NOVA SEZONA

'JER NISTE ČULI SVE!' Dražen Siriščević najavio jubilarnu 45. godinu dvorane s novim sloganom

Ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Nova sezona počet će 29. rujna, velikim koncertom pod ravnanjem dirigenta Dmitrija Kitajenka, kada će Zagrebačka filharmonija izvesti “Simfoniju tisuće” Gustava Mahlera.

Najavljeno je to na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare Zagrebačke filharmonije i KD Vatroslava Lisinskog. “Jer niste čuli sve!” slogan je pak sezone za koju je ravnatelj Lisinskog, Dražen Siriščević najavio kako je posebnija nego ikada.

Velike zvijezde

- Obilježavamo 45 godina otkako je otvorena koncertna dvorana. Naš program zaista okuplja zvijezde - dolaze nam umjetnici iz 15 zemalja svijeta - istaknuo je Siriščević.

U Crvenom i Plavom ciklusu najavljena su velika imena: nastupit će domaći pijanist Ivan Krpan, jednim će koncertom ravnati Kazushi Ono, nastupa i Luka Šulić, koji će se vratiti klasičnoj glazbenoj literaturi, pa će u sklopu “Koncerta za život” izvesti djela P.I. Čajkovskog. Ljubitelji klavira moći će vidjeti i čuti Dejana Lazića, Gorana Filipeca, Williama Wolframa te Claire Huangci. Što se violinista tiče, nastupaju Alexandra Soumm, Ziyu He i Vadim Gluzman. Jedan od vrhunaca nove sezone bit će, najavljeno je, i nastup jednog od najboljih udaraljkaša svijeta Colina Currieja.

U Off ciklusu moći će se poslušati kubanskog jazz pijanista Gonzala Rubalcabu, a u planu su izvedba Musogrskijevih “Slika s izložbe” u izvedbi rock banda, kao i Gala večer najljepših stranica filmske glazbe. Nastupit će i makedonski gitarist Vladimir Stefanovski te violinist Julian Rachlin.

- Jako sam ponosan na sezonu koja je ispred nas. Kad pogledate imena svih onih koji će gostovati kod nas, čovjek postane svjestan da nam mnogi orkestri mogu biti zavidni. To pokazuje što mi ovdje imamo i kako smo daleko došli - istaknuo je David Danzmayr, šef dirigent orkestra, koji je najavio kako će u svojoj trećoj sezoni u toj ulozi posebno veliku pozornost staviti na izvođenje djela hrvatskih skladatelja. To je njegov način, pojasnio je, da zahvali za sve ono što mu je pruženo u Hrvatskoj, a istovremeno je istaknuo kako ti skladatelji zaslužuju dobiti široku pozornost.

Svjetska turneja

Što se tiče novog ciklusa Lisinski subotom, u sklopu njega bit će izvedeno petnaest koncerata. Tako će 6. listopada nastupiti pijanist Daniil Trifonov, a potom će dva tjedna nakon zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Johna Axelorda i uz gostovanje baritona Jubilanta Sykesa obilježiti 100. obljetnicu rođenja Leonarda Bernsteina izvedbom njegove “Mise”. Potom slijedi koncert Kraljevskog Concertgebouw orkestra, nastup sopranistice Krassimire Stoyanove te katedralnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu Vincenta Duboisa.

Ivan Repušić dovodi Orkestar i zbor Minhenskog radija, a nastupit će i Ivo Pogorelić, Joshua Bell te orkestri Kremerat Baltica, Belgijski nacionalni orkestar te Litvanski komorni orkestar.

- Nova sezona donosi i turneje: nastupit ćemo u Italiji, Omanu, Kataru. Osim toga, po prvi put ćemo svirati u Izraelu, uz Jeruzalemski simfonijski orkestar - rekao je Mirko Boch, ravnatelj filharmonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:25