izdanja koji su više bili fokusirani na gitaru. Baš ovi albumi sa izraženijim gitarama i bubnjevima su im donijeli popularnost kakvu uživaju danas, no s posljednjim izdanjem napravili su zaokret i vratili se elementima elektronike. Iako je posljednja ploča bila pristupačna, koketirala s diskom, elektronikom i popom, nekim se kritičarima nije svidjela promjena zvuka. Naime, Yannis se ne obazire previše na komentare i tvrdi da je bend zvukom napravio "puni krug" i da se definitivno planiraju razvijati dalje, pogotovo s povratkom Waltera Gerversa, basista benda koji je ujedno i jedan od osnivača.

- Naša priča nije ravna linija, poprilično je krivudava - jednostavno je objasnio zvuk Foalsa i evoluciju istog.

Zanimljiv zvuk Foalsa ima raznolike utjecaje, a pri razgovoru s Yannisom primijetio sam zavidnu kolekciju ploča na polici iza njega. Kao neke od najvećih utjecaja naveo je Pixies i Nirvanu, čiju je "tiho-glasno-tiho" dinamiku s gromoglasnim refrenima primijenio i u svojoj glazbi. Također, istaknuo je i Talking Heads kao jednu od vječitih inspiracija koja ga je zajedno s gore navedenim grunge velikanima usmjerila da svira gitaru. Nadalje, rekao je da itekako voli hip hop, poput Wu Tang Clana, ali "ne vidi sebe kako repa".

Misija ove turneje je promovirati posljednju ploču, a najviše se veseli velikim festivalima poput Readinga. Za zagrebački koncert su složili setlistu koja pokriva cijelu diskografiju benda. Ovaj karizmatični i kreativni predvodnik je entuzijastičan i oko predgrupe za zagrebački koncert, regionalno poznati Svemirko.

Foalsi ponovno dolaze u Zagreb i Yannis tvrdi da ovo nije posljednji puta da dolaze jer bi definitivno željeli svirati na obali, gdje većina bendova seli svoje nastupe i priređuje audio-vizualne spektakle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:08