LISINSKI SUBOTOM

Jedan od najprestižnijih europskih orkestara dolazi u Lisinski. Orkestrom će ravnati dirigent Jaap van Zweden

Jaap van Zweden ravna Njujorškom filharmonijom, New York, 2022.

 Dave Kotinsky/Getty Images/Profimedia/Dave Kotinsky/getty Images/profimedia
Još jedan ‘dragulj u kruni‘ te raskošne glazbene večeri bit će virtuozna nizozemska violinistica Simone Lamsma

Bečki simfoničari, jedan od najprestižnijih europskih orkestara, u sklopu ciklusa Lisinski subotom 21. će listopada nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Taj vrhunski orkestar, smješten u srcu europske klasične glazbene scene, oduvijek je bio nedostižan san mnogih dirigenata. Dirigent Jaap van Zweden, koji će ravnati zagrebačkim koncertom Bečkih simfoničara, kao i brojni slavni dirigenti prije njega, još je jedan u nizu impresivnih glazbenika svjetskoga kalibra. Još kao osamnaestogodišnjak, kao violinističko čudo od djeteta, postao je koncertni majstor Kraljevskog Concertgebouw orkestra, a njegov dirigentski talent otkrio je Leonard Bernstein i angažirao ga kao svojeg asistenta. Od toga trenutka van Zweden se postupno etablira kao dirigent svjetskoga glasa: kao gostujući dirigent ravna najpoznatijim orkestrima na svijetu, a sada je šef dirigent Njujorške filharmonije.

Još jedan ‘dragulj u kruni‘ te raskošne glazbene večeri bit će virtuozna nizozemska violinistica Simone Lamsma. Glazbena kritika njezino umijeće sviranja violine opisuje kao "briljantno, intenzivno, apsolutno iznenađujuće i intrigantno". Bogat repertoar Simone Lamsme vinuo ju je u orbitu najtraženijih koncertantnih solistica: njezine nastupe diljem svijeta s orkestrima kao što su Londonska filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar ili Filharmonija iz Los Angelesa, da spomenemo tek neke, s oduševljenjem prati i publika i glazbena kritika.

Vrhunski bečki orkestar donosi veličanstvenu Petu, Sudbinsku simfoniju Ludwiga van Beethovena, skladanu upravo u Beču. Program večeri čine i tonski grandiozna Uvertira operi ‘Majstori pjevači‘ Richarda Wagnera i zvukovno raskošan i dramatičan Koncert za violinu i orkestar u d-molu engleskoga velikana Benjamina Brittena, jedan od najljepših violinskih koncerata 20. stoljeća.

Ovaj je orkestar osnovan 1900. godine u duhu bečkog modernizma. Neki od prominentnih dirigenata koji su oblikovali njegov zvuk i stil bili su Richard Strauss, Wilhelm Furtwängler, Hans Knappertsbusch, Herbert von Karajan, Wolfgang Sawallisch, Georges Prêtre i Fabio Luisi.

Nakon koncerta za sve posjetitelje održat će se razgovor s umjetnicima koji vodi muzikolog Trpimir Matasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:24