VEČER ROMANTIČARA

KONCERT U NOVOJ DVORANI GLAZBENE AKADEMIJE Sopranistica Monika Cerovčec i pijanist Srđan Čaldarović na tragu Straussa, Schumanna i Plamenca

 Privatni arhiv / Vedran Kocelj
U sinergiji soprana i klavirske pratnje naći će se djela i domaćih i stranih glazbenika, ponajprije majstora romantičarske pjesme njemačkog skladatelja Roberta Schumanna

U novoj dvorani Blagoje Bersa na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji, u utorak 1. ožujka u 20 sati, glazbene će snage u ciklusu Montocantabile udružiti ugledni hrvatski pijanist i sveučilišni profesor na istoj Akademiji Srđan Čaldarović i mlada, izuzetno talentirana sopranistica Monika Cerovčec, glazbenoj struci i javnosti poznata kao članica uspješnog Ansambla Antiphonus i kao istaknuta solistica u Zboru HRT-a.

U sinergiji soprana i klavirske pratnje ovog glazbenog dua naći će se djela i domaćih i stranih glazbenika, ponajprije majstora romantičarske pjesme produhovljenog ugođaja njemačkog skladatelja Roberta Schumanna i njegovih klavirskih kompozicija za solo pjevanje poput gotovo antologijske „Mjesečine“ i ništa manje poznatih i uhu ugodnih „U tuđini“, „Nostalgija“, „Tišina“, „Proljetna noć“ i druge.

Na meniju koncerta su i djela još jednog njemačkog skladatelja, Richarda Straussa, pripadnika kasnog romantizma i početka moderne, i njegove vrlo često izvođene pjesme iz Ciklusa pjesama op. 27 kao „Ruhe, meine Seele – Miruj, dušo moja“, „Jutro“, „Tajnovita želja“ i „Cäcilie“. Koncert će se zaokružiti Sitnim pjesmama Milutina Polića i izborom skladbi hrvatskog skladatelja židovskog podrijetla Dragana Plamenca – „La Musique“, „Tristesse de la Lune“ i „Tri pjesme C. Baudelairea“.

Sve ljubitelje lijepe glazbe i osebujnih interpretacija, ulaznice po povoljnoj cijeni od 50 kuna (umirovljenici 30, studenti 10) čekaju na www.ulaznice.hr, kiosku Tiska u Frankopanskoj, Profilu u Bogovićevoj, a mogu se kupiti i na blagajni Akademije neposredno prije koncerta 1. ožujka od 19 sati.

Program

M. Polić : Sitne pjesme (August Harambašić)

D. Plamenac: Trois poèmes de Ch. Baudelaire

La Musique

Tristesse de la Lune

La Cloche fêlée

R. Strauss: Ciklus pjesama op. 27

Ruhe, meine Seele! (Karl Henckell)

Cäcilie (Heinrich Hart)

Heimliche Aufforderung (John Henry Mackay)

Morgen (John Henry Mackay)

***

R. Schumann: Liederkreis, op. 39 (Joseph von Eichendorff)

In der Fremde

Intermezzo

Waldesgespräch

Die Stille

Mondnacht

Schöne Fremde

Auf einer Burg

In der Fremde

Wehmut

Zwielicht

Im Walde

Frühlingsnacht

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:19