AKCIJA

Inicijativa ‘Prodiši‘: 10 zvijezda hrvatske opere učit će disati pacijente koji su preboljeli covid

Tomislav Mužek
 Darko Tomas/Cropix
‘Mi operni pjevači koristimo razne vježbe disanja kojima održavamo svoju formu i kapacitet pluća‘

Nacionalni prvaci i solisti Opere zagrebačkog i osječkog HNK, pokrenuli su inicijativu "Prodiši" - Inicijativa profesionalnih opernih pjevača za post covid-19 rehabilitaciju kroz koju žele osobno pomoći svakome tko je prebolio teži oblik koronavirusa.
U inicijativi su trenutno instruktori Adela Golac Rilović (HNK Zagreb), Ivana Lazar (HNK Zagreb), Martina Puškarić (HNK Osijek), Ivica Trubić (HNK Zagreb), Tomislav Mužek (HNK Zagreb), Luciano Batinić (HNK Zagreb), Tvrtko Stipić (HNK Zagreb), Berislav Puškarić (HNK Osijek), Ozren Bilušić (HNK Zagreb) i Ljubomir Puškarić (HNK Zagreb).

Napravljena je facebook grupa gdje svako može vidjeti o čemu se radi, a za pitanja se ljudi mogu obratiti na na e mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

Dakle, operni pjevači pozivaju da im se jave svi koji su imali teže simptome covida-19 (ili oni koji se žele raspitati za nekoga drugoga) u obliku upale pluća, a koji nakon bolesti i dalje osjećaju poteškoće u disanju.

- Mi operni pjevači koristimo razne vježbe disanja kojima održavamo svoju formu i kapacitet pluća. U nadi da ćemo drugima uspjeti poboljšati narušeno disanje, kako osvještavanjem mogućnosti dišnog organa tako i povećavanjem njegovog kapaciteta osnovali smo ovu grupu za pomoć. "Instruktori" su redom svi profesionalni operni pjevači. Rad "instruktora" će se temeljiti na programu vježbi posebno osmišljenim za ovu inicijativu, a baza će biti online konzultacije 1 na 1 sa sudionicima. Rad će se odvijati preko "Zooma" ili sličnih platformi" - objavili su operni pjevači.

Za početak će svaki sudionik dobiti barem jedan termin tjedno u dogovoru s instruktorom. Onima koji nisu u mogućnosti koristiti "Zoom" probat će se omogućiti sudjelovanje putem WhatsApp ili Viber videa ovisno o kvaliteti videopoziva koji će se moći uspostaviti.

Uz rad s "instruktorom" svaki će sudionik dobiti vježbe za slobodno vrijeme koje preporučamo da se koriste.

Operni pjevači su se rado uključili u ovu inicijativu i trudit će se pomoći svatko koliko može u svoje slobodno vrijeme.

Dobnih granica nema i prethodno učenje pjevanja nije uvjet.

- Ako i falšate - nije problem! Trajanje sudjelovanja je procijenjeno na šest tjedana. Naime, istraživanje u Engleskoj, odakle je ideja za ovakav projekt i krenula, pokazalo je značajne rezultate u obliku poboljšanja psihofizičkog stanja osoba koje su se uključile u rad sa opernim pjevačima nakon što su preboljeli Covid 19 ali su im ostali problemi sa disanjem. Po uzoru na njihov projekt kojeg je pokrenula Engleska Nacionalna Opera (ENO Breathe program) u suradnji sa "Imperial College Healthcare", odlučili smo napraviti nešto slično i u Hrvatskoj" - kažu majstori pjevači u priopćenju za javnost.

Rad instruktora počinje od ponedjeljka 8. ožujka, te pjevači pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje da se jave u grupu ili na gore navedenu adresu, kao i druge kolege operne pjevače, koji trenutno nis među instruktorima, ako žele, da im se priključe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27