Priznanje dirigentu

Ivanu Repušiću važna međunarodna nagrada za interpretaciju djela Gotovca i Kuljerića

Zagreb, 250513.
Dirigent Ivan Repusic, fotografiran na vrhu zgrade u Bogovicevoj ulici.
 Boris Kovacev/Cropix
Posebna nagrada ICMA dodijeljena je Draženu Domjaniću, generalnom direktoru Simfonijskog orkestra Lihtenštajn

Žiri Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu - ICMA objavio je dobitnike nagrada za 2021. među kojima je u kategoriji Audio i Vizualna izdanje s djelima hrvatskih kompozitora Igora Kuljerića i Jakova Gotovca, pod ravnanjem Ivana Repušića.
Riječ je o nagrađenu izdanju s djelima "Hrvatski glagoljaški rekvijem" Igora Kuljerića i "Himna slobodi" Jakova Gotovca u izvedbi sopranistice Kristine Kolar, tenora Erica Laportea, mezzosopranistice Annike Schlicht i baritona Ljubomira Puškarića, uz Zbor bavarskog radija i Orkestar minhenskog radija pod dirigentskim štapićem Ivana Repušića (nakladnik BR Klassik, 900331), priopćila je članica žirija Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu - International Classical Music Award (ICMA) Sanda Vojković.
"Čestitamo maestru Ivanu Repušiću na izuzetnom trudu i predanom radu sa solistima i ansamblima čiji je rezultat izdanje koje na najbolji način predstavlja hrvatsku zborsku baštinu u europskom kulturnom krugu", stoji u priopćenju.
ICMA-e žiri čine članovi 20 medija koji prate klasičnu glazbu iz 16 zemalja i ove je godine odabrao 365 nominacije između doista velikoga broja izdanja pa je, istaknula je Vojković, rezultat izvanredan međunarodni popis pobjednika, s produkcijama 17 etiketa/nakladnika iz osam zemalja.
ICMA nagrade - popularizacija kvalitetne glazbe u teškim vremenima pandemije
Predsjednik ICMA-e Remy Franck i glavni tajnik Nicola Cattò izjavili su na konferenciji za medije kako će pandemija koronavirusa vjerojatno više utjecati na izdavačke kuće i njihova izdanja u narednom razdoblju.
Međutim, smatraju da veliki broj nominacija ponovno dokazuje da žiri ICMA-e ima globalni pregled tržišta i dodjeljuje godišnje nagrade nakladnicima i glazbenicima širom svijeta koji su dokazali izvanredna dostignuća u svom specifičnom području.
"Često su nam govorili da su ICMA nagrade vrlo važne i vrijedne za industriju, kao i za izvođače. Sretni smo što možemo pomoći da izvanredne snimke postanu popularne, posebno u ovim teškim vremenima u kojima je glazbeni život toliko stradao", istaknuli su Franck i Cattò
U kategorijama Audio i Video izdanja nagrađeno je 18 produkcija. Među njima su - instrumentalisti Kristian Bezuidenhout, Lucas Debargue, Alban Gerhardt, Kirill Gerstein, Franziska Pietsch, Beatrice Rana, Svjatoslav Richter, Josu de Solaun, pjevači - Stéphane Degout, Jodie Devos, Sabine Devieilhe, Sophie Junker, Emonela Jaho, Edgaras Montvidas.
Nagrađeni dirigenti u tim kategorijama su - Thomas Adès, Riccardo Chailly, Pablo Heras-Casado, Dmitry Kitajenko, Louis Langrée, Andrea Marcon, Kirill Petrenko, Ivan Repušić, Jukka-Pekka Saraste, François-Xavier Roth, ansambli - Ansambl Diderot, Ansambl Huelgas, Venecijanski barokni orkestar, te orkestri - Berliner Philharmoniker, Freiburger Barockorchester, Lucernski festivalski orkestar, Münchner Rundfunkorchester, Les Siècles i WDR Sinfonieorchester.
Njemačkoj sopranistici Editi Gruberovoj Nagrada za životno djelo
Dodijeljene su i posebne nagrade pa je tako njemačka sopranistica Edita Gruberova dobila Nagradu za životno djelo, španjolski dirigent Pablo Heras-Casado proglašen je Umjetnikom godine, mladi turski pijanist Can Cakmur proglašen je Mladim umjetnikom godine.
Nagradu Discovery/Otkriće godine dobila je 14-godišnja njemačka violinistica Maya Wichert. Etiketom/nakladnikom godine proglašena je etiketa Berlinske filharmonije - Berliner Philharmoniker Recordings.
Posebna nagrada dodijeljena je Draženu Domjaniću, generalnom direktoru Simfonijskog orkestra Lihtenštajn, osnivaču i voditelju Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu, te violinistu Ingolfu Turbanu. Simfonijski orkestar Lihtenštajn dodijelio je nagradu orkestra violinistu Marcu Bouchkovu i violončelistu Kianu Soltaniju.
Svečani koncert s dodjelom nagrada planiran je 27. lipnja 2021. u Vaduzu uz Simfonijski orkestar Lihtenštajn pod dirigentskim vodstvom Yarona Trauba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 08:57