ROCK LEGENDA SLASH

INTERVJU S JEDNIM OD NAJBOLJIH SVJETSKIH GITARISTA 'Droge? A ne, ne žalim ni zbog čega niti bih što mijenjao'

 AFP
Ikona rocka, koja će 26. lipnja prvi put nastupiti u Zagrebu, stiže s osam gitara

Dobili smo jedan slobodan termin u turneji i ja sam rekao da bi bilo lijepo doći u Hrvatsku. Nikad prije nisam bio i veselim se dolasku - rečenica je koja ne bi imala toliku težinu da je nije izrekao jedan od najvećih gitarista današnjice, ikona rocka i zapravo hodajuća glazbena institucija - Slash, pokretačka snaga legendarnih Guns’n’Rosesa.

Bez šampona

U ekskluzivnom intevjuu uoči koncerta na zagrebačkoj Šalati 26. lipnja, gdje će nastupiti praćen Mylesom Kennedyjem i grupom Conspirators, osebujni gitarist koji je svojim solažama i riffovima osigurao mjesto među deset najvećih svirača električne gitare današnjice i zaslužio titulu “Riff Lord” inzistirao je da se razgovara isključivo o glazbi, rocku i gitarama. Nema pitanja ni o bivšoj supruzi Perli Ferrar, razvodu, ali ni o novoj djevojci Meegan Hodges. Logično, u deset minuta razgovora treba izbjegavati pitanja kao što su koji šampon koristi i slične trivije. No, kad netko iza sebe ima tri i pol desetljeća uspješne karijere tijekom koje je surađivao s najvećim glazbenim imenima današnjice i rasprodao milijune albuma kreirajući glazbenu povijest, itekako ima što reći. Zanimljiva je činjenica da gitara nije bila Slashov prvi izbor kad je razmišljao o instrumentu. Mladi Saul Hudson, kako mu je pravo ime, prvo se zainteresirao za bas.

- Odabrao sam gitaru kad mi je bilo 14 godina. Prvo sam mislio da ću svirati bas i prihvatio se učenja, ali sam shvatio da želim svirati gitaru čim sam je primio u ruke. Jednostavno sam počeo svirati, potpuno prirodno. To je bilo to, nije bilo sumnje - tvrdi Slash. Kad je netko toliki virtuoz, nema sumnje da se za njega proizvode i posebne gitare.

- Imam više od 200 gitara u svojoj kolekciji. Kad snimam u studiju imam posebne gitare - kaže gitarist.

Omiljene gitare

Za svaki nastup na scenu iznosi tri do četiri koje mu u tom trenutku najviše odgovaraju, ali mijenja ih za svaku sljedeću turneju.

- Na ovoj turneji imam osam gitara sa sobom. No, moja omiljena, na kojoj ću i sada najviše svirati, legendarna je Gibson Dark Tobacco Sunburst Les Paul, a koristit ću i jednu crnu unikatnu Les Paul gitaru izrađenu posebno za mene. Teško mi je odabrati jednu omiljenu - priča Slash. Tijekom karijere surađivao je s mnogim glazbenicima, poput Michaela Jacksona, Lennyja Kravitza, Alicea Coopera, Rihanne...

- Bilo je puno suradnji i radio sam s mnogo glazbenika, ali najdraža suradnja od svih mi je s Rayem Charlesom, bez konkurencije, a u budućnosti bih volio svirati sa Steviejem Wonderom - najavio je Slash. Odgovor na pitanje koje razdoblje svoje karijere smatra najboljim jedini je dio razgovora u kojem se indirektno dotaknuo Gunsa.

- Trenutačno uživam u solo karijeri, mislim da mi je ovo odlično razdoblje, a drugo je vjerojatno od 1985. do 1989. - ispričao je. A upravo su se tih godina Gunsi upisali u sam vrh svjetske glazbe. Pitanje žali li zbog nečega i bi li što mijenjao krivo je protumačio.

Život na turnejama

- Mislite li na droge? A ne, ne žalim ni zbog čega niti bih što mijenjao. Nedavno je završio turneju s grupom Aerosmith i već je krenuo na vlastitu.

- Obožavam biti na turneji, volim raditi i u studiju, ali sviranje na turnejama je ono u čemu najviše uživam i nakon svih tih godina - naglasio je. Slash je veliki ljubitelj filmova, posebno horora, a uspješno se okušao i u stvaranju filmske glazbe.

- Volim raditi i glazbu za filmove, no rock’n’roll je moja prva ljubav - odgovorio je. Omiljeni riff nema, sve svira s jednakim užitkom.

- U Zagrebu ću sigurno odsvirati Sweet Child O’Mine, World On Fire, dugačak je to set i bit će puno pjesama, to mogu sa sigurnošću reći - najavio je Slash.

Ni nakon 19 godina ni riječi o Gunsima

Prva asocijacija na Slasha, osim prepoznatljivih gustih kovrča pod nezaobilaznim crnim cilindrom, zapravo su Guns’n’Roses. Tijekom zlatnih godina u Gunsima, koje je Slash službeno napustio 1996., nastali su neki od riffova koje je Total Guitar proglasio najvećim u povijesti; “Sweet Child O’Mine” zauzeo je prvo mjesto. Ipak, veliki Slash strogo je zabranio pitanja vezana uz Gunse, kao moguće ponovno okupljanje. Također, nije dolazilo u obzir bilo kakvo spominjanje Axla Rosea, frontmena Gunsa, s kojim se Slash razišao u svađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20