U KINOTECI

Kralj Čačka uz goste predstavlja novi dokumentarac: govori o njegovom odrastanju u malom gradu...

Scena iz dokumentarca

 Andreja Leko
Glazbenik kultnog statusa u subotu će s Ninom Bajsić izvesti i predstavu "Soundtrack za film koji nije snimljen", nastalu u produkciji Radio teatra

Ovaj vikend u zagrebačkoj je Kinoteci rezerviran za Kralja Čačka. Pod nazivom "Dvodnevni blues", prvo će u petak 23. veljače biti održana premijera dokumentarnog filma o tom kantautoru koji dolazi iz Beograda. U subotu 24. veljače u 19.30 na programu je glazbeno-poetsko-radiofonijska predstava "Soundtrack za film koji nije snimljen", nastala u produkciji Radio teatra. Uz Kralja Čačka, u predstavi sudjeluje zagrebačka pjesnikinja i kantautorica Nina Bajsić.

image

Program se održava u Kinoteci

Promo/

Dokumentarac koji će premijerno biti prikazan u petak u 20 sati nosi naziv "Zemlja nije moj dom", a donosi priču o glazbeniku i slikaru Nenadu Mariću (Kralju Čačka). Film je inspiriran neobičnim i pomalo tajanstvenim zvukom koji stvara taj kantautor, zajedno s bratom Markom, multiinstrumentalistom i skladateljem. Film govori o odrastanju i sazrijevanju tog umjetnika u malom gradu Čačku ("čačak" je turskog porijekla i znači "blato") i rađanju njegove specifične estetike u muzici, poeziji i slikarstvu te naposljetku i o svakodnevnim pokušajima opstanka - njišući se uvijek nekako na rubu pozornice doba u kojem živimo. O Kralju Čačka u filmu govore: Darko Rundek, Petar Janjatović, Žikica Simić, Zoran Predin, Pavlica i Nina Bajsić i drugi. Nakon filma dio protagonista i autorskog tima razgovarat će s publikom, a razgovor će moderirati glazbeni kritičar i novinar Zoran Stajčić.

Film nosi naziv ‘‘Zemlja nije moj dom‘‘ po istoimenoj pjesmi, izložbi i zbirci poezije Kralja Čačka. Ovaj dokumentarno-nadrealističan film nastao je pod uredničkom palicom Veska Butrića, a u režiji Slobodana Mojsilovića.

"Dvodnevni blues" u Kinoteci završava koncertom "Obrnuti red stvari" na kojem će Kralj Čačka i Nina Bajsić izvoditi svoje autorske pjesme uz podršku benda. Koncert nosi naziv najpoznatije pjesme iz predstave "Soundtrack za film koji nije snimljen" koja je na YouTubeu preslušana gotovo 400 tisuća puta, a 2022. bila je visoko plasirana među finalistima "Nagrade Milan Mladenović" te polako, ali sigurno u regiji osvaja status klasika.

Ulaznice su u prodaji na blagajni kina Kinoteka te online i u agencijskoj prodaji putem sustava www.ulaznice.hr. U pretprodaji je limitirani broj paketa ulaznica za dva dana (film + radio predstava + koncert) po cijeni od 11 eura. Pojedinačne ulaznice mogu se nabaviti po cijeni od četiri eura za film 23. veljače, a za 24. veljače (predstava + koncert) po devet eura u pretprodaji, odnosno 11 eura na dan izvedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:00