SUVREMENO GLAZBENO STVARALAŠTVO

KOMPOZICIJA ZA SOLARNE PANELE I KOMORNI ANSAMBL Dodijeljena potpora za 17 djela suvremene umjetničke glazbe

 Matea Petrović / HANZA MEDIA

ZAGREB - Ministarstvo kulture odabralo je 17 skladbi kojima je na temelju Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva dodijeljeno ukupno 300 tisuća kuna.

Javni poziv raspisan je 3. travnja, a prijaviti su se mogli skladatelji ili skupine skladatelja s djelima suvremene umjetničke glazbe koja su nastala tijekom 2016. godine.

Stručno povjerenstvo, u kojemu su bili predsjednik Davorin Kempf, Dalibor Bukvić, akademik Zoran Juranić, Dragan Sremec i Ivana Bilić, na sjednici održanoj 2. lipnja za poticaj je odabralo 17 od ukupno 68 prijavljenih skladbi, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.

U kategoriji orkestralnih djela poticaje u iznosu od 27 tisuća kuna dobili su Anđelko Igrec za "Božićnu suitu" za komorni orkestar i Tomislav Uhlik za Koncert za fagot i orkestar.

U kategoriji komornih djela poticaje je dobilo 11 autora. Iznosi od 23 tisuće kuna dodijeljeni su Berislavu Šipušu za "Vježbe iz polifonije" za komorni orkestar i Bruni Vlaheku za "Wu Xing: 5 elemenata", petominutni koncert za klavir i veliki ansambl.

Po 21 tisuća kuna dodijeljena je Matku Brekalu za "...decomposition of Concept called the Time…" za sopran i klavirski trio, Tomislavu Oliveru za "Asterion" za violončelo i ansambl, Krešimiru Seletkoviću za "Abyss" za komorni ansambl.

Dubravku Detoniju dodijeljeno je 19 tisuća kuna za "Alisios Variations" za violinu, klarinet, violončelo i glasovir, a isti iznos dobili su Frano Đurović za "She's Walking Through The Clouds" za ansambl flauta", Ante Knešaurek za "Vokalizu" za sopran, flautu i orgulje i Mladen Tarbuk za "Didgeridoo" za alt saksofon i gudački kvartet.

Danijelu Leginu dodjeljeno je 17 tisuća kuna za djelo "Aeolian Symmetries" za puhački trio, a Sandi Majurec 14 tisuća kuna za "Was It A Cat I Saw" za klavir četveroručno.

U kategoriji solističkih djela Petru Obradoviću dodijeljeno je 12 tisuća kuna za skladbu "Raindrops" za trubu solo, a u kategoriji zborskih djela a capella ili u pratnji manjeg ansambla Željku Brkanoviću dodijeljeno je osam tisuća kuna za "Antiphonae" za mješoviti zbor i orgulje.

Dvije potpore od po pet tisuća kuna dodijeljene su u kategoriji elektroničkih djela. Ana Horvat dobila ju je za "Miramar/AC" za solarne panele i komorni ansambl, a Vjekoslav Nježić za "Ludus temporalis" za elektroniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:41