WIKIPEDIA 2023

Jedan je članak imao čak 49,4 milijuna pregleda. Čitalo se i o Barbie, Taylor, Oppenheimeru, Musku...

Barbie, film

 /Warnerbros
ChatGPT obučen korištenjem podataka Wikipedije te korištenjem Wikimedijinih projekata za odgovaranje na pitanja ili upite korisnika

ChatGPT, Taylor Swift, Oppenheimer, Barbie, Christiano Ronaldo i Lionel Messi, neki su od najpretraživanijih članaka na Wikipediji ove godine. Prema podacima Zaklade Wikimedia, koja vodi Wikipediju, ove je godine ta platforma zabilježila više od 84 milijarde pregleda na engleskom govornom području.

Najviše pregleda, čak 49,4 milijuna bilježi članak o chatbotu ChatGPT-u. - Jasno je da su ljudi željeli bolje razumjeti povijest i kontekst iza ChatGPT tehnologije dok su eksperimentirali s njom -rekla je za CNN Anusha Alikhan, direktorica komunikacija u Zakladi Wikimedia. Dodala je da je ChatGPT obučen korištenjem podataka Wikipedije te korištenjem Wikimedijinih projekata za odgovaranje na pitanja ili upite korisnika. Podaci i tekst Wikipedije, koje prikupljaju ljudski korisnici i urednici, igraju ulogu u odgovorima koje chatbot daje svojim korisnicima.

- Wikipedia igra bitnu ulogu u obuci gotovo svakog velikog jezičnog modela - rekla je Alikhan.

image

Cillian Murphy, Oppenheime

Wiktor Szymanowicz/Afp/Profimedia/Wiktor Szymanowicz/afp/profimedia
image

Taylor Swift

Dilson Silva/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Dilson Silva/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Među prvih pet najčitanijih članaka na Wikipediji su i oni o ljudima koji su umrli 2023. godine, Svjetskom prvenstvu u kriketu 2023., indijskoj Premier ligi, koja je kriketaška liga, filmu Oppenheimer kao i znanstveniku Robertu Oppenheimeru.

Članak o filmu Oppenheimer imao je 28,3 milijuna pregleda, dok je tekst o američkom znanstveniku koji je inspirirao redatelja Christophera Nolana prikupio 25,6 milijuna pregleda. Tekst o filmu Barbie imao je 18 milijuna pregleda, nešto manje od članka o kantautorici Taylor Swift (19,4 milijuna pregleda) koju je nedavno magazin Time proglasio osobom godine. Popularna HBO-ova apokaliptična serija The Last of Us imala je više od 19 milijuna pregleda.

Na popisu najčitanijih članaka su i oni o nogometnim zvijezdama Christianu Ronaldu (17,4 milijuna pregleda) i Lionelu Messiju (16,623 milijuna pregleda). Mnoge ljude zanimao je Elon Musk: Wikipedijin članak o tome kontroverznom milijarderu imao je 14,3 milijuna pregleda.

image

Taylor Swift

Dilson Silva/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Dilson Silva/backgrid/backgrid Usa/profimedia
image

Elon Musk

Mandel Ngan/Afp

Iako pomalo zasjenjena vijestima o ratu u Gazi, ruska invazija na Ukrajinu imala je blizu 12,8 milijuna pregleda na Wikipediji. Hamasov napad na Izrael, koji je pokrenuo najnovije poglavlje u desetljećima dugom sukobu, dogodio se kasnije (7. listopada) zbog čega vjerojatno nije dospio na popis 25 članaka s najviše pregleda. Posljednji na popisu bio je Andrew Tate, kontroverzni britansko-američki influencer, koji je optužen za silovanje i trgovinu ljudima u Rumunjskoj. Članak o njemu imao je više od 12,7 milijuna pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:09