OPET ODUŠEVILI

Kinopremijera novog spota grupe Chui za pjesmu ‘Symphony Of A Metropolis Act I‘ pozdravljena gromoglasnim pljeskom

Chui

 Marina Uzelac
Za očekivati je i da će spot biti primijećen i kod ocjenjivanja spotova na Danima hrvatskog filma te kod nagrade Porin

U zagrebačkom kinu Tuškanac održana je filmska premijera novog spota grupe Chui za pjesmu "Symphony Of A Metropolis Act I" s njihovog albuma "Zagreb- Berlin" koji je prije desetak dana doživio i svoje dvostruko vinilno izdanje. Spot je prikazan kao iznenađenje posjetiteljima aktualnog ciklusa filmova Tima Burtona, a Tuškanac je izabran kao mjesto na kojem je grupa Chui prije tri godine svirkom uživo pratila projekciju nijemog filma "Berlin - Simfonija velegrada" Waltera Ruttmana iz 1927. godine, a skladbe iz tog seta našle su se i na albumu "Zagreb-Berlin".

Kino premijera spota u režiji Arsena Oremovića upriličena je zbog filmofilskog sadržaja spota koji nema samo poveznice s montažnom estetikom Ruttmanova filma, nego i sadrži izravne citate iz njemačkog ekspresionističkog filma "Metropolis" Fritza Langa iz 1927. godine.

- Arsen nas je svojim spotom na neki način odveo u Berlin 2022., a premijerom spota u Kino Tuškancu cijela priča dobiva ‘točku na i‘. Moram priznati da sam jednako sretan kako zbog odličnog spota, tako i zbog Arsenovog oduševljenja našom glazbom koje nesebično širi na svoju okolinu - kaže član grupe Chui Toni Starešinić, dok autor skladbe, basist Konrad Lovrenčić, dodaje: "Prvi čin prati buđenje velegrada od prvih sunčevih zraka do frenetičnog paljenja svih strojeva koji pokreću grad. Drago mi je što se Arsenu toliko svidio prvi čin da je odlučio napraviti spot, koji je hommage samom filmu ‘Berlin - Simfonija velegrada‘ i čini se kao da je modernizirao originalni film u kratkoj formi".

Redatelj i scenarist spota Arsen Oremović kaže da je u ovoj glazbi čuo puno više od soundtracka za "Simfoniju velegrada".

- Ne znam da se netko toliko kvalitetno približio instrumentalnim skladbama Bowiejeve ‘berlinske trilogije‘ kao Chui ovim ‘soundtrackom‘ i tako me vratio omiljenom Berlinu, Langovom Metropolisu i cijeloj berlinskoj ‘distopijskoj‘ stilistici: filmskoj, likovnoj, glazbenoj… Tako da za mene ovaj spot nije mogao izgledati nikako drukčije, nego poput varijacije ‘Metropolisa‘ stotinu godina kasnije, pri čemu bih posebno istaknuo postprodukcijske zahvate direktora fotografije Raula Brzića i da su neki kadrovi originalno snimani u Berlinu kao suvremena preslika Langovih vizija. Jako sam ponosan što je ovaj spot imao svoju premijeru baš u kinu Tuškanac u kojem je Chui krenuo s tim fenomenalnim i po meni nedovoljno eksponiranim projektom - izjavio je Oremović.

Spot vrijedan prikazivanja na velikom platnu i pred pravom kino publikom pozdravljen je velikim pljeskom, a za očekivati je i da će biti primijećen i kod ocjenjivanja spotova na Danima hrvatskog filma te kod nagrade Porin, s obzirom na činjenicu da se spotovi za instrumentalne skladbe zbog izazova umjetničke interpretacije posebno ističu među videoradovima svojom kvalitetom i produkcijskim vrijednostima.

Hvaljeni space jazz rock genijalci Chui ove godine slave 10. obljetnicu osnutka sastava i sjajnu 2022. godinu zaokružili su dvostrukim vinilnim izdanjem njihovog hvaljenog albuma "Zagreb-Berlin", koji je dosad objavljen samo u digitalnom obliku. Šesti studijski album Chuija od samog izlaska u svibnju ove godine nanizao je isključivo pozitivne kritike i pružio nam uvid u jednu drugu stranu sastava Chui, onu filmsku, koja je njima itekako dobro poznato područje.

Prva strana albuma, "Zagreb", tako je sjajan nastavak prethodnog albuma "Iz Kapetanovog dnevnika", dok su drugu stranu i njegove uzbudljive kompozicije Chui skladali za soundtrack "Berlin - simfonija velegrada", glasovitog nijemog dokumentarnog filma Waltera Ruttmanna. Album "Zagreb-Berlin" sad je kompletiran objavom vinilnog izdanja. Album se, uz glazbeni dio, ističe upečatljivom naslovnicom albuma koju je kreirao vrhunski ilustrator i stripaš Igor Kordej, jedno od najpoznatijih, ali i svjetski najpriznatijih imena ove umjetničke i kreativne branše u Hrvatskoj.

image

Cover albuma ‘Zagreb-Berlin‘

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:59