JUBILARNA OBLJETNICA

Indirekt slavi deseti rođendan u velikom stilu, impresivan lineup u Umagu već je spreman

Baden Baden

 PROMO
Na festival nezavisne glazbe stižu kantautor Fallen Down Moon, riječki The Siids te industrial electro punk pioniri Baden Baden

U indie krugovima lipanj znači samo jedno - Indirektom pozdravljamo dolazak ljeta! Ovaj prvi hrvatski festival nezavisne glazbe nesumnjivo je brzo postao miljenik publike, a kvalitetnim lineupovima i vjernim pratiteljima ekspresno je stigao do svoje jubilarne desete obljetnice. A evo što vas ove godine čeka u Umagu…

Urban&4, ABOP, Porto Morto, Stray Dogg, nemanja, ROLO, The Black Room, Barbara Munjas, Regen i Kris već su ranije najavljeni izvođači ovogodišnjeg 10. Indirekt festivala, a ovaj će dojmljivi popis zaokružiti još tri zvučna imena: kantautor Fallen Down Moon, The Siids te industrial electro punk pioniri Baden Baden.

Glazbenim znalcima Baden Baden neće biti stran. Bend je poznat po čestim promjenama zvuka, stila i raspoloženja, a u Umag stižu na krilima nove reinkarnacije sa specijalnim "jednom u životu" sessionom, pripremljenim posebno za ovogodišnji Indirekt. Baden Baden svira Eurosong, a kako samo ime kaže, setlista je to u koju su utkali njihovu viziju pjesama Eurovizije osmišljenu u doba pandemije.

Dok Badeni plešu na rubu slatkog iščekivanja, Fallen Down Moon najavljuje iskrene emocije i skladbe koje će obožavati svaki iskreni ljubitelj americane i folka. Njegov album prvijenac "Way Back Home" snimljen u Medulinu objavljen je 2020. godine. Iza pseudonima Fallen Down Moon inspiriranog pjesmom The Walkaboutsa krije se kantautor Zvonimir Buktenica koji ujedno i službeno otvara ovogodišnji festival 9. lipnja u ItIstria wine baru u centru Umaga u 20 sati.

image

Fallen Down Moon

PROMO

Nešto kasnije, u American Baru, mjestu odakle je Indirekt i krenuo davne 2013. godine, proslava se nastavlja uz The Siids. Ovaj riječki electro-rock duo na sceni se etablirao kao glazbeni projekt vrijedan pažnje, a karakteriziraju ih specifičan zvuk, odlična produkcija, zanimljiva estetika videospotova i profesionalan odnos prema onome što vole i stvaraju. Članovi benda Darko Terlević i Stanislav Grdaković svoj su glazbeni izričaj brusili tijekom putovanja u daleku Australiju na kojemu su pronašli inspiraciju za glazbu koju žele svirati i stvarati.

image

The Siids

PROMO

Umagu malo boje dodaju Petra Divković, Nikolina Žabčić i Nikola Grabovac

Indirekt je uvijek bio arts & music festival, pa ne iznenađuje da je misija festivala, osim serviranja vrhunske glazbe, i stvaranje galerije na otvorenome, u gradu koji je nekad u malenoj ulici Dante bio upisan na mapu izložbenih događanja svjetske suvremene umjetnosti.

image

Petra Divković

PROMO
image

Beštije (Petra Divković)

PROMO

Umaške fasade dosad su oslikavali brojni velikani hrvatske suvremene umjetnosti poput Mirona Milića, Stipana Tadića, Sebastijana Dračića i Eugena Varzića, a neke danas proslavljene umjetnice, kao što je primjerice Tea Jurišić (Kvar Illustration) svoje prve murale oslikale su upravo na Indirektu. Od samih početaka, mali Indirekt podržava umjetnike u nastajanju pa će tako ove godine svoj pečat gradu dati studenti Akademije likovnih umjetnosti Petra Divković, Nikolina Žabčić i Nikola Grabovac.

image

Nikolina Žabčić

PROMO
image

rad Nikoline Žabčić

PROMO

Petra Divković bavi se ilustracijom i stripom, a njezine radove mogli su vidjeti posjetitelji zagrebačke Laube. Kroz svoj rad istražuje motive stvarnih i imaginarnih ljudskih i životinjskih likova kroz njihovu transformaciju i stiliziranje, kao i egzistencijalne situacije koristeći karikaturu, apstrahiranje i tekst. Nikolina Žabčić je ilustratorica i animatorica. Uz studij, ilustrira slikovnice i dizajnira naslovnice za slikovnice. Pored brojnih skupnih izlaganja, imala je pet samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Ljubljani. Također umjetnik koji se zagrebačkoj publici predstavio u Laubi, Nikola Grabovac bavi se ilustracijom, skulpturom, fotografijom, dizajnom i tu ne staje. Kroz svoje radove istražuje ljudskost, osjećaje, razum i ideje. Nakon što oslikaju svoje murale u Umagu, vjerujemo da će se o ovim umjetnicima u javnosti puno govoriti.

image

Nikola Grabovac

PROMO
image

Srce se slama samo jednom (Nikola Grabovac)

PROMO

A gdje je more, tu je i knjiga

Na obalu najstarijeg svjetionika u Hrvatskoj, u savudrijski kamp Veli Jože, stiže i projekt iz zagrebačke Bookse - Učitavanje. Projekt je to u skladu s težnjama Indirekta da stvori platformu za predstavljanje mladih i neafirmiranih književnika, odnosno u slučaju Učitavanja - pjesnika i prozaika. Jedan od pokretača projekta, Vigor Vukotić, na Indirektu će održati posebno izdanje Učitavanja: s Dušanom Strajnićem (Stray Dogg) i Rokom Crnićem (Porto Morto) razgovarat će u jedinstvenom formatu za sve ljubitelje pisane (pjevane) riječi.

Uz glazbu, umjetnost i književnost - na Indirektu vas od 10. do 11. lipnja očekuje i sajam rukotvorina Artwood u sklopu kojega će se između ostaloga predstaviti i nova zvijezda na modnom nebu, brend Lagom. Sve audiofile razveselit će i Sajam vinila tijekom cijelog trajanja festivala.

Uspomene iz ljetnog kampa koje se zauvijek pamte

Tik do mora, u zaklonu borove šume, na samo nekoliko koraka od stageova, kamp Veli Jože nudi smještaj za sve vesele kampere i prijatelje festivala. Red glazbe, red mora i popratnih sadržaja formula su njihovog dobrog raspoloženja.

Opustite se vježbajući jogu uz miris borova, potražite spas od ljetnih vrućina u osvježavajućem moru, oporavite se od možda mrvicu pretjeranog uživanja u koncertima - kamp se nalazi na optimalnoj lokaciji.

Odmorite se, uživajte s prijateljima i sa stilom dočekajte ljeto. Priuštite sebi ovo iskustvo i nabavite svoju ulaznicu putem Entrio sustava.

Smještajni kapaciteti brzo se popunjavaju, pa savjetujemo da svoja mjesta u Indirekt kampu osigurate čim prije. Sve informacije možete pronaći na društvenim mrežama festivala Indirekt - music&art festival.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Umaga, Turističke zajednice Grada Umaga te sredstvima iz natječaja Jer svirati se mora 2, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog društva skladatelja.

image

Indirekt - music&art festival

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:59