SLAVLJE U LIVERPOOLU

Let 3 u finalu Eurosonga!

Let 3

 Paul Ellis/Afp
Osim Hrvatske, u finale Eurosonga plasirale su se Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška

Let 3 i njihova "Mama ŠČ!" plasirali su se u finale ovogodišnjeg Eurosonga. Riječki su rokeri na pozornicu Liverpool Arene u engleskom gradu Liverpoolu izašli 7., a da su prošli u finale doznali su prvi.

Uz Hrvatsku, u finale su se plasirale Norveška, Srbija, Portugal, Švicarska, Izrael, Moldavija, Švedska, Češka i Finska.

Prvi polufinalnu večer Eurosonga vodile su glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julija Sanjina. Njih će tri voditi i drugu polufinalnu večer, a u finalu će im se pridružiti slavni irski TV voditelj Graham Norton.

Liverpool ugošćuje 67. izbor za najbolju pjesmu Eurovizije jer se on zbog rata u Ukrajini nije mogao održati u domovini prošlogodišnjeg pobjednika, grupe Kalush Orchestra.

image

Let 3

Livio Andrijic/Cropix
image

Let 3

Paul Ellis/Afp
image

Let 3

Paul Ellis/Afp

S pozornice su tijekom večeri više puta poslane poruke solidarnosti s Ukrajinom. Voditeljica Julija Sanjina na sebi je imala crnu kožnu haljinu s motivom plamena, što je bila jasna aluzija na to da njezina domovina trenutno gori.

Liverpulska pjevačica Rebecca Ferguson i ukrajinska joj kolegica Aljoša izvedbu Duran Duranova hita "Ordinary World" posvetile su ukrajinskim izbjeglicama, među kojima se nalaze i Aljošino troje djece i svekrva. Njezin suprug, Taras Topolj, frontmen ukrajinskog benda Antitila morao je ostati u Ukrajini.

U revijalnom dijelu prvog polufinala nastupila je britanska pjevačica Rita Ora koja je izvela nekoliko svojih najvećih hitova. Tijekom prvog - "Anywhere" - nježno je komunicirala s izbjeglicom iz Ukrajine.



Tijek događanja u Liverpoolu:


Let 3 se plasirao u finale!

Nakon zbrajanja glasova, voditeljice Julija Sanjina i Hannah Waddingham otkrile su da su se u finale Eurosonga plasirale Hrvatska, Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška.



Glasanje je završeno!



Rita Ora nastupom zatvorila glazbeni dio prvog polufinala Eurosonga

Rita Ora na pozornici Eurosonga pojavila se u crnom korzetu s odgovarajućim rukavicama bez prstiju, šlepom od šifona i čizmama na vezanje do koljena.

Otpjevala je neke od svojih najvećih hitova.

Tijekom prvog - "Anywhere" - nježno je komunicirala s izbjeglicom iz Ukrajine, a zatim je nastavila s pjesmom "I Will Never Let You Down".


"Ordinary World" za ukrajinske izbjeglice

Nitko nije ostao ravnodušan nakon što su Rebecca Ferguson iz Liverpoola i ukrajinska pjevačica Aljoša u duetu otpjevali dirljivu verziju hita "Ordinary World", koji u originalu izvodi bend Duran Duran.

Aljoša, koja je svoju zemlju predstavljala na Eurosongu 2010., udana je za Tarasa Topolju, frontmena ukrajinskog benda Antitila. Kad je počeo rat, Aljoša je s njihovo troje djece i svekrvom pobjegla u New York, no Taras je morao ostati.

Nastup u polufinalu posvetila je izbjeglicama poput nje.


Let 3 impresionirao avioprijevoznika Ryanair

Reakcije na nastup Leta 3 pljušte iz cijelog svijeta, a na Twitteru je reagirala i kompanija Ryanair.

U šaljivoj objavi objavili su i fotografiju naših predstavnika u kostimima i ispod napisali: Ovako će to izgledati kad će naši piloti ići na momačku večer u listopadu.


Novinari koji prate Eurosong uživali u nastupu Leta 3

Dok je Let 3 žario i palio pozornicom Liverpool Arene, pripadnici sedme sile uživali su njihovom nastupu. O tome svjedoče fotografije iz press centra koje nam je poslala naša reporterka Klara Rožman.

image

Reakcije iz press centra tijekom nastupa Let 3

Klara Rožman
image

Reakcije iz press centra tijekom nastupa Let 3

Klara Rožman
image

Reakcije iz press centra tijekom nastupa Let 3

Klara Rožman


Završio je natjecateljski dio prve polufinalne večeri Eurosonga i počelo je glasanje!



Finska: Käärijä - "Cha Cha Cha"

Finski reper, pjevač i tekstopisac Jere Pöyhönen, profesionalno poznat kao Käärijä, zaključio je natjecateljski dio prve polufinalne večeri Eurosonga.

Novinarka Jutarnjeg na licu mjesta rekla je da je press centar najbolje primio nastup Finca.

image

Käärijä

Paul Ellis/Afp
image

Käärijä

Paul Ellis/Afp

Reper koji je glazbu otkrio kada je imao samo 3 godine i nabijao loncima po kuhinji ističe kako ga je za ovu pjesmu nadahnula grupa Rammstein, te otkriva da im je posvetio i svoju tetovažu.

Glazbenik, koji svoju pjesmu opisuje kao ludilo, zabavu i mrak, ime Käärijä uzeo je kako bi oslobodio svoju osobnost. Kako kaže, Jere je malo opušteniji i smireniji, on baš i ne voli biti u centru pažnje, dok Käärijä voli pažnju, posebno na pozornici. Käärijä čini stvari koje se Jere ne bi usudio učiniti.

Glazbeni kritičar BBC-ja ovu pjesmu proglasio je kombinacijom ‘žlice u blenderu, loših gitara, jeftinih synthesizera, blesavog euro-rapa i J-pop melodije koja se odmah uvuče u uho i lako osvaja publiku‘.


Nizozemska: Mia Nicolai i Dion Cooper - "Burning Daylight"

Mia Nicolai i Dion Cooper nastupili su 14. s pjesmom ‘Burning Daylight‘ koju im je napisao bivši eurovizijski pobjednik Duncan Laurence.

Michaja Nicolaï, odnosno Mia Nicolai, rođena je 1996. u Amsterdamu. Njezin je otac poznati nizozemski političar Peter Nicolaï, dok joj je majka ruska kompozitorica i glazbenica Marynka Nicolaï-Krylova.

Njen glazbeni partner Dion zbog ljubavi prema glazbi napustio je Studij međunarodnog poslovanja i menadžmenta. Pjesma ‘Burning Daylight‘ oproštaj je od starog načina života u kojem se ne osjećamo dobro.

image

Mia Nicolai i Dion Cooper

Paul Ellis/Afp

Češka: Vesna - "My Sister‘s Crown"

Slavenska božica proljeća koja promiče sestrinstvo i snagu žene inspirirala je članice benda koji su se okupile 2016. godine u Pragu da svoj bend nazovu Vesna.

image

Vesna

Paul Ellis/Afp

Markéta Mužátková, Tereza Čepková, Bára Juránková, Tanita Yanková, Patricie Kaňok i Olesya Ochepovskaya nastupile su 13., i to u kostimima u čijoj su izradi i same sudjelovale.

Pjesmom "My Sister‘s Crown" žele podijeliti priču o sestrinstvu, a ona je ujedno i prosvjed protiv rodne nejednakosti.


Azerbajdžan: TuralTuranX - "Tell Me More"

TuralTuranX - braća blizanci Tural i Turan Bağmanov - nastupili su 12.

Njih se dvojica od djetinjstva bave glazbom, a njihova pjesma u kojoj ima glasovnih poruka, nježnih riječi i rapa zove se ‘Tell Me More‘.

image

TuralTuranX

Paul Ellis/Afp

Dvadesetdvogodišnjaci su interes za glazbu pokazali kao tinejdžeri, ali im je ‘Tell Me More‘ prvi singl, s kojim su čekali zbog teških životnih okolnosti.

Naime, nakon smrti njihova oca dva starija brata 2015. poginula su u teškoj prometnoj nesreći.

Zbog svega toga su, vele, napravili odmak od aktivnog stvaranja glazbe, iako ih je tadašnje slušanje poznatih sastava poput Pink Floyda, Queena te Guns N’ Rosesa dodatno oblikovalo kao umjetnike.


Švedska: Loreen - "Tattoo"

Favoritkinja na kladionicama Loreen iz Švedske nastupila je 11.

Lorine Zineb Nora Talhaoui, profesionalno poznata kao Loreen, pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2012. sa svojom pjesmom ‘Euphoria‘, koja je bila na vrhu ljestvica u brojnim europskim zemljama.

Glazbeni kritičari ističu kako je "Tattoo" ‘žestoka trance himna koja vas pokupi poput orkana‘, mudro se referira na ABBA i ‘The Winner Takes It All‘.

image

Loreen

Paul Ellis/Afp

Uspije li pobijediti upisat će se u anale Eurosonga kao prva dvostruka pobjednica (dvije pobjede dosad je odnio jedino irski kantautor Johnny Logan, i to 1980. i 1987. godine).

Loreen (40) se glazbom bavi već dvadeset godina, uz glazbenu karijeru radila je i kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica reality showova, a pobjedom na Eurosongu u svojoj je zemlji pokrenula je trend nebrijanja i pokazivanja dlakavih pazuha.


Moldavija: Pasha Parfeni - "Soarele și luna"

Pasha Parfeni drugi je put na eurovizijskom glazbenom natjecanju - 2012. bio je na 11. mjestu na Eurosongu.

image

Pasha Parfeni

Paul Ellis/Afp

Skladbu ‘Soarele și luna‘ napisao je uz pomoć svoje supruge, a pjeva o kozmičkoj ljubavi, pri čemu je priča pjesme slična narodnoj bajci, kaže glazbenik, koji smatra da upravo narodne mudrosti skladbi daju autentičnost i ono nešto što povezuje ljude.


Izrael: Noa Kirel - "Unicorn"

Izraelska pjevačica, glumica, plesačica i televizijska voditeljica Noa Kirel nastupila je deveta, a nedavno otkrila kako će njen ukupni produkcijski budžet za Eurosong 2023. biti oko 900.000 dolara.

Oko dvije trećine proračuna pokriva tim Noe Kirel, a ostatak pokriva državna izraelska televizija KAN.

image

Noa Kirel

Paul Ellis/Afp

Noa je također izjavila da je ne zanima zarada od njezinog eurovizijskog nastupa, već samo želi predstaviti sebe u najboljem mogućem svijetlu i osigurati Izraelu vrhunski rezultat, s pjesmom ‘Unicorn‘ koji kritičare podsjeća na ‘Katy Perry nakon što popije previše votke s Red Bullom‘.


Švicarska: Remo Forrer - "Watergun"

Odmah nakon Leta 3 nastupio je Remo Forrer, 22-godišnjak koji svira i harmoniku i klavir. Forrer je 2020. godine pobijedio u show The Voice.

image

Remo Forrer

Paul Ellis/Afp

Pop melodije su mu drage, dok Eda Sheerana, Jamesa Arthura i Lewisa Capaldija ističe kao svoje velike uzore.

https://youtu.be/LWiW2GDNZ0s

Hrvatska: Let 3 - "Mama ŠČ!"

Riječki rokeri Let 3 nastupili su sedmi.

- Mama ŠČ! naglašava snagu ljubavi i jedinstva, s ciljem da svijet učine boljim mjestom za sve, bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnost ili politička uvjerenja. Mi prenosimo poruku ljubavi i zajedništva, a što se tiče kontroverzi i rasprava vezanih uz naš nastup možemo samo reći kako su one uvijek vezane uz umjetnost - kažu naši ovogodišnji predstavnici, članovi grupe Let 3, koji se na Eurosongu bore protiv diskriminacije:

- Mi se zalažemo za ravnopravnost: ako mogu proći mlade ženske stražnjice, onda mogu i stare muške. Sve ostalo bi bilo licemjerje. Uostalom, dok nema guzice, nema ni komentara, znači da je guzica bitna stvar jer onda mozak proradi. Zbog guzice radi mozak, pa eto guzica - poručuje Let 3.

image

Let 3

Paul Ellis/Afp
image

Let 3

Paul Ellis/Afp
image

Let 3

Paul Ellis/Afp

Irska: Wild Youth - "We Are One"

Grupa Wild Youth nastupila je šesta s pjesmom ‘We Are One‘.

Bend čine Conor O’Donohoe (vokal i klavijature), Callum McAdam (bubnjevi), Ed Porter (gitara, vokal) i David Whelan (gitara, vokal).

image

Wild Youth

Paul Ellis/Afp

Poruka njihove pjesme, kažu, lijepo se uklapa s ovogodišnjim eurovizijskim sloganom koji glasi: ‘United By Music‘.

Oni se nadaju da će svojim nastupom vratiti Irsku u dane stare slave, kada je pobjeđivala na Eurosongu.

Glazbeni kritičari na ovo su se prenerazili jer su po njima članovi benda koji se naziva ‘Divlja mladost‘, u svojim zlatnim glam-rock kombinezonima divlji poput ručnika za lice.


Portugal: Mimicat - "Ai coração"

Portugalska pop & soul pjevačica i kantautorica Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim imenom Mimicat, nastupila je šesta te izvela pjesmu ‘Ai Coração‘.

image

Mimicat

Paul Ellis/Afp

Na scenu je donijela atmosferu luksuza i glamura, dašak Moulin Rougea, raskošnu kabaretsku točku o ljubavi koja tjera u ludilo, a o kojem je 15 godina sanjala dok je, radeći kao agentica za nekretnine, maštala kako će za život zarađivati baveći se glazbom.


Latvija: Sudden Lights - "Aijā"

Četvrti je nastupio četveročlani su indie rock sastav Sudden Lights koji je osnovan u Rigi 2012. godine.

Bend čine pjevač Andrejsa Reinisa Zitmanisa, bubnjar Mārtiņša Matīssa Zemītisa, gitarist Kārlisa Matīssa Zitmanisa i basist Kārlisa Vārtiņša.

image

Sudden Lights

Paul Ellis/Afp

Pjesmu ‘Aijā‘ kombinacija je latvijskog i engleskog jezika, a ističu kako je to uspavanka i da u teškim vremenima u kojima živimo svi trebamo uspavanku da bismo mogli zaspati.

Svrha ove pjesme je, kažu, donijeti svjetlo u svijet uz pomoć glazbe.


Srbija: Luke Black - "Samo mi se spava"

Konstrakta mi je velika podrška, rekao je ovogodišnji predstavnik Srbije, Luke Black, 30-godišnjak iz Čačka koji godinama živi u Londonu, a koji je u prvom polufinalu nastupio treći.

image

Luke Black

Paul Ellis/Afp

Bivši darker, koji je šokirao Beograd dok je na ulicama šetao vodeći na uzici jastoga, kaže da su ga za skladanje pjesme ‘Samo mi se spava‘ inspirirale videoigre i spavanje.

image

Luke Black

Paul Ellis/Afp

Pjesmom šalje poruku svijetu koji mu se ne dopada, zbog čega se on opredijelio za san. Na pozornicu je stoga sa sobom ponio veliki krevet u obliku cvijeta.


Malta: The Busker - "Dance (Our Own Party)"

Drugi su nastupili The Busker, malteški indie pop bend osnovan 2012. godine, u kojem su David Dav.Jr Meilak, Jean Paul Borg i Sean Meachen.

image

The Busker

Paul Ellis/Afp
image

The Busker

Paul Ellis/Afp

Bivši ulični svirači izveli su skladbu ‘Dance (Our Own Party)‘, a svoj glazbeni stil opisuju kao pop/funk/soul pomiješan s elektronskom glazbom.

Pjesma je nastala u vrijeme pandemije korone, a posvećena je svim zabavama što su se tada odvijale u malim, intimnim krugovima.


Norveška: Alessandra - Queen of Kings

Prvo eurovizijsko polufinale otvarila je Alessandra Mele s pjesmom ‘Queen of Kings‘.

image

Alessandra

Paul Ellis/Afp
image

Alessandra

Paul Ellis/Afp

Dvadesetogodišnja pjevačica norveško-talijanskog podrijetla kaže kako njena pjesma govori o snazi žena, ali i snazi svih ljudi, o tome koliko je važno osjećati sebe.

Alessandra je također naglasila da je njezina biseksualnost utjecala na stvaranje ove pjesme.


Počela je prva polufinalna večer ovogodišnjeg Eurosonga!

image

Voditeljice Eurosonga Alesha Dixon, Julija Sanjina i Hannah Waddingham

Paul ELLIS/AFP

I HRT-ovci u bojama Leta 3, njihov kaput obukao i šef delegacije Tomislav Štengl

Šef naše eurovizijske delegacije Tomislav Štengl održao je obećanje i za polufinalnu večer odjenuo se u uniformu Let 3.

Tako odjeven, u plavom vojničkom kaputu pratit će glasanje iz green rooma.

Priliku da na par sati postane dio Let 3 kolektiva iskoristili su i urednik na HRT-u Željko Mesar te producent Denis Skorput koji su sa Štenglom i Letovcima pozirali u ružičastim kaputima.

image

Let 3 sa šefom hrvatske eurovizijske delegacije Tomislavom Štenglom

Privatni Album/

Mrle za nastup na Eurosongu obukao "sretne gaćice"

Damir Martinović Mrle iz Leta 3 objavio je na Twitteru da je večeras za nastup u Liverpoolu obukao "sretne gaćice".


Pogledajte pozornicu na kojoj će nastupiti Let 3

Ivanka Mazurkijević objavila je fotografiju iz Liverpool Arene na kojoj se može vidjeti da se gledalište polako puni, a na njoj se nazire i pozornica na kojoj će se tijekom večeri nastupiti Let 3 i 14 drugih izvođača.

image

Ivanka Mazurkijević (lijevo)

Privatni Album/
image

Ivanka Mazurkijević (desno)

Privatni Album/

Zahuktava se atmosfera na ulicama Liverpoola, stigli i hrvatski navijači

Cropixovi su fotografi zabilježili i atmosferu na ulicama Liverpoola i oko Liverpool Arene.

image

Navijači Leta 3 iz Rijeke

Livio Andrijic/Cropix
image

Marija Prodanović s kćerima Verom i Marom

Livio Andrijic/Cropix
image

Lucija Jakšić iz Zagreba

Livio Andrijic/Cropix
image

Mijat Barišić s Vira, Lucija Jakšić i Antoni iz Zagreba došli su podražti Let 3

Livio Andrijic/Cropix
image

Navijači Švedske

Livio Andrijic/Cropix
image

Navijači Izraela

Livio Andrijic/Cropix
image
Livio Andrijic/Cropix
image

Navijači Ukrajine

Livio Andrijic/Cropix

Severina, Urban, Vatra, Detour i Luka Nižetić na društvenim mrežama podržali Let 3

Pjevači Severina i Luka Nižetić te grupe Vatra i Detour na društvenim su mrežama podržali Let 3 koji za nešto manje od sat vremena započinje svoj pohod na finale Eurosonga.

- Sretno večeras dragi kolege! - napisala je grupa Detour na Instagramu.

image
Detour/Instagram

- Sretno našem Letu 3. Mrle, Baljče, Beane, Prlja i Knki, odcvrkućite u finale - napisala je grupa Vatra na Instagramu.

image
Vatra/Instagram

Nižetić je na Instagramu objavio brojku "7" i apel da se glasuje za Let 3.

image
Luka Nižetić/Instagram

Severina je također objavila apel da se glasuje za Let 3.

image
Severina/Instagram

- Prlji, Mrletu, Zenu, Beenu, Baljku, Zanilu i ostatku ekipe Leta 3 želimo dobru, dobru zabavu večeras, i naravno teleportaciju u finale! - napisao je na Instagramu Damir Urban.

image
Damir Urban/Instagram

Let 3 odrađuje posljednje pripreme za nastup na Eurosongu

Nešto manje od dva sata prije prve polufinalne večeri ovogodišnjeg Eurosonga, Jutarnji list donosi snimke pripreme Damira Martinovića Mrleta iz Leta 3 za nastup. Dok mu šminkerica na kapke stavlja ukrasno drago kamenje, Mrle recitira:

U drugom je pak videu gledatelje Eurosonga i poklonike njegove grupe pozvao da im pomognu plasirati se u veliko finale natjecanja koje će se održati u subotu:

Ivanka Mazurkijević, hrvatska glazbenica i Mrletova supruga, u Liverpoolu će podržati Let 3 i njihovu Mamu ŠČ!. "Toliko šljokica i pozitivne energije na jednom mjestu dugo niste mogli zamisliti! ŠČ znaju svi a mi smo uzbuđeni jer nije mala stvar da te cijela kugla vidi!", rekla je Mazurkijević i objavila fotografiju ispred Liverpool Arene.

image

Ivanka Mazurkijević ispred Liverpool Arene

Klara Rožman

Cropixovi su fotografi ranije u utorak zabilježili i poljubac potpore koji je Marija Prodanović dala svome suprugu Zoranu, odnosno Prlji.

image

Zoran Prodanović Prlja i njegova supruga Marija

Livio Andrijic/Cropix


HTV1 večeras, s početkom u 21 sat, izravno prenosi prvu polufinalnu večer 67. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije.

Eurosong se 9., 11. i 13. svibnja održava u Liverpoolu u Ujedinjenom Kraljevstvu jer Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom ‘Stefania‘ sastava Kalush Orchestra, nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog rata koji se vodi na njezinom teritoriju. Zbog toga je Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tako Britanci ugošćuju eurovizijsko natjecanje rekordni deveti put, a na domaćinstvo su sada čekali točno četvrt stoljeća - od 1998. i Eurovizije u Birminghamu. Također, ovo je ujedno peti put da Ujedinjeno Kraljevstvo organizira natjecanje umjesto zemlje pobjednice. Kraljevina je prvi put uskočila kao domaćin 1960. umjesto Nizozemske, tri godine poslije, 1963., umjesto Francuske, zatim 1972. za Monako i naposljetku 1974. za Luksemburg.

Polufinalnim večerima moderirat će ženska ukrajinsko-britanska kombinacija: glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina. U finalu će im se pridružiti irski televizijski voditelj Graham Norton.

Na natjecanju sudjeluje trideset i sedam zemalja. Hrvatski predstavnici grupa Let 3 s pjesmom Mama ŠČ! večeras nastupaju sedmi. Komentator prijenosa izbora za pjesmu Eurovizije je Duško Ćurlić.

U nastavku pročitajte tko će sve nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri ovogodišnjeg Eurosonga:

Norveška

Prvo eurovizijsko polufinale otvara Alessandra Mele s pjesmom ‘Queen of Kings‘. Dvadesetogodišnja pjevačica norveško-talijanskog podrijetla kaže kako njena pjesma govori o snazi žena, ali i snazi svih ljudi, o tome koliko je važno osjećati sebe. Alessandra je također naglasila da je njezino iskustvo kao biseksualne žene utjecalo na stvaranje ove pjesme.

Malta

The Busker je malteški indie pop bend osnovan 2012. godine, u kojem su David Dav.Jr Meilak, Jean Paul Borg i Sean Meachen. Bivši ulični svirači večeras izvode skladbu ‘Dance (Our Own Party)‘, a svoj glazbeni stil opisuju kao pop/funk/soul pomiješan s elektronskom glazbom. Pjesma je nastala u vrijeme pandemije korone, a posvećena je svim zabavama što su se tada odvijale u malim, intimnim krugovima.

Srbija

Konstrakta mi je velika podrška, kaže ovogodišnji predstavnik Srbije, Luke Black. 30-godišnjak iz Čačka koji godinama živi u Londonu. U Liverpoolu pjeva ‘Samo mi se spava‘. Bivši darker, koji je šokirao Beograd dok je na ulicama šetao vodeći na uzici jastoga, kaže da su ga za skladanje pjesme inspirirale kompjuterske igrice i spavanje. Pjesmom šalje poruku svijetu koji mu se ne dopada, zbog čega se on opredijelio za san. Na pozornicu je stoga sa sobom ponio veliki krevet u obliku cvijeta.

Latvija

Sudden Lights četveročlani su indie rock sastav osnovan u Rigi 2012. godine. Sastoji se od pjevača Andrejsa Reinisa Zitmanisa, bubnjara Mārtiņša Matīssa Zemītisa, gitarista Kārlisa Matīssa Zitmanisa i basista Kārlisa Vārtiņša. Pjesmu ‘Aijā‘ izvode na kombinaciji latvijskog i engleskog jezika, a ističu kako je to uspavanka i da u teškim vremenima u kojima živimo svi trebamo uspavanku da bismo mogli zaspati. Svrha ove pjesme je, kažu, donijeti svjetlo u svijet uz pomoć glazbe.

Portugal

Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim imenom Mimicat, portugalska je pop & soul pjevačica i kantautorica koja pjeva ‘Ai Coração‘. Na scenu, najavila je, donosi atmosferu luksuza i glamura, dašak Moulin Rougea, raskošnu kabaretsku točku o ljubavi koja tjera u ludilo, a o kojem je 15 godina sanjala dok je, radeći kao agentica za nekretnine, maštala kako će za život zarađivati baveći se glazbom.

Irska

Wild Youth s pjesmom ‘We Are One‘ dolazi iz Dublina. Grupu čine Conor O’Donohoe (vokal i klavijature), Callum McAdam (bubnjevi), Ed Porter (gitara, vokal) i David Whelan (gitara, vokal). Poruka njihove pjesme, kažu, lijepo se uklapa s ovogodišnjim eurovizijskim sloganom koji glasi: ‘United By Music‘. Oni se nadaju da će svojim nastupom vratiti Irsku u dane stare slave, kada je pobjeđivala na Eurosongu. Glazbeni kritičari na ovo su se prenerazili jer su po njima članovi benda koji se naziva ‘Divlja mladost‘, u svojim zlatnim glam-rock kombinezonima divlji poput ručnika za lice.

Hrvatska

Mama ŠČ! naglašava snagu ljubavi i jedinstva, s ciljem da svijet učine boljim mjestom za sve, bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnost ili politička uvjerenja. Mi prenosimo poruku ljubavi i zajedništva, a što se tiče kontroverzi i rasprava vezanih uz naš nastup možemo samo reći kako su one uvijek vezane uz umjetnost - kažu naši ovogodišnji predstavnici, članovi grupe Let 3, koji se na Eurosongu bore protiv diskriminacije:

- Mi se zalažemo za ravnopravnost: ako mogu proći mlade ženske stražnjice, onda mogu i stare muške. Sve ostalo bi bilo licemjerje. Uostalom, dok nema guzice, nema ni komentara, znači da je guzica bitna stvar jer onda mozak proradi. Zbog guzice radi mozak, pa eto guzica - poručuje Let 3.

image
Livio Andrijic/CROPIX

Švicarska

Remo Forrer koji nastupa s pjesmom ‘Watergun‘ u Švicarskoj je 2020. godine pobijedio u show The Voice. 22-godišnjak koji svira i harmoniku i klavir Eurosong smatra ekvivalentom Lige prvaka, a da sport itekako voli dokazuje činjenica što je jedno vrijeme radio u prodavaonice sportske opreme. Pop melodije također su mu drage, dok Eda Sheerana, Jamesa Arthura i Lewisa Capaldija ističe kao svoje velike uzore.

Izrael

Noa Kirel je izraelska pjevačica, glumica, plesačica i televizijska voditeljica, koja je nedavno otkrila kako će njen ukupni produkcijski budžet za Eurosong 2023. biti oko 900.000 dolara. Oko dvije trećine proračuna pokriva tim Noe Kirel, a ostatak pokriva državna izraelska televizija KAN. Noa je također izjavila da je ne zanima zarada od njezinog eurovizijskog nastupa, već samo želi predstaviti sebe u najboljem mogućem svijetlu i osigurati Izraelu vrhunski rezultat, s pjesmom ‘Unicorn‘ koji kritičare podsjeća na ‘Katy Perry nakon što popije previše votke s Red Bullom‘.

Moldavija

Pasha Parfeni drugi je put na eurovizijskom glazbenom natjecanju - 2012. bio je na 11. mjestu na Eurosongu. Skladbu ‘Soarele si Luna‘ napisao je uz pomoć svoje supruge, a pjeva o kozmičkoj ljubavi, pri čemu je priča pjesme slična narodnoj bajci, kaže glazbenik, koji smatra da upravo narodne mudrosti skladbi daju autentičnost i ono nešto što povezuje ljude.

Švedska

Lorine Zineb Nora Talhaoui, profesionalno poznata kao Loreen pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2012. sa svojom pjesmom ‘Euphoria‘, koja je bila na vrhu ljestvica u brojnim europskim zemljama. Sada se vraća sa svojim dugim noktima i pjesmom ‘Tatoo‘, a kladioničari je vide kao pobjednicu ovogodišnjeg Eurosonga. Glazbeni kritičari ističu kako je ovo ‘žestoka trance himna koja vas pokupi poput orkana‘, mudro se referira na ABBA i ‘The Winner Takes It All‘. Uspije li pobijediti upisat će se u anale Eurosonga kao prva dvostruka pobjednica (dvije pobjede dosad je odnio jedino irski kantautor Johnny Logan, i to 1980. i 1987. godine). Loreen (40) se glazbom bavi već dvadeset godina, uz glazbenu karijeru radila je i kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica reality showova, a pobjedom na Eurosongu u svojoj je zemlji pokrenula je trend nebrijanja i pokazivanja dlakavih pazuha.

Azerbajdžan

TuralTuranX su braća blizanci Tural i Turan Bağmanov koji se od djetinjstva bave glazbom a njihova pjesma u kojoj ima glasovnih poruka, nježnih riječi i rapa zove se

‘Tell Me More‘. 22-godišnjaci su interes za glazbu pokazali kao tinejdžeri, ali im je ‘Tell Me More‘ prvi singl, s kojim su čekali zbog teških životnih okolnosti. Naime, nakon smrti njihova oca dva starija brata 2015. poginula su u teškoj prometnoj nesreći. Zbog svega toga su, vele, napravili odmak od aktivnog stvaranja glazbe, iako ih je tadašnje slušanje poznatih sastava poput Pink Floyda, Queena te Guns N’ Rosesa dodatno oblikovalo kao umjetnike.

Češka

Slavenska božica proljeća koja promiče sestrinstvo i snagu žene inspirirala je članice benda koji su se okupile 2016. godine u Pragu da svoj bend nazovu Vesna. Markéta Mužátková, Tereza Čepková, Bára Juránková, Tanita Yanková, Patricie Kaňok i Olesya Ochepovskaya večeras pjevaju ‘My Sister‘s Crown‘, u kostimima u čijoj su izradi i same sudjelovale. Pjesmom žele podijeliti priču o sestrinstvu, a ona je ujedno i prosvjed protiv rodne nejednakosti.

Nizozemska

Mia Nicolai i Dion Cooper večeras nastupaju s pjesmom ‘Burning Daylight‘ koju im je napisao bivši eurovizijski pobjednik Duncan Laurence. Michaja Nicolaï, odnosno Mia Nicolai, rođena je 1996. u Amsterdamu. Njezin je otac poznati nizozemski političar Peter Nicolaï, dok joj je majka ruska kompozitorica i glazbenica Marynka Nicolaï-Krylova. Njen glazbeni partner Dion zbog ljubavi prema glazbi napustio je Studij međunarodnog poslovanja i menadžmenta. Pjesma ‘Burning Daylight‘ oproštaj je od starog načina života u kojem se ne osjećamo dobro.

Finska

Jere Pöyhönen, profesionalno poznat kao Käärijä, finski je reper, pjevač i tekstopisac. Večeras pjeva ‘Cha Cha Cha‘, a mnogi ga u subotu vide na pobjedničkom tronu. Reper koji je glazbu otkrio kada je imao samo 3 godine i nabijao loncima po kuhinji ističe kako ga je za ovu pjesmu nadahnula grupa Rammstein, te otkriva da im je posvetio i svoju tetovažu. Glazbenik, koji svoju pjesmu opisuje kao ludilo, zabavu i mrak, ime Käärijä uzeo je kako bi oslobodio svoju osobnost. Kako kaže, Jere je malo opušteniji i smireniji, on baš i ne voli biti u centru pažnje, dok Käärijä voli pažnju, posebno na pozornici. Käärijä čini stvari koje se Jere ne bi usudio učiniti.‘ Glazbeni kritičar BBC-ja ovu pjesmu proglasio je kombinacijom ‘žlice u blenderu, loših gitara, jeftinih synthesizera, blesavog euro-rapa i J-pop melodije koja se odmah uvuče u uho i lako osvaja publiku.

Od izravnih favorita u ovom polufinalu glasaju Francuska, Njemačka i Italija

Italiju na Eurosongu s moćnom baladom ‘Due Vite‘ predstavlja Marco Mengoni. Zgodni 34-godišnjak u Italiji je mega zvijezda, iza sebe ima već sedam studijskih albuma i 2,8 milijuna prodanih nosača zvuka. O njemu se skoro sve zna: što voli pojesti, što popiti, kako se voli opuštati... Jedina nepoznanica je njegov ljubavni život. Premda ga povezuju s bivšim eurovizijskim natjecateljem, reperom Alessandrom Mahmoudom (koji je na Eurosongu prvo nastupao s pjesmom ‘Soldi‘ 2019. godine, te tri godine kasnije u duetu s Blancom i pjesmom ‘Brividi‘, a ove godine pjeva u show programu finala Eurosonga), Marco to ne želi ni potvrditi ni demantirati.

Francusku predstavlja La Zarra, rođena kao Fatima Zahra Hafdi. 25-godišnja francusko-kanadska pjevačica rođena je u Montrealu u obitelji marokanskog podrijetla i velika je obožavateljica Eurovizije. Kao mala, često je pjevala pobjedničku pjesmu Marie Myriam ‘L‘oiseau et l‘enfent‘ zajedno sa svojom majkom. Svoju pjesmu ‘Évidemment‘ opisuje kao univerzalnu ljubavnu pjesmu i himnu koju svi mogu pjevati, a posvećena je njenom bivšem dečku koji ju je obasipao lažnim i besmislenim komplimentima, opisujući to stihovima poput ‘sva ova lijepa obećanja koja čujem, nisu ništa drugo nego vjetar‘ i ‘Tražim ljubav, ne nalazim je‘. No, unatoč toksičnoj vezi, La Zarra postaje sve jača osoba, opraštajući se od mlade, naivne osobe kakva je bila: ‘Ona više nikada neće biti ista, djevojka od prije‘. kaže u pjesmi.

Za Njemačku nastupaju Lord Of The Lost s pjesmom ‘Blood & Glitter‘. Ovaj njemački industrial metal bend iz Hamburga osnovao je pjevač i frontmen Chris Harms. Za sebe kažu da su autentični, svoji, guraju granice i malo koga ostavljaju ravnodušnim, a naša publika sjeća ih se kao predgrupe Iron Maidenu s lanjskog nastupa u Areni Zagreb.

- Naša pjesma govori o kontrastu koji se događa u životu, posebice u smislu našeg unutarnjeg života i svega što nas okružuje. Poruka pjesme je 100 posto pozitivna i pokušavamo je ispričati na svoj način. Nije da se penjemo na pozornicu i pjevamo ‘ljudi volite se, to je u redu‘. Za nas bi to bilo dosadno. Mi volimo dati kompleksniju sliku da se na prvo slušanje zamislite - što su nam htjeli reći? - kaže pjevač kojeg, veli, ne smetaju usporedbe s Rammsteinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:37