VINTAGE INDUSTRIAL

JAZZ STORY CHRISTMAS SPECIAL: LELA & JOE KAPLOWITZ Poznate božićne pjesme u izvedbi američko-hrvatskog jazz para

Lela i Joe Kaplowitz
 press
 

Zagrebački klub Vintage Industrial u blagdanskom duhu pripremio je za srijedu 27.12. jedan pravi, prigodno besplatni, jazz koncert u sklopu programa Jazz Story.

Bračni par jazz slavuja Lela & Joe Kaplowitz, koji su ovog ljeta dupkom napunili Ljetni Vrt u Savskoj 160, već deset godina obogaćuje hrvatsku glazbenu scenu, a blagdansko raspoloženje obogatit će obradama svjetski poznatih božićnih jazz pjesama te autorskim programom.

Ovaj dinamični dvojac osvaja publiku svojim nekonformističkom pristupom glazbi i strašću koja prožima Joeovo brilijantno klavirsko umijeće i Lelinu izuzetnu vokalnu kvalitetu.

Lela Kaplowitz je hrvatska i svjetska jazz vokalistica koja je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu, Blue Note-u u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta - Arturo “Chico” O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker…

Lela je upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu. Korak dalje bila je suradnja sa svjetskim imenima jazza, poput Jaya Claytona, Marka Murphya, Donne McElroy, Barrya Harrisa i Kate McGary.

Sa suprugom, pijanistom Joeom Kaplowitzom osvaja treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz band u Bukureštu 2008.g. Na međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj 2009. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime.

Najnovijim albumom 'Kvarnerska rapsodija' s njenim Lekap Quartetom, po prvi puta snima na hrvatskom jeziku odajući počast ljepotama kvarnerskoga kraja.

Lela je također voditeljica je Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionice Jazz na kotačima za djecu i mlade (www.atom.hr) te promiče jazz glazbu mladim naraštajima. Podučava tehniku pjevanja i jazz improvizaciju te održava seminare jazz pjevanja po regiji.

Joe Kaplowitz je pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer i jedan od najtraženijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni. Aktivno sklada, raspisuje aranžmane te nastupa i snima s mnogim uspješnim glazbenicima u regiji.

Kaplowitz se profesionalno počeo baviti glazbom s 15 godina, dok je živio u Washingtonu. Svirao je s poznatim američkim blues i jazz glazbenicima kao što su Eddie Daniels, James Moody, David “Fathead” Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Andreson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i drugi.

Nakon 1999. predvodio je sastave s kojima je nastupao u Bijeloj kući te kultnim klubovima: Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues.

Godine 2006. doselio je u Hrvatsku gdje je sa suprugom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Otada nastupa i snima s mnogim poznatim hrvatskim pjevačima i instrumentalistima.

Ulaz se ne naplaćuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 20:48