192 GODINE KASNIJE

JOŠ JEDNA POTVRDA KULTNOG STATUSA POSLJEDNJEG DJELA VELIKOG SKLADATELJA Beethovenova 'Deveta' simfonija rasprodala dvoranu Lisinski

Maestro Vladimir Kranjčević

ZAGREB – Kada je god riječ o Beethovenovoj 9. simfoniji traži se karta više. Tako je bilo i ovaj put, dvorana Lisinski rasprodana je prošli tjedan, a svatko tko je uspio kupiti svoju kartu na vrijeme, uživat će u veličanstvenoj Beethovenovoj 9. simfoniji u sklopu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije.

Dakle, ovoga tjedna (9. prosinca s početkom u 19.30 sati) posjetitelje očekuje prava glazbena čarolija. Veličanstvena „Deveta“ Beethovenova, cjelovečernji je glazbeni doživljaj, njezin 4. stavak poznatiji kao „Oda radosti“ snažni je simbol i poruka mira, glazba o nadi i snovima čovječanstva.

Velebna deveta simfonija, posljednje je djelo velikog skladatelja, publika svake koncertne dvorane u kojoj se izvodi osjeća gotovo strahopoštovanje pred ovim remek-djelom i prekretnici u simfonijskom skladanju. Kako je filozof Friedrich Nietzsche tvrdio :„Beethovenova glazba je glazba o glazbi“.

Uz orkestar pod vodstvom najvećeg hrvatskog dirigenta, maestra Vladimira Kranjčevića, koji će ovim koncertom proslaviti 80. rođendan i 55 godina profesionalnog rada, na pozornici će se pridružiti: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Dejan Maksimilijan Vrbačič, bas Marko Mimica te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:43