Top 5 albuma koji uskoro izlaze

Korejska pop senzacija Blackpink, nove pjesme Maye Hawke, glumice iz ‘Stranger Thingsa‘... glazbene poslastice koje nas očekuju na jesen

BLACKPINK (lijevo), Slipknot (desno)

 Profimedia/
Uz nezaobilazne streaming platforme i vinil koji se vratio na velika vrata u posljednje vrijeme, unazad dvije godine svjedočili smo i povratku CD-a

Nakon ljetnih festivala i turneja koje smo konačno dočekali nakon dvogodišnjeg kaosa uzrokovanog epidemijom, velik broj izvođača iskoristit će jesensku pauzu i izdati novi album. Uz nezaobilazne streaming platforme i vinil koji se u posljednjih nekoliko godina vratio na velika vrata, unazad dvije godine svjedočili smo i povratku CD-a, čija se prodaja povećala po prvi put od 2004. godine, pa neke od sljedećih izdanja možemo očekivati i na tom "uskrsnulom" formatu.

Jesenska stanka donosi glazbene novitete raznih autora iz više različitih žanrova, a vjerujemo da će promocije nadolazećih albuma neke od ovih imena vratiti ili pak po prvi puta dovesti pred hrvatske obožavatelje.

Rina Sawayama

Nakon svog kritički hvaljenog debija "Sawayama" iz 2020., Rina Sawayama otkrila je ime i datum izlaska svog drugog albuma. "Hold the Girl" ime je nadolazećeg albuma ove pop senzacije, a trebao bi izaći 2. rujna. Uz najavu novog albuma, Rina je prije nekoliko mjeseci s obožavateljima podijelila i njegov glavni singl, country-pop pjesmu s elektronskim prizvukom pod nazivom “This Hell”.

image

Rina Sawayama

Timothy Norris/Getty Images/Profimedia/Timothy Norris/Getty Images/Profimedia

Nadolazeći album "Hold the Girl" napisan je i sniman u proteklih godinu i pol dana s dugogodišnjim suradnicima i producentima koji su surađivali s velikim imenima poput Due Lipe, The Killersa, Madonne, Demi Lovato i Ashnikko, “Hold the Girl” ova japansko-britanska autorica opisuje kao "evoluciju njezina stila koji će spojiti utjecaje iz cijelog pop spektra kako bi se hrabro i iskreno izjasnila".

Clutch

Miljenici zagrebačke publike koji se ove zime vraćaju u Hrvatsku po treći puta također spremaju novi album. Dugovječni američki rockeri Clutch svojim će 13. albumom nazvanim "Sunrise on Slaughter Beach" proslaviti 30 godina postojanja. Prema objavama Neila Fallona, karizmatičnog frontmena Clutcha, na društvenim mrežama, album bi trebao izaći 16. rujna, a već su ga najavili singlovima "Red Alert (Boss Metal Zone") i "We Strive For Excellence".

image

Neil Fallon iz Clutcha

Retna/avalon.red/Avalon/Profimedia/Retna/avalon.red/Avalon/Profimedia

Zanimljivo je da spomenuti bend svira u istoj postavi od samog začetka, a u posljednjih nekoliko svojih izdanja evoluirali su od svojih stoner rock i hardcore korijena do zvuka koji se više temelji na bluesu.

BLACKPINK

BLACKPINK, k-pop senzacija i navjerojatnije trenutačno najveća ženska glazbena skupina na svijetu će krajem kolovoza objaviti mini album. Megapopularna grupa je 19. kolovoza objavila prvi singl s albuma, "Pink Venom", a uz spot kojeg su pogledali već milijuni, društvenim mrežama hara popratni #PinkVenomChallenge u suradnji s YouTube Shortsom koji je obožavatelje pozvao da snime i uploadaju vlastitu verziju koreografije spomenute pjesme.

image

BLACKPINK na Coachelli

Christopher Polk/Shutterstock Editorial/Profimedia/Christopher Polk/Shutterstock Editorial/Profimedia

Osim nove glazbe i albuma, djevojke će također započeti "najveću svjetsku turneju u povijesti k-popa" prije kraja godine, navodi se u priopćenju za javnost, a kako su počele, BLACKPINK bi uskoro mogao svratiti i do Hrvatske koju k-pop fenomen nije obišao jer popularnost ovog sveprisutnog žanra konstantno raste.

Maya Hawke

Sve popularnija Maya Hawke ovog je ljeta oduševila mnoge na malim ekranima u odličnoj novoj sezoni "Stranger Thingsa", a sada ova mlada talentirana glumica, ali i glazbenica sprema izdati i album. Nakon debitantskog folk-rock albuma iz 2020. nazvanog "Blush", kći Ethana Hawkea i Ume Thurman sprema album "Moss". Hawke je nedavno na jednom podcastu otkrila kako želi stvarati "glatku, ali ne i meku" glazbu, a inspirirao ju je zvuk hit albuma Taylor Swift iz 2020., "Folklore".

image

Maya Hawke

Jason Kempin/Afp

Prije mjesec dana je otkrila naslovnicu albuma, listu imena pjesama s nadolazećeg albuma, nekoliko koncertnih datuma, ali i sanjiv singl "Thérèse".

Slipknot

Čak 20 godina nakon izlaska njihovog drugog albuma "Iowa", 66-minutne eksplozije agresije i mračnih tema koja je Slipknot gurnula u sam vrh heavy metal, ali i svjetske glazbene scene, deveteročlani bend prepoznatljiv po energičnim nastupima i ekscentričnim maskama sprema se izdati novi album pod imenom "The End, So Far". Zanimljivo je da će to biti posljednji album benda koji će biti objavljen preko Roadrunner Recordsa, diskografske kuće s kojom je bend potpisao ugovor 1998. godine, uoči debitantskog albuma.

image

Mick Thomson iz Slipknota

Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Tijekom svoje ljetne europske turneje, pripremali su obožavatelje na novu ploču s nekoliko novih singlova, a šuška se da bi "The End, So Far" mogao biti i konceptualan album.

Carly Rae Jepsen

Pop zvijezda Carly Rae Jepsen tvrdi da će na svom nadolazećem, ujedno i petom albumu "istraživat usamljenost". Album, prigodno nazvan "The Loneliest Time" bi trebao doći na streaming platforme 21. listopada, a sa singlovima "Beach House" i "Western Wind" je još jednom dokazala onima koji nisu upućeni u njen noviji rad da je prerasla svojevremeno vrlo popularan te pomalo iritantan hit "Call Me Maybe".

image

Carly Rae Jepsen

Cpuk/Avalon/Profimedia/Cpuk/Avalon/Profimedia

Također, Carly Rae Jepsen je objavila datume održavanja koncerata diljem SAD-a i spremna je još jednom iznenaditi slušatelje nastupima, ali i kvalitetom ploče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:01