ZBOR ZVJEZDICE

Koncert za 35. rođendan! Šljivac: ‘Naš zbor glazbeno je odgojio 9 generacija sjajnih pjevačica‘



























 
 Biljana Gaurina/Cropix
Iz Zvjezdica su potekle sestre Husar, Nine Badrić, Lara Antić, sopranistica Tanja Ruždjak, prvakinja ljubljanske opere Martina Zadro...

Već 35 godina Zvjezdice sjaje na glazbenom nebu svojim umjetničkim sjajem, kako kaže njihov utemeljitelj Zdravko Šljivac, ujedno dirigent djevojačkog zbora Zvjezdice, koji će ove subote veliku obljetnicu proslaviti svečanim koncertom u HNK u Zagrebu, s početkom u 19.30 sati.

Iako, 35 godina intenzivnoga glazbenog života nemoguće je predstaviti i obuhvatiti samo jednim koncertom. Tu su bezbrojne probe, koncerti, nastupi, snimanja, gostovanja, turneje, uspjesi i nagrade. No, Šljivac se nada kako će se na koncertu ipak moći osjetiti magija Zvjezdica, kao i radost stvaranja glazbe. Njegov je dirigentski štapić pritom više nalik svom bajkovitom srodniku čarobnom štapiću, jer skladnim pokretima ne stvara samo glazbu, već je u stvarnost pretočio svoj dugogodišnji san. Zbor Zvjezdice danas je jedan od najreprezentativnijih simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske.

image
Barbara Saric/Cropix

- U tih 35 godina kroz Zvjezdice je prošlo devet generacija, što je približno 500 djevojaka, a u fokusu je od starta bila umjetnička glazba. Danas su bivše Zvjezdice i operne dive i pop zvijezde, a među njima možda je najpoznatija grupa Divas, koju su 1995. osnovale Ivana i Marija Husar, Maja Vučić i Martina Pongrac, iz Zvjezdica su potekle i Nine Badrić te Lara Antić, sopranistica Tanja Ruždjak, prvakinja ljubljanske opere Martina Zadro, koja je i pročelnica odsjeka za pjevanje na Muzičkoj akademiji te druge - prisjeća se Šljivac. Veliki prijatelj Zvjezdica, maestro Pero Gotovac, jednom je prigodom rekao “jednom Zvjezdica, uvijek Zvjezdica”. I to je prava istina, dodaje Šljivac.

- Zvjezdice nisu samo zbor, to je način življenja i razmišljanja - objašnjava.

Od djevojaka u zboru traži se disciplina, ali i potpuna sloboda u razmišljanju. Šljivac, pak, otkriva i koji preduvjet moraju imati nove članice zbora.

- Svaka djevojka mora imati dozu talenta, ali to se često miješa s iskustvom, zato treba prepoznati što dijete nosi u sebi, a to je gotovo nemoguće postići na audiciji. Zato ja tražim samo jedan znak iznadprosječnosti, bio što, neki znak - ističe Šljivac.

image
Barbara Saric/Cropix

Ove subote Zvjezdice će koncertom pokazati mnogobrojna lica glazbe i provesti nas raznolikim glazbenim predjelima - od bečke klasike do suvremenog hrvatskog stvaralaštva, uz doticanje popularnih žanrova. Zvjezdice su dobitnice brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, surađuju sa Zagrebačkom filharmonijom, a u američkom Daytonu, 17. prosinca imenovan je Danom Zvjezdica i Zdravka Šljivca, a Europska federacija zborova Unije, koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu, proglasila je Zbor i njegova dirigenta, maestra Zdravka Šljivca, veleposlanicima kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:13