METROPOLITAN U LISINSKOM

Koliko nisko može pasti Placido Domingo

Spanish opera tenor Placido Domingo, performs at the Angel de la Independencia monument in Mexico City, on December 19, 2009. AFP PHOTO / ALFREDO ESTRELLA
 AFP
Domingo će pjevati bas-baritonsku naslovnu ulogu u Verdijevoj operi

ZAGREB - Na engleskom se ova dosjetka već izlizala, ali to nas neće spriječiti da i mi, na hrvatskom, barem jednom ne postavimo pitanje: Koliko nisko može pasti Placido Domingo ? I odmah ponudimo odgovor: dođite u subotu u Lisinski i uvjerite se sami.

Nije, naravno, riječ o moralnom padu, nego o pjevačkom silasku slavnog tenorskoga glasa u baritonske dubine naslovne uloge u Verdijevoj operi “Simon Boccanegra”.

Domingo je Boccanegru već pjevao u Berlinu i Londonu, a ni ova mu predstava nije prva u New Yorku. Samo što će ga u subotu, osim publike u Metu, gledati i milijunski auditorij u kino-dvoranama širom svijeta.

I počeo je kao bariton

Transformacija jednog od Tri tenora u baritona zapravo i nije baš toliko čudo neviđeno, utoliko više što je Domingo 1957. prvi put na opernu pozornicu u Mexico Cityju izašao upravo kao bariton. Tek dvije-tri godine kasnije bio je otkriven njegov vokalni potencijal za dostizanje tenorskih visina. No, upravo je tamna izražajnost i voluminoznost njegovoga glasa bila zaštitni znak i Domingovih tenorskih uloga.

Idealna odstupnica

Ipak, malo je tenora koji u sedamdesetoj godini života još nastupaju, a baritonska laga idealna je odstupnica za tako sjajnog i svestranog pjevača koji i u ovoj prigodi ponavlja: “Neću pjevati na pozornici ni dana duže nego što je potrebno, ali isto tako ni dana manje”.

Prijenos počinje u 19 sati, uz Dominga nastupaju još i Adrianne Pieczonka, Marcello Giordani i James Morris, a dirigira James Levine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:20