Stari grad Dubovac

Jubilarno izdanje međunarodnog etno jazz festivala u Karlovac dovodi dva uzbudljiva projekta

Simone Zanchini
 YouTube
Simone Zanchini predstavlja se svojim najnovijim radom, albumom 'Don't try this anywhere', koji je snimljen prošle godine u New Yorku

Godinu po godinu, i Karlovac je ovoga ljeta ušao u prvo desetljeće održavanja 10. Međunarodnog etno jazz festivala.

Radi se o festivalu koji je u proteklim godinama ugostio preko 30 izvođača, iz više od 10 zemalja sa četiri kontinenta (Europa, Azija, Sjeverna i Južna Amerika), s tim da su među izvođačima bila značajna inozemna i domaća imena, u širokom spektru od klasičnog jazza preko najmodernijeg, te od etno glazbe do najnovijih etno jazz dostignuća.

Iz ovogodišnjeg programa koji se održava od 15. do 17. srpnja u Starom gradu Dubovcu izdvajamo Simone Zanchini Quartet. Simone Zanchini jedan je od najuzbudljivijih svjetskih glazbenika današnjice što mu je osigurao njegov originalan, virtuozan, istovremeno i avangardan i romantičan pristup.

Na ovogodišnjem festivalu predstavlja se svojim najnovijim radom, albumom Don't try this anywhere, koji je snimljen prošle godine u New Yorku s velikim svjetskim jazz glazbenicim Johnom Patitucijem i Adamom Nussbaumom, i to kao posveta velikom Michaelu Breckeru.

Quartet čine Simone Zanchini (harmonika), Martin Gjakonovski (kontrabas), Ratko Zjača (gitara) i Jože Zadravec (bubnjevi).

Na Festivalu ove godine nastupa i Mario Rašić Balkan Zoo ensemble, jedan od najzanimljivijih novih domaćih projekata. Mario Rašić, inspiriran bosanskom etno baštinom, uspijeva stvarati vrlo osobnu i neklišeiziranu glazbu, a sastav ima iza sebe dva albuma i niz zapaženih koncerata.

Njegov 'ensemble' čine Mario Rašić (bas gitara), Viktor Lipić Lipa (klavijature), Valerija Nikolovska (vokal), Žarko Hajdarhodžić (flauta) i Mirsad Dalipi (bubnjevi).

Ovogodišnje jubilarno izdanje Festivala pokušat će u skicama dati pregled programskih događanja proteklih godina u obliku posebno sastavljenog festivalskog benda, koji čine dvojica glazbenika koji su već nastupali na Festivalu - saksofonist i flautist Vasko Atanasovski i Martin Gjakonovski, virtuoz na kontrabasu - uz samog domaćina Gorana Ilića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:17