PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

Koncerti koje očekujemo 2024: INmusic, Ed Sheeran, QOTSA, Khruangbin, Avril Lavigne, ali to nije sve

Keanu Reeves, BottleRock Napa Valley Music Festival

 Chris Tuite/Zuma Press/Profimedia/Chris Tuite/zuma Press/profimedia
Ed Sheeran spektakl je godine, ali rock titani iz Kalifornije mogli bi mu pomrsiti račune

Neka se ne ljute domaći glazbeni izvođači, ali njih možemo češće gledati i slušati u žvo na našim pozornicama pa evo izbora pet inozemnih koncertnih događaja u 2024. godini.

INMUSIC, Zagreb, Jarun, 24-26. lipanj

Definitivno najvažniji koncertni događaj u 2024. godini predstavlja povratak festivala INmusic na kojem će nastupiti The National, Smashing Pumpkins, Hozier, Paolo Nutini, Viagra Boys, The Gaslight Anthem, Sleaford Mods, Dogstar kojeg predvodi holivudski megastar Keanu Reeves. Naravno, do lipnja će biti najavljen niz drugih, što domaćih, što inozemnih glazbenih izvođača koji će nastupiti na stilski profiliranom INmusicu koji je sa svojim (alter) rock kursom kuriozitet na mapi europskih open-air festivala.

ED SHEERAN, Zagreb, Hipodrom, 10. kolovoz

Uzmemo li u obzir pojedinačne nastupe, najavljeni koncert Eda Sheerana na zagrebačkom Hipodromu predstavlja najveće iznenađenje jer posrijedi je najpopularniji kantautor današnjice i globalna pop zvijezda koja se s Taylor Swift natječe na vrhu najstreamanijih izvođača posljednjih godina, a turnejama ostvaruje prihode u rangu Stonesa, U2 i drugih. Ako Sheeranov koncert u organizaciji austrijske koncertne agencije Barracuda Music prođe u skladu s očekivanjima moguće je kroz isti "kanal" očekivati i"dovoz" drugih globalnih rock i pop zvijezda.

QUEENS OF THE STONE AGE, Zagreb, Šalata, 23. srpanj

Nekoć su srpanj i kolovoz u Zagrebu bili "mrtvi" mjeseci, no kako se zbog ljetnih open-air festivala promijenio itinirer europskih turneja, a i domaćima se više ne ide na Jadran ili im je preskup, glavni grad Hrvatske ljeti je živahniji nego ranije. U tu "sliku" perfektno se uklapa i povratak Queens of The Stone Age, titana rocka 21. stoljeća koji će na Šalati promovirati mračno sjajan album "In Times New Roman…" te podsjetiti publiku na antologijske rock pjesme poput "Feel Good Hit Of The Summer", "No One Knows", Go With The Flow", "Make It With Chu" i druge.

KHRUANGBIN, Zagreb, Šalata, 16. srpanj

Rasno miješani trio Khruangbin idealan je reprezent vibrantnosti glazbene scene teskaškog glavnog grada Austina. Psych-rock, funk, prog-rock, soul, dub, indie-rock, fusion-jazz samo su neki od stilova koje Khruangbin "tale" na albumima poput posljednjeg "Mordechai" ili prvog "The Universe Smiles Upon You", no valja istaknuti i album "Ali" koji su u čast Ali Farka Torurea snimili s njegovim sinom Vieuxom te jedan od najljepših ljetnih hitova, country-soul skladbu "Texas Sun", snimljenu s teksaškim R&B pjevačem Leonom Bridgesom. Idealno za sve koji cijene eklektičnost u rock i pop glazbi.

AVRIL LAVIGNE, Pula, Arena, 17. lipanj

Uz napomenu da, koliko za sada znamo, Hrvatsku pohode i Sting, Gregory Porter, Corey Taylor, Lenny Kravitz, Simple Minds, Dropkick Murphys, Clan Of Xymox, dajmo prednost Avril Lavigne. Iza nje je poduža kolekcija hitova i više od 40 milijuna prodanih albuma od kojih je i prošlogodišnji "Love Sux" završio pri vrhu top lista Europe, Amerike, Kanade, Japana, Australije. Avril je još kao kanadska tinejdžerka zaluđena skejtanjem potvrdila da je s punkom u stilu Green Day i popom nalik Alanis Morissette moguće postati globalna pop zvijezda 21. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 11:31