‘OBITELJ BACH‘

Koncert glazbe Johanna Sebastiana i članova njegove obitelji koji su skladali čak dva stoljeća

Drugi koncert 22. sezone Hrvatskog baroknog ansambla 

 Davor Pongracic/Cropix
Krunu glazbene ljepote i ovaj je put ponio genij jer se njegovu ariju ‘Erbarme dich‘ iz Muke po Mateju ne može ni s čime usporediti

Tko voli baroknu glazbu - a tko je ne bi volio!? - u trajnom je dosluhu s Hrvatskim baroknim ansa­mblom. Rudarenje po glaz­bom najbogatijem i najduljem stilskom razdoblju misija je po­pu­larnog Hrvatskog baroknog an­sambla već 22 godine na ra­dost i obostranu znatiželju onih koji sviraju i onih koji slušaju.

U tom oceanu žanrovskog stila otkriva se još mnogo toga nepoznatog, no i kod poznatog postoji nepoznato. Tako je bilo i na koncertu nazvanom "Obitelj Bach", okruženom, uz najpoznatijeg Johanna Sebastiana, glazbom njegovih brojnih rođaka koji su marljivo svirali i skladali čak dva stoljeća. Nitko nije uspio nadmašiti lajpciškog kantora, a oni koji su mu prethodili stvarali su dobre temelje "obiteljskog posla". Sam Johann Sebastian imao je u dva braka dvadesetoro djece, od kojih je nekolicina najdarovitijih nastavila put oca učitelja, poput Wilhelma Friedemanna i Johanna Christiana u dobnom razmaku od čak 25 godina!

Muzikalna obitelj

Uz njih, na ovom su se koncertu našli još i jedan bratić, Johann Christoph, i jedan nećak, Johann Bernard, no time nije nipošto bila zaključena razgranata dinastija te muzikalne obitelji. Ovom prigodom odabrane Bachove okupila je ugledna barokna violinistica i muzikologinja Mimi Mitchell u ulozi umjetničke voditeljice i dirigentice koja je s Hrvatskom baroknim ansamblom odavno uspostavila zajednički istraživački rad i posebnosti interpretacije.

Iz Muke po Mateju

Čast obitelji, no krunu glazbene ljepote i ovaj je put ponio genij Johanna Sebastiana jer se njegovu ariju "Erbarme dich" iz Muke po Mateju ne može baš ni s čime usporediti. Izveli su je uz ansambl kontratenor Franko Klisović i violinistica Laura Vadjon, u savršenom dosluhu smirenog i dirljivog suglasja. Mladi Klisović imao je u ovom programu mogućnost za brojne zadanosti svojeg specifičnog talenta, prije svega sjajnu unutarnju koncentraciju za polagane skladbe introvertnog izričaja, među kojima se našla i zanimljiva obrada jedne škotske pjesme Johanna Christiana, a u ariji iz opere "Artaserse" istog autora dao si je oduška atraktivnim koloraturnim bravurama. Cijeli je ansambl s Mimi Mitchell surađivao i samostalno svirao s velikom pozornošću i upisao još jedan vrijedan nastup u svoj dragocjeni kurikulum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:43