ZVIJEZDA 'KAUBOJA'

Ivana Rushaidat: Fatalna kaubojka pjeva obrade Billie Holliday i Toma Waitsa

 Berislava Picek/CROPIX

- A da meni platiš piće, kauboj? - već sama ta rečenica, kojom se u hit-predstavi “Kauboji” pjevačica Ivana Rushaidat u ulozi zavodnice Sare Lakomb usred saloona u bespućima Divljeg zapada obraća kauboju Đoniju Nepraski (glumi ga Radovan Ruždjak), potpuno me osvojila, a kada je krenula pjevati, i to ogoljeno, bez mikrofona, nisam bila jedina koja je ostala razjapljenih usta.

- To je pitanje treninga - smije se Ivana, čiji predivan, moćan glas dominira drugim dijelom ove kaubojske predstave u kojoj, osim autorskih skladbi ansambla, pjeva i obrade Dolly Parton, Alison Krauss, Delmore Brothersa, Marvina Gayea, ili pak country standard “Tennessee Waltz”. Kako ju je redatelj Saša Anočić uopće angažirao?

Zamjena koja je ostala

- Sa Sašom sam već surađivala na predstavi “Ljepotica i zvijer” u kazalištu Trešnja. Za ulogu u “Kaubojima” trebala mu je ženska pjevačica, s tim da je već imao u podjeli Renatu Sabljak, a ja sam joj trebala biti alternacija. No, Renata je zatrudnjela i tako sam ostala jedina pjevačica u predstavi - otkriva Ivana, te dodaje da nitko od njih nije očekivao toliki uspjeh predstave za koju se i u četvrtoj sezoni igranja još uvijek traži karta više.

- “Kauboje” smo radili vrlo neopterećeno, a Saša je iz svakoga izvukao maksimum i mislim da smo svi uspjeli pomaknuti vlastite granice - smatra Ivana, koja je za potrebe predstave morala savladati i step, što joj, kaže, nije bilo teško, s obzirom na to da je uvijek rado gledala stare mjuzikle Judy Garland i Genea Kellyja.

Upravo s mjuziklima je i počela raditi u kazalištu, i to u Komedijinim predstavama “Kosa” i “Aida”, dok je u riječkom HNK glumila u glazbenoj melodrami “Uspon i pad Malog Glasa”, gdje se prvi put susrela sa zahtjevnijom glumačkom ulogom.

- Tada sam pomislila da bi mi dobro došlo formalno glumačko obrazovanje, prije svega mislim na scenski govor za koji zaista treba jako puno vježbe i prakse - objašnjava ova nesuđena novinarka, koja je pjevati počela s četiri godine u Trešnjevačkim mališanima.

I sin se zove Tom

Uslijedila je popularna dječja emisija Turbo Limach Show, a sa 16 godina prvi je put profesionalno zapjevala u bendu Funkytown, u kojem su iskustvo stjecale i danas poznate pjevačice Jelena Radan i Ivana Kindl. Tri je godine pohađala i satove solo pjevanja kod profesorice Viktorije Badrov u glazbenoj školi “Blagoje Bersa”. Kasnije je počela pjevati i jazz standarde, a s r&b bendom Billie & The Kids u Njemačkoj je snimila i album. Ivanine omiljene pjevačice su Billie Holliday, Ella Fitzgerald i Etta James - općenito ju, kaže, više dira starinska glazba, a također jako cijeni i Amy Winehouse.

S aktualnim bendom A Little Drop of Poison svira obrade Toma Waitsa i blues hitove 50-ih i 60-ih, s kojima će se večeras predstaviti na koncertu u Purgeraju. I Ivana i njezin suprug, glumac Rakan Rushaidat, s kojim se upoznala tijekom rada na “Kaubojima”, jako vole Toma Waitsa, pa su čak i svom jednogodišnjem sinu dali ime Tom - po Tomu Waitsu i Tomu Sawyeru.

- Veću tremu imam na koncertima, nego kad glumim, no trema, naravno, ne umanjuje užitak - ističe Ivana, koja ovaj vikend već šestu godinu zaredom nastupa i na Runjićevim večerima u splitskom HNK.

Mladu pjevačicu uskoro očekuje i prvo filmsko iskustvo: glumit će u filmu “Kauboji” Tomislava Mršića koji se snima po predstavi i koji će premijeru imati na sljedećem Pula Film Festivalu. Do tada će i dalje osvajati kazališnu publiku, bilo kao Marica Krmpotić na “nemogućem” bednjanskom dijalektu, bilo kao fatalna kaubojka Sara Lakomb, odnosno Virđinija Liroj Đekson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:53