CRVENI CIKLUS

Koncert Zagrebačke filharmonije prvi put pod ravnanjem mladog Poljaka, novog šefa dirigenta

Dawid Runtz
Koncert počinje u petak 13. studenog u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije, u petak 13. studenog s početkom u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, donosi nam tonsku poemu za orkestar Don Juan, op. 20 Richarda Straussa te 5. simfonija u e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog.

Koncertom će ravnati već vrlo poznati mladi poljski dirigent, Dawid Runtz, koji će se na ovom koncertu predstaviti u novoj ulozi - Zagrebačka filharmonija izabrala ga je za novog šefa dirigenta. Iznimno nadaren, sposoban i spreman je naučiti dirigirati napamet, udubiti se u svaku pojedinost partiture i s osobnim uvjerenjem da dirigira skladbom visoke glazbene vrijednosti.

Don Juanom je Richard Strauss ostvario svoje prvo remekdjelo. Skice je započeo kasne 1887. godine, kada je upoznao pjevačicu Paulinu de Ahnu, svoju buduću suprugu. Izvanglazbeni program za Don Juana pronašao je u djelu mađarskoga pjesnika Nicolausa Lenaua, čiji Don Juan „nije muškarac uzavrele krvi, vječno proganjajući žene“. U njemu raste čežnja da pronađe ženu koja će za njega biti utjelovljenje ženstvenosti.

Peta simfonija, nastala je 1888. godine, a u skladateljstvu Petra Iljiča Čajkovskog imala je važnu ulogu. Čajkovski je prethodno desetljeće skladao velik broj značajnih kompozicija zbog čega je bio vidno iscrpljen, a kritičari su dali do znanja kako smatraju da Čajkovski nema više puno toga za reći. Zato je sve svoje snage uložio u skladanje Pete: “Smrtno sam ozbiljan u namjeri da dokažem ne samo drugima, nego i sebi, da nisam istrošen kao skladatelj.“

Prije koncerta u petak, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane na predkoncertnom razgovoru, maestro Dawid Runtz i koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, Martin Draušnik, razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Crvenom ciklusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 03:17