TALIJANI U MOČVARI

Jedna od najvećih europskih etno/world music grupa vraća se u Zagreb: ‘Ples i glazba imaju moć iscjeljivanja‘

Canzoniere Grecanico Salentino

 Vincenzo De Pinto
Spot za jednu od svojih hit pjesama, ‘Tarantu‘, Canzoniere Grecanico Salentino završavaju rečenicom ‘Ne možeš ozdraviti ako plešeš sam‘

Canzoniere Grecanico Salentino prvi put gostovali su u Zagrebu u prosincu 2021. i oduševili domaću publiku. Bio je to koncert nabijen fantastičnom atmosferom jer su ovi Talijani bili jedna od prvih stranih velikih grupa koje su gostovale u Zagrebu u postpandemijskom vremenu i to se osjetilo i kod publike i kod izvođača. Energija je bila opipljiva, koncert fantastičan i nakon svega, bilo je samo pitanje vremena kad će se Canzoniere Grecanico Salentino vratiti u Zagreb. To će se dogoditi u četvrtak, 8. lipnja, a pozornica je opet klub Močvara i njihov world music program Vrelo zvuka.

Taj koncert nastavak je niza dolazaka velikih etno/world music bendova u Močvaru u kojoj smo posljednjih godina gledali izvođače iz cijelog svijeta. Bilo je tu velikih imena, ali malo tko je toliko velik kao Canzoniere Grecanico Salentino. Oni su sigurno najpopularnija world music grupa u Italiji, ali i cijeloj Europi. Nastupali su na svim velikim festivalima pred tisućama ljudi, ali njima je prvi nastup u Zagrebu ostao u sjajnom sjećanju.

- To je bilo fenomenalno. Bio je to koncert točno prije pojave cjepiva protiv covida i nakon lockdowna pa je to bilo prvi put nakon sve te mučne situacije da smo se na koncertu osjećali kao prije pandemije. Publika je bila sjajna, plesali smo i disali zajedno. Izgledalo mi je kao da opet vidim neko svjetlo u svoj toj tami - rekao je za Jutarnji list Mauro Durante, violinist i vođa grupe.

On je, inače, unuk osnivačice grupe, Rine Durante, koja je CGS pokrenula prije 1975. godine. Nju je naslijedio sin Daniele, a Mauro je treći član obitelji koji vodi grupu. Zanimalo nas je sprema li se nešto specijalno za obilježavanje te obljetnice.

- Naravno. Jako smo uzbuđeni zbog te obljetnice i spremamo nešto jako važno. Prvi dio cijele priče bit će objavljen sljedeće godine, a 2025. će se održati stvarno veliki projekt posvećen 50 godina benda.

Pretpostavljamo da će jedna od stvari kojom će se obilježiti 50 godina benda biti i novi album koji će naslijediti njihov posljednji uradak, album "Meridiana" iz 2021. godine. Taj album je najvažnija world music top lista na svijetu, World Music Charts Europe, proglasila najboljim svjetskim izdanjem te godine.

- Jako smo ponosni zbog svega što se događalo s tim albumom. Uložili smo puno u njega i sav entuzijazam oko tog albuma jako nam puno znači, ali mi najviše uživamo na koncertima pa je najvažnije da taj album funkcionira odlično i na nastupima, odnosno da je dobro primljen od strane publike.

Publika voli pizzicu, odnosno tarantu, tradicijsku glazbu s juga Italije, iz pokrajine Puglia. Nezamislivo je posjetiti jug Italije, a ne posjetiti neku od plesnih priredbi, a ples njeguju i CGS koji u svojem članstvu imaju i magičnu plesačicu, Silviju Perrone. Ona je propustila prošli koncert u Zagrebu zbog bolesti, ali dolazi u četvrtak i bit će to prava scenska atrakcija. Ples je u krvi svakog stanovnika tog kraja, a plesu se pridaje i magično svojstvo ozdravljenja. Canzoniere Grecanico Salentino spot za jednu od svojih najboljih pjesama, "Tarantu", završavaju rečenicom "Ne možeš ozdraviti ako plešeš sam".

- Ples i glazba imaju moć odvesti vas negdje drugdje. Oni vas tjeraju da se povežete na unutarnjoj razini, bez riječi i duboko, ali ples i glazba ne mogu sami izliječiti, to nije mehanički proces. Za ozdravljenje vam je potrebno aktivno i živahno sudjelovanje zajednice, to je zajednički proces. Samouvjerena vjera cijele zajednice, intimno ujedinjenje glazbom i plesom, zaista ima moć iscjeljivanja. Zbog toga ljudi diljem svijeta i vole pizzicu, ona je simbol slobode i pokreta. To je ples za sve ljude, čovjek osjeća katarzu dok pleše.

Plesat će se u četvrtak u Močvari, a Durante je za kraj još jednom pozvao publiku na koncert.

- Želimo obnoviti povezanost koju smo osjetili prije 18 mjeseci. Ne možemo dočekati da dižemo i znojimo se opet zajedno.

image

Canzoniere Grecanico Salentino

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:03