KANDA KONDŽA I NEBOJŠA KKN

Kultni beogradski bend vraća se u Hrvatsku. Nazvani su po prijevodima Dostojevskog

KKN

 /Gonzo
U srijedu, 31. siječnja sastav KKN će nastupiti uz podršku zagrebačkog sastava TV EYE u Vintage Industrial Baru. TV Eye će nastupati od 21 sat, a KKN od 21.30 sati

Kultni beogradski bend Kanda Kodža i Nebojša (KKN) vraća se u Hrvatsku. U srijedu, 31. siječnja sastav KKN će nastupiti uz podršku zagrebačkog sastava TV EYE u Vintage Industrial Baru.

TV Eye će nastupati od 21 sat, a KKN od 21.30 sati.

Bend KKN osnovan je 1990. u Beogradu. Prvu postavu grupe činili su vokalist Oliver Nektarijević (1974), bas-gitarist Vladislav Rac (1974), Rastko Lupulović (1974) koji je svirao električnu gitaru i bubnjar Stevan Dimitrijević (1974).

Ime benda je nastalo kada su tadašnji članovi čitajući neke stare prijevode romana Dostojevskog, uzeli arhaizme Kanda (valjda), kodža (mnogo), dok je ime Nebojša pripadalo nekom dijetetu koje je živjelo u istom bloku kao i Rastko Lupulović.

Do 2022, objavili su deset studijskih albuma. Prvi studijski album ovoga benda bio je Guarda Toma! (1996), a uslijedili su Igračka plačka (1998), Become (2000), Prekidi stvarnosti (2005), Deveti život (2008), Manifest (2011), Volja za noć (2014), Uskoro (2019) i najrecentniji Beton (2022). Devet novih komada s albuma nosi poruke unutrašnjih svjetova članova sastava, njihov dosljedni stav kroz žestoki gitarski zvuk i neobuzdani, zarazni ritam. Za sljedeći video singl, čije je snimanje planirano u Zagrebu, odabrana je pjesma Tu i Tamo, Tamo, Tamo.

Tekstove piše vokal i osnivač benda KKN, Oliver Nektarijević, koji radi i covere za albume.

Danas grupu čine Oliver Nektarijević (vokal), Janko Mostarlić (gitara), Nenad Pejović (gitara), Boško Stanojević (bas-gitara) te Vladan Rajović (bubanj).

Jedan su od bendova s najvećim brojem nastupa uživo. Broje ih između 500 i 1000.

image

TV Eye

/Sanja Babeli

TV EYE je nastao je u proljeće 2019. godine kao svojevrsna rekreacija nekolicine dječaka u zrelim godinama, no ubrzo se prometnuo u nešto ozbiljniji autorski bend.

Potekli iz garaže, premda različitih afiniteta, pronašli su zajedničku strast prema čvrstom r’n’r zvuku i na njemu odlučili graditi svoj glazbeni put.

Od tada, uz nekoliko izmjena u ritam sekciji, inicijalni trio sačinjen od pjevača i dvojice gitarista složio je 13-ak autorskih pjesama koje je uz par pomno odabranih obrada žustro i s veseljem predstavljao publici na koncertima diljem Hrvatske.

Članovi benda su Saša Mitrović (ritam gitara), Saša Strakoš (solo gitara), Alan Mance (bas), Igor Cecelja (bubnjevi) i Miran Kurspahić (vokal).

Izvedbe uživo su ono što i odlikuje bend.

Pod okrilje svoje diskografske kuće - Mast produkcije primio ih je Stipe Mađor te je objavljen album “Kick it out” kao svojevrsni presjek proteklog perioda. Kroz jedanaest pjesama snimljenih u tri različita studija s tri različita producenta album obuhvaća rad benda, njihov prepoznatljivi zvuk i autorski rukopis čineći ga napokon dostupnim širem slušateljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:06