KVADRATURA

Jedan od posljednjih aktivnih džezera u Dubrovniku snimio je snoviti i optimistični album "Dream Aviary"

Ivan Bonačić

 Ivan Posavec
Upravo zahvaljujući svom novom albumu dobio je priliku sa svojim kvartetom nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture

Kao jedan od pokretača festivala Dubrovnik Jazz Outbreak, mladi dubrovački jazz saksofonist i skladatelj Ivan Bonačić nije mogao niti sanjati da će godinu dana poslije, umjesto druge sezone festivala i širenja jazza po Dubrovniku, nastupiti dugo razdoblje prave pravcate, opasne epidemije - epidemije koronavirusa koja neće zaustaviti samo taj jazz festival nego i gotovo sam normalan život.

Bonačić je studirao saksofon na Jazz akademiji u Grazu i već je u to vrijeme osnovao svoj kvartet koji uz neke promjene postoji i danas. Štoviše, s tim je kvartetom upravo snimio svoj drugi album, pod nazivom "Dream Aviary".

Bonačić je jedan od rijetkih aktivnih džezera u Dubrovniku, pa zato možda ne čudi da među drugim članovima njegova sastava nema Dubrovčana. Osim Bonačića na saksofonu, njegov kvartet čine redom u Zagrebu aktivni glazbenici, Viktor Lipić na orguljama, Filip Pavić na gitari i Borko Rupena na bubnjevima. Uostalom, i oba svoja albuma snimio je u Zagrebu, i to za Geenger Records.

Mogli bismo se ipak upitati kako je i zašto Bonačić osjetio potrebu da snimi album u ovim doista teškim vremenima, i to još dolazeći iz Dubrovnika, gdje ni jazza ni džezera osim njega gotovo da i nema? Teško je odgovoriti na to pitanje, ali ovaj je album ne samo pokazao da je živ nego je i upravo zahvaljujući tom svojem novom albumu dobio priliku sa svojim kvartetom nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture, u proljetnom jazz.HR ciklusu i napraviti prošli tjedan doista sjajnu promociju svojih novih materijala.

Album "Dream Aviary" snovito je, metaforičko viđenje kontroliranog prostora u kojem ptice smiju "slobodno" letjeti. Bonačić promišlja o autorskom prostoru imaginacije, očito se i sam osjeća sputano. No, svojom glazbom, temeljenom i na starim uzorima, majstorima poput Joea Hendersona, ali i na onome što ga okružuje, prije svega gradu, Dubrovniku, Bonačić potvrđuje da je uspio izgraditi vlastiti svijet, koji nije lišen ni optimizma ni vizija budućnosti. (Saša Drach)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:01