EKSKLUZIVNI INTERVJU

KSET: ‘Osim javnih, bilo je i osobnih prijetnji koje nismo mogli zanemariti radi sigurnosti. I ne, nismo dali nemoralnu ponudu‘

Antonio Damjanović

 Fotosekcija Kset-a/
‘Protekle dvije godine tražili smo prostor u koji bismo preselili klub. Prostor Pučkog otvorenog učilišta bila nam je zadnja opcija, a bez toga smo ponovno na početku‘

Nakon što je, kako smo pisali, Pučko otvoreno učilište na svojim društvenim stranicama objavilo da KSET uskoro dolazi u prostor gdje je dosad bio klub Boogaloo, o događaju su na društvenim mrežama pisali te za Jutarnji list govorili Anđelko Šipuš i Mate Škugor.

Tjedan dana kasnije, klub KSET na svom je profilu na Facebooku podijelio odluku o povlačenju "ponude javnog natječaja o zakupu poslovnog prostora POU-a". Odluka je donesena na izvanrednom sastanku vodstva Kluba studenata elektrotehnike.

"Povlačimo ponudu javnog natječaja o zakupu poslovnog prostora POU-a. Na izvanrednom sastanku vodstva Kluba studenata elektrotehnike, odlučili smo povući ponudu javnog natječaja o zakupu poslovnog prostora Pučkog otvorenog učilišta. S ciljem stvaranja inkluzivne i sigurne atmosfere, donijeli smo tešku odluku kako bismo zaštitili članove, posjetitelje i ugled kluba", piše, uz ostalo, u priopćenju Kluba.

Na naša pitanja odgovara Antonio Damjanović, koji vodi KSET.

Zašto ste odustali od najma prostora u Pučkom otvorenom učilištu?

- To je bila teška odluka koju smo donijeli ponajviše zbog animoziteta prema KSET-u i njegovim članovima. Mediji su prozvali situaciju ‘ratom klubova‘ i mišljenja scene podijelila su se na pola. Iako jedva čekamo ponovno otvoriti KSET, atmosfera koja se stvorila oko KSET-a u medijskom prostoru nije ona u kojoj smo se osjećali sigurnima to napraviti.

Prostori gdje je donedavno bio KSET obnavljat će se dulje vrijeme. Imate li na umu neku novu lokaciju?

- Protekle dvije godine tražili smo prostor u koji bismo preselili klub. Svi koje smo gledali bili su manjkavi. Ili nije bilo dovoljno prostora kako bismo nastavili s cjelokupnim radom ili nije bilo osnovne infrastrukture. Prostor Pučkog otvorenog učilišta bila nam je zadnja opcija, a bez toga smo ponovno na početku. Zato nam je odluka o povlačenju ponude jako teško pala.

Jeste li očekivati tako žestoku reakciju kolega iz Boogalooa?

- Znali smo da konkurenti neće biti sretni našom prijavom na natječaj, ali nikako nismo mogli predvidjeti način na koji se medijski istupilo u ovom slučaju. Način na koji se prijetnjama i optužbama komunicira nezadovoljstvo rezultatima natječaja u najmanju je ruku neprofesionalan.

Kako iz svoje perspektive gledate sve što se dogodilo posljednjih nekoliko tjedana?

- Posljednjih nekoliko tjedana svakako je bilo obilježeno nervozom i neizvjesnošću. Žao nam je što ova priča, iako je mogla biti jako lijepa, završava okaljana ružnim komentarima, velikim pritiskom i teškim odlukama.

image

Antonio Damjanović

Fotosekcija Kset-a/

"Suočili smo se s optužbama koje su izazvale ozbiljnu zabrinutost za sigurnost", napisali ste, uz ostalo, na društvenim mrežama. Možete li to pojasniti?

- Osim javnih prijetnji i komentara ispod objava medija i na profilima kluba, bilo je i osobnih prijetnji koje se nisu mogle zanemariti jer je sigurnost članova na prvom mjestu.

image

Grupa Svemir u KSET-u

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Jeste li dali previše novca, odnosno je li vaša ponuda bila nemoralna, kako ju je nazvao Anđelko Šipuš?

- Ponuda je napravljena prema projekcijama budućih prihoda nakon što smo uzeli u obzir sve projekte koje smo dosad obavljali i sve nove koje smo planirali i kao takvu je ne smatramo nemoralnom, kako ju je naš konkurent nazvao.

KSET čine studenti?

- Da, status redovnog studenta je uvjet za članstvo u KSET-u. Sve radimo volonterski, iz ljubavi prema tome i sa željom da jedni od drugih učimo.

Gdje i kako dalje? Koji su vam planovi?

- KSET usprkos ovom ishodu ne staje nego nastavlja s onim u čemu je najbolji. I dalje smo u svojoj kotlovnici do početka obnove FER-a te se i dalje bavimo projektima na razinama sekcija, kao i na razini cijeloga kluba. Naravno da smo i dalje fokusirani na potragu za novim prostorom za KSET i time ćemo se i dalje nastaviti intenzivno baviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 09:00