KRUNA NOVOG VALA

Kultni album Idola ‘Odbrana i poslednji dani‘ ponovno izlazi na vinilu u luksuznom reizdanju

Odbrana i posljednji dani

 Croatia Records
Originalni album Jugoton je izdao 1982. godine, a na tržištu rabljenih ploča dostiže cijenu od 500 pa do čak 1500 kuna koje su za njega spremni dati kolekcionari

Album beogradskih Idola, "Odbrana i poslednji dani", koji mnogi smatraju najboljim rock albumom bivše države, u lipnju će ponovno osvanuti na vinilu u luksuznom reizdanju Croatia Recordsa.

Više puta proglašavan najboljim albumom ex-Yu rock glazbe, “Odbrana i poslednji dani” Idola obilježio je ne samo osamdesete godine i novovalno vrijeme, nego i do te mjere utjecao na buduće generacije glazbenika i bendova da je sveprisutan i četiri desetljeća kasnije, priopćio je Croatia Records, nasljednik Jugotona.

Originalni album Jugoton je izdao 1982. godine, a na tržištu rabljenih ploča dostiže cijenu od 500 pa do čak 1500 kuna koje su za njega spremni dati kolekcionari.

Nakon proslave 40 godina novog vala i četiri reizdanja na vinilu (Haustor, Električni orgazam, Šarlo Akrobata, Paket aranžman), Croatia Records 17. lipnja reizdat će taj krunski novovalni album.

Po prvi put na streaming servisima objavljena je i Hi-fi verzija albuma "Odbrana i poslednji dani".

Uz 180-gramski vinil s pjesmama remasteriranim s originalnih magnetofonskih vrpci, luksuzno pakiranje sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice koja donosi intervjue s članovima Idola - Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i zadnji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za Rolling Stone Hrvatska.

Tu su i tekstovi glazbenih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i po prvi put na jednom mjestu tekstovi svih pjesama te memorabilije iz bogate arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, i privatne arhive Srđana Šapera.

Među njima su i originalni rukopisi određenih pjesama, a sve prate i sjajne fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, kako iz studija tijekom snimanja “Odbrane”, tako i s raznih photo sessiona. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

"Odbrana i poslednji dani” polako je nagovještavao kraj novog vala, rađanje nekih novih glazbenih smjerova, rađanje nekog novog svijeta, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album “Čokolada” godinu dana kasnije, navodi se u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:18