AMERIČKA PRIČA KOPRIVNIČKOG PUNK ROCK BENDA

Kultni Overflow: Kako je mala Dorothy napokon pronašla Oz

ZAGREB - Nakon dvadesetak godina diskografskog postojanja, začetog dok su još bili u osnovnoj i nižim razredima srednje škole, nekoliko stotina koncerata po Hrvatskoj i regiji te više od 300 nastupa diljem Europe, Overflow su postali prvi bend iz ovog dijela svijeta koji je prošlog proljeća i jeseni zasvirao na tri prestižna američka i kanadska festivala: South By Southwest u teksaškoj prijestolnici Austin, Canadian Music Week u Torontu i CMJ Music Marathon u New Yorku.

Ta tri festivala, konferencije i glazbena sajma najvažnija su mjesta u Sjevernoj Americi za predstavljanje novih izvođača i novih projekata već etabliranih imena iz svijeta rock i pop glazbe. “Išli smo probiti led”, kaže Dado, bubnjar i uz pjevača Žiku jedan od osnivača Overflowa.

13.000 novinara

Prošlog proljeća na South By Southwestu nastupali su Muse, Motorhead, Macy Gray, Courtney Love & Hole, Marina and The Diamonds, Jakob Dylan, Black Rebel Motorcycle Club i mnogi drugi, ukupno 1800 izvođača koji su nastupali pred 100.000 ljudi i 13.000 novinara, diskografa i promotera iz cijeloga svijeta.

Overflow su među ostalim u Austinu nastupili u kongresnom centru - žili kucavici South by Southwesta - u dvorani do dvorane u kojoj je istodobno nastupao Jakob Dylan. Kroz Canadian Music Week prošli su Alicia Keys, Arcade Fire, Alanis Morissette, Katy Perry i mnogi drugi, dok su na CMJ-u do sada nastupili Johnny Cash, Red Hot Chilli Peppers, REM, Green Day, Foo Fighters, Eminem, System of a Down, White Stripes, The Killers, Black Eyed Peas, Lady Gaga...

Svi zainteresirani

Overflowu se možda najviše isplatio baš taj nastup na njujorškom CMJ Music Marathonu. Tamo ih je glavom i bradom došao vidjeti Seymoru Stein, osnivač Sire Recordsa (iz kompanije Warner Music Group) koji je otkrio Ramonese, Talking Headse, Pretenderse i Madonnu.

“Gospodina Seymoura upoznali smo ranije, nakratko na jednoj VIP zabavi u Torontu, te smo mu pri povratku na američki kontinent poslali pozivnicu za koncert. Od svih bendova koji su prošle godine nastupili na CMJ-u došao je pogledati samo Overflow i bio je oduševljen našom energijom te nam sugerirao kako bismo se trebali preseliti u Ameriku”, kaže Dado, bubnjar Overflowa.

Industrijski magazin Sound & Vision posebno je izdvojio nastup Overflowa na South by Southwestu kao jedan od najboljih, a interes su pokazali, intervjuima, američki MTV i niz drugih TV i radijskih kuća iz Amerike i Kanade kao i vodeći američki portal AOL (America On Line) te dnevni listovi poput Austin Chroniclea.

Milijun pjesama

Put je do uspjeha u svijetu - ako dolaziš iz Hrvatske - dug, mukotrpan i neizvjestan, no Overflow su “worldwide” ugovor za digitalnu distribuciju, publishing i licenciranje pjesama s kompanijom The Orchard s kojom u partnerstvu uskoro izdaju novi album “Hit Me”.

The Orchard je vodeća svjetska kompanija te vrste i u svom katalogu ima već milijun pjesama koje “hendla” na taj način, između ostalog i skladbe Coldplaya , Green Daya, Toma Waitsa, Dead Kennedysa, Black Flaga, Santane, Nancy Sinatre, Death Cab For Cutie, Dizzee Rascala, Wu-Tang Clana, Boba Marleya, The Raveonettes, Wynton Marsalis i mnogih drugih.

Album “Hit Me” bit će digitalno distribuiran u cijelom svijetu, preko najvećih svjetskih servisa kao što su iTunes i Amazon, te najvećeg američkog mobilnog operatera Verizon i britanskog Omnifone.

Studio u Amsterdamu

Fizički ga na CD-u i LP-u planiraju distribuirati ovisno o turnejama u pojedinim zemljama. “Album smo snimali u amsterdamskom Studiju 150 po kojem je Paul Weller naslovio album obrada pjesama iz 2004. , a u njemu su snimali i Bon Jovi, David Bowie , Def Leppard i drugi”, veli Dado.

“Studio je prvoklasan, od ljudstva do tehnike. Nalazi se u centru Amsterdama, a opet, atmosfera je mirna i opuštena, idealna za snimanje. To nam je bilo najbolje snimanje do sad”.

Overflow uskoro kreće s koncertima u Hrvatskoj i regiji, a na jesen po Europi. Ovog ljeta nastupaju na glavnoj pozornici Szigeta (Budimpešta) i na Terraneo festivalu u Šibeniku. “Overflow su mnogima u Americi i Kanadi bili pravo čudo jer nisu vjerovali da u Hrvatskoj postoje takvi bendovi”, objasnio je Dado.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34