VELIKO PRIZNANJE

INmusic festival u elitnom društvu 20 najboljih svjetskih festivala u 2022. godini

INmusic festivala, ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix
Institucija svjetskog glazbenog novinarstva, kultni New Musical Express, počeo je godinu odabirom 20 najiščekivanijih festivala

Impresivan program INmusic festivala i međunarodna reputacija najdugovječnijeg hrvatskog festivala suvremene glazbe uvrstili su INmusic u elitno društvo najvećih svjetskih festivala – Glastonburya, Coachelle, Primavere, Szigeta, Mad Coola i drugih, izvijestili su organizatori u četvrtak.

Institucija svjetskog glazbenog novinarstva, kultni New Musical Express, počeo je godinu odabirom 20 najiščekivanijih festivala u 2022., a u impresivnom društvu najvećih i najpoznatijih glazbenih festivala u svijetu poput Glastonburya i Coachelle, svoje mjesto suvereno drži i hrvatski INmusic festival.

Od svog prvog izdanja 2006. INmusic festival ugostio je preko 430 glazbenih sastava iz 37 zemalja svijeta i domaćoj publici priuštio više od 500 koncertnih nastupa, pri čemu su mnogi bili premijerni nastupi u Hrvatskoj.

Organizatori kažu da je takvo priznanje INmusic festivalu utoliko veće jer je došlo nakon dvije godine pandemije zbog koje su drugi svjetski festivali dobili milijunske potpore svojih država i uživaju veliku potporu zajednica u kojima se održavaju s prosječnim cijenama ulaznica od 2000 do 4000 kuna ostvarujući prosječni organizacijski budžet od 15 do 75 puta veći od organizacijskog budžeta INmusic festivala.

INmusic festival dodatno se ističe i po najpovoljnijoj cijeni festivalske ulaznice koja je prilagođena kupovnoj moći hrvatske publike, a što ističu i mnogi drugi europski i svjetski mediji iz godine u godinu, uz opise INmusic festivala kao 'Woodstocka za 21. stoljeće' (Washington Post) ili 'najbolje čuvane festivalske tajne Europe' (NME).

Kvalitetu i atraktivnost INmusic festivala prepoznala je i brojna međunarodna publika pa se za 15. izdanje INmusica očekuje i rekordna posjeta festivalskih turista za koje se procjenjuje da će generirati potrošnju od najmanje 50 milijuna kuna za vrijeme boravka u Zagrebu i Hrvatskoj.

Unatoč međunarodnoj reputaciji i impresivnim kulturnim i turističkim rezultatima, INmusic festival ponovno je upozorio da od pokretanja 2006. ima nepravedan tretman i neadekvatnu odnosono nepostojeću, podršku lokalne samouprave i nadležnih ministarstava.

Nezavisni festivali poput INmusic festivala, koji nisu u vlasništvu korporacija i rizičnih investicijskih fondova, bez dugoročne i stabilne podrške lokalnih i nacionalnih tijela nisu održivi, istaknuli su organizatori te izrazili nadu da će još jedno u nizu velikih međunarodnih priznanja INmusic festivalu napokon donijeti zasluženu pažnju i podršku Grada Zagreba i ministarstava kako bi Zagreb, a time i Hrvatska, ostao relevantna točka na festivalskoj mapi Europe.

Jubilarno izdanje INmusic festivala #15 održati će se nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa na dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu po prvi put u trajanju od četiri festivalska dana, od 20. do 23. lipnja, uz prateći sedmodnevni festivalski kamp koji okuplja posjetitelje iz preko 50 zemalja svijeta.

Na dugo očekivanom INmusic festivalu #15 nastupiti će The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, White Lies, Fontaines D.C., Gogol Bordello, Amadou & Mariam, Sleaford Mods, The Comet Is Coming, Tamikrest, Hinds, Dry Cleaning i mnogi drugi. Četverodnevne festivalske ulaznice za INmusic festival #15 po cijeni od 599kn dostupne su putem službenog festivalskog webshopa, a već kupljene trodnevne ulaznice za INmusic festival #15 ostaju važeće i za puna četiri festivalska dana u novim datumima održavanja jubilarnog izdanja INmusic festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:18