KONCERT U RIJECI

Let 3 ponovno zablistali

 Željko Šop/CROPIX
Bez uobičajenih 'cirkusarija', Letovci su ovom prilikom u prvi plan gurnuli glazbu, a to je ono u čemu su najjači, iako se to ponekad, zbog svih tih čepova, ruža, brnjica i opanaka, lako zaboravlja

RIJEKA - Povodom reizdanja svoja prva dva albuma, danas već kultnih "Two Dogs Fucking“ i "El Desperado“, Let 3 su za riječku publiku pripremili pravu glazbenu poslasticu – seriju koncerata u svojoj prostoriji za probe u bivšoj Tvornici papira. Broj ulaznica su, s obzirom na veličinu hale (ili "rupe“) u kojoj vježbaju, ograničili na 100, što riječkim nastupima daje prizvuk ekskluziviteta.

Prvi od koncerata održali su sinoć samo za uzvanike, prijatelje i novinare. U publici se tako našla njihova generacijska ekipa iz osamdesetih, kao i članovi brojnih riječkih bendova, i mlađih i starijih, a bio je tu i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji ne propušta njihove svirke u svojem gradu.

Bez uobičajenih "cirkusarija“, tek s nekoliko detalja koji pojačavaju scenski nastup (blato, svjetlucavi kostimić, plašt…), Letovci su ovom prilikom u prvi plan gurnuli glazbu, a to je ono u čemu su najjači, iako se to ponekad, zbog svih tih čepova, ruža, brnjica i opanaka, lako zaboravlja.

Svirku su otvorili sa "Sam u vodi“, psihodeličnim mračnjakom baziranom samo na jednom tonu kojeg dinamički razrađuju dva sjajna gitarista, Matej Zec i Dražen Baljak, stvarajući vrtloge buke oko hipnotičke bas linije. Već prvi rif odjeknuo je snagom sonične bombe - svirali su glasno i energično, bez ijedne rupe i praznog hoda. Poneke pjesme sa zaraznim refrenima (El Desperado, Fuck Famiglia, Vjeran pas…) spajali su u "medleye“ koji su oduvijek bili izvrsno rješenje za unutarnju dramatiku koncerta.

Bend u ovoj, danas već ustaljenoj postavi, je definitivno u naponu snage – uvježbani su, čvrsti i maštoviti, a Prlja pjeva i vrišti s jednakom pankerskom energijom kao prije dva desetljeća. S obzirom na to, doista je bio pravi užitak slušati uživo sve te rane pjesme kojima su koncem osamdesetih i početkom devedesetih skrenuli pažnju na sebe i profilirali se kao jedan od najoriginalnijih i najinovativnijih alternativnih bendova na području cijele bivše Jugoslavije, pa i šire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:16