ŠTO SE DOGAĐA?!

Korona poremetila glazbene ljestvice! Božićni hitovi slušaniji su 10 puta više nego 2018.

Justin Bieber i Mariah Carey
 PLANET PHOTOS/Planet/Profimedia
Znanstvenici su podijeljeni oko toga jesu li božićne pjesme dobre ili loše po mentalno zdravlje... Kako god, Božić je ove godine uranio

Malo je onih kojima pandemija nije u barem nekoj mjeri promijenila život. Neki od obrambenih mehanizama u toj borbi su humor, okretanje zdravom životu, možda i manična prisutnost na društvenim mrežama. A, ako je vjerovati britanskim glazbenim ljestvicama, popisu se pridružuje i božićna glazba.

Kako piše The Guardian, božićni su se klasici ovog tjedna slušali čak 50 posto više nego u istom periodu prošle godine. Čak pet puta više božićnih pjesama je ušlo u top listu sto najslušanijih singlova nego u istom periodu prošle godine. Ako se, pak, ta usporedba radi s 2018. godinom, porast je deseterostruk.

image
AFP

Jedno Nielsenovo istraživanje pokazalo je da su najveći ljubitelji božićnih pjesama ljudi u dobi od 18 do 34 godine. Znanstvenici su podijeljeni oko toga jesu li božićne pjesme dobre ili loše po mentalno zdravlje. Dok jedni tvrde da njihova konzumacija može voditi do uznemirenosti i depresije, drugi kažu da ova glazba može povećati razinu sreće. U pandemijskoj godini, čini se, puno je onih koji pokušavaju poboljšati raspoloženje na ovaj način. Neki gradovi u svijetu su čak pozvali svoje stanovnike da lampicama ukrašavaju svoje domove kako bi se svjetlom borili protiv depresije.

image
AFP

Prva koja se ove godine vratila na top liste je, očekivano, pjesma "All I Want for Christmas Is You" Mariah Carey. Ovaj hit iz 1994. godine neizostavan je na brojnim top listama, prošlog je Božića čak bio i na prvome mjestu najslušanijih pjesama u Americi.

Tu su i drugi klasici. Wham! s pjesmom "Last Christmas", The Pogues i Kirsty MacColl koji izvode "Fairytale of New York", Shakin’ Stevens’ s "Merry Christmas Everyone". Na britanskoj top listi je od novijih stvari i obrada pjesme Brende Lee "Rockin’ Around the Christmas Tree", koju je u vlastitom aranžmanu prepjevao Justin Bieber.

Dok se Bieber odlučio napraviti obradu, brojni glazbenici predblagdansko vrijeme koriste za lansiranje vlastitih novih božićnih pjesama. Tu priliku nije propustio ni Robbie Williams, koji je prvi napravio pjesmu o pandemijskom Božiću u doba Zooma i FaceTimea, osvrće se na prilično jadnu godinu koja se "čini kao da smo u ratu". Robbie je unatoč svemu ipak optimist, pa je pjesmu naslovio "Can't Stop Christmas".

U slične se akcije bacaju i domaći glazbenici, pa smo prije nekoliko dana premijerno poslušali i "Od Božića do Božića" Marka Tolje i Tončija Huljića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:58