RITAM & RIF

Kabaretske i rock-obrade dale su novi život pjesnicima

 Boris Kovačev/CROPIX
Autori projekta su Roman Simić i Ivan Herceg te Ante Perković, Andrej Jakuš i Boris Greiner

ZAGREB - Filip Šovagović u paru s Borisom Marunom, Josipa Lisac s Vesnom Parun, Darko Rundek s Gordanom Benić... Riječ je o nekim kombinacijama s CD-a “Ritam&rif”, zamišljenog kao mini glazbena antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva, koji izlazi do Božića u izdanju dvaju časopisa - Poezija i Relations. Projekt na kojem su spojene dvije komplementarne scene okupio je 15 glazbenika, tj. glazbenih kolektiva, koji su uglazbili 15 suvremenih hrvatskih pjesnika.

Lucića pjeva maronit

“Mein faterlant” Ivana Slamniga uglazbio je njegov sin Davor Slamnig, a na njoj svira i njegov unuk. “Zavjet” Vesne Parun izvodi Josipa Lisac, a “Nije razlog” Predraga Lucića na hrvatskom je otpjevao Marc Choucair, maronit iz Bejruta, inače pjevač u grupi Damira Šodana, pjesnika na privremenom radu u Den Haagu. Arsen Dedić izvodi svoje “Ratne profitere”, Darko Rundek uglazbio je Gordanu Benić, a slavne stihove “U lijevoj mladi luk/U desnoj komad pečene janjetine/U džepu Katekizam hrvatskih kamikaza...” iz pjesme “Hrvati mi idu na jetra” Borisa Marune interpretiraju Filip Šovagović i Restructive. Za pjesmu “Svi frendovi koji nisu pjesnici” Sime Mraovića, pak, bio je zadužen Less than a Minute.

Olovni ples

Na projektu se radilo više od pola godine, a ideja se razvijala još od prošle. “Nakon ritmičkog intra koji se mjeri tisućljećima, prvi i odlučujući rif odsviran je početkom 2009. godine u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, kad sam prvi put čuo kakav su blues pisali Matoš i Sudeta, i kakvi rokeri su znali biti Šimić, Tadijanović (pa čak) i Šenoa. Naime, na književnim večerima ‘Zagrijavanje’ cijele te godine zajedno s domaćim pjesnicima i prozaicima nastupao je i dugoselski bend Olovni ples, specijaliziran za privođenje hrvatskih književnih klasika u blues i rock”, piše književnik i glavni urednik Relationsa Roman Simić u svojevrsnom predgovoru CD-a.

Na tim susretima rodila se ideja da se malo eksperimentira i sa suvremenim pjesnicima, u rasponu od Vesne Parun, Josipa Severa i Ivana Rogića Nehajeva preko Delimira Rešickog i Ivice Prtenjače do Dorte Jagić i Ane Brnardić. Pjesme i pjesničke opuse birali su Ervin Jahić, Ivan Herceg, Jadranka Pintarić, Ivica Prtenjača, Marko Pogačar i Roman Simić Bodrožić. Vladao je, tvrde, princip nadglasavanja i prolazili su samo oni autori oko kojih su se svi složili. Izbor tako odabranih pjesnika završio je u rukama Andreja Jakuša i Ante Perkovića, čiji je zadatak bio bezbolni transfer iz jednog u drugi medij.

Izlazak iz geta

- Za svakog pjesnika dobili smo desetak pjesama. Naš je zadatak bio da odaberemo glazbenike s čijim bi se senzibilitetom to moglo poklopiti, koji bi se mogli prepoznati u tim pjesmama. U ovom je izboru vrlo malo pjesnika koji se koriste rimom, tako da su se glazbenici morali potruditi u njihovu uglazbljivanju. Svi su bili entuzijastični, a rezultati su iznenađujuće dobri - kaže Ante Perković. U antologiji se svira rock, blues, jazz i progressive, elektronička, kabaretska i kantautorska glazba. S tezom da poeziju barem na trenutak treba izvesti iz geta i približiti većem broju ljudi mogu se tumačiti i motivi novoga projekta.

- Dok smo, nakon ‘Zagrijavanja’, komentirali i razrađivali projekt, svi smo bili pomalo euforični, i dečki iz Olovnog plesa, i Roman, i Ervin, nekako smo predosjećali da smo na tragu nečega potencijalno jako zanimljivog. No, htjeli smo da taj spoj glazbe i pjesničkih stihova ne ispadne dosadan, da bude šarolik, ali i da pokrije sve generacije hrvatskih pjesnika, od Vesne Parun do najmlađih autora - rekao je Ivan Herceg.

Urednik Poezije Ivan Herceg dodaje kako su svi akteri pristali bez naknade sudjelovati u projektu. Jedini troškovi bili su za studio, izradu ovitka i tiskanje CD-a, čija će tiraža biti dvije tisuće primjeraka, a moći će se nabaviti uz nove brojeve časopisa koji su i tematski posvećeni netipičnoj antologiji. Poezija će se baviti odnosom glazbe i poezije, a Relations donosi prijevode pjesnika zastupljenih u antologiji na engleski.

Sve generacije

“Ritmom&rifom” obilježava se i peta godina izlaska časopisa Poezija, jedinstvenog i u regiji, kojemu se na samom početku predviđala najviše godina dana izlaženja. Časopis i dalje izlazi u redovitom ritmu, a iza njih je i 16 naslova Biblioteke Poezije te antologija hrvatskoga pjesništva od 1989. do 2009. na engleskom jeziku iz 2009., “If We Crash into a Cloud, It Won’t Hurt”, kao specijalno izdanje časopisa. Usto, ostali su i vjerni načelu da “ne namjeravaju stvoriti neku novu scenu, nego pokriti cijeli prostor pjesništva u nas, bez bavljenja naraštajnim ili poetičkim strujama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:05