KULTNI GLAZBENIK

JOHNNY ŠTULIĆ 'Dosadile su mi te stare priče o muzici. To je kao kada jedeš čokoladu svaki dan pa ti se smuči'

 CROPIX

Nekadašnji frontmen Azre Branimir Johnny Štulić, koji već godinama živi u Nizozemskoj, za srpski je Blic izjavio da mu je dosta glazbe te da će se u nastavku života posvetiti prevođenju drevnih knjiga.

'Trenutno nemam u planu snimanje pjesama. Dosadile su mi te stare priče o muzici, to je kao kada jedeš čokoladu svaki dan pa ti se smuči. Nisam više isti čovjek kao prije 20 ili 30 godina. To bi svima trebalo biti jasno', kaže Štulić koji se žali na bolove u leđima.

'Prestao sam snimati muziku. Sjedio sam na drvenoj stoličici prenapregnut godinama pa sam imao bolove u leđima. Prestao sam snimati, ali opet moram sjediti kada pišem. Vjerojatno ću morati ubuduće pisati stojeći kao Michelangelo. Ma, trenutno me ne boli kičma, više me boli k****', kaže oštroumni Johnny.

Trenutno se bavi prijevodom Mahabharate, ali to uglavnom radi noću tako da mu dan najčešće počinje oko podneva.

'Mislim da će mi trebati još pet godina da to završim. Ipak, trenutno se više bavim pisanjem Smijurijade. Moja djela nisu završena, sve je to više otvorena arhitektura, tako da sve dopunjujem. Bit će u Smijurijadi dosta povijesti. Trenutno me zanima Homer. On je morao biti pod velikim utjecajem Indije. Mislim da je Ilijadu napisao pod utjecajem Mahabharate, a Odiseju pod utjecajem Ramajane. Njegovi su se epovi prenosili oralno, ali mislim da nije bio slijep. Ilijada je toliko puna detalja da to ne bi mogao napisati slijep čovjek koji neke stvari jednostavno nije vidio. Možda je oslijepio u poznim godinama', napominje Štulić.

Osvrnuo se i na sporove koje preko odvjetnika vodi zbog autorskih prava. 'Pokrali su me. To je nesporna činjenica. Vjerujem da će sudovi i u Srbiji i u Hrvatskoj odraditi svoj posao. Nije mi uopće stalo do novca. Želim samo pravdu, kao i svaki pokradeni čovjek', kaže on.

Novinar Blica ga je na kraju pitao igra li nogomet, s obzirom da je znao govoriti kako je rođeni nogometaš, no Štulić je odgovorio da je trenutno posvećen drugim stvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:25