PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

Lijepiti Cecine plakate po Zagrebu je isto kao da lijepiš plakate Eve Braun u Izraelu

Plakati za Cecin nastup u Mariboru oštećeni su u Zagrebu 

 Ranko Suvar/Cropix
Može tisuću puta reći da je ‘Hrvati vole,‘ ali ona uživa u kapitalu stečenom vađenjem zlatnih zuba iz glava pobijenih civila

Svetlana Ražnatović Ceca jest heroina udbaškog režima u Beogradu. Udbaški tisak manje-više svaki dan pronađe način da napiše koju toplu riječ o njoj i njezinu pokojnom suprugu, Željku Ražnatoviću Arkanu, koji je za taj režim ubijao od sredine osamdesetih godina prošloga stoljeća, sve dok ga i samog taj udbaški režim nije ustrijelio, godine 2000., kad je već izgubio sve ratove. Prvo je tzv. Arkan smicao disidente u Europi, zatim djecu i ostale civile te po nekog vojnika u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, a na koncu opet disidente, ali u Srbiji.

image
Ranko Suvar/Cropix

Režim koji ga je napokon sam smaknuo jer se previše osilio, a možda i nakanio svjedočiti protiv Slobodana Miloševića i družine u Haagu, danas ga, zauzvrat, hvali na sva zvona, a jedan od načina jest i to da sustavno promovira i slavi njegovu suprugu, koja tu pogodnost obilato koristi. Veoma popularna pjevačica završila je nakratko iza brave jedino kad se taj udbaški režim bio zaljuljao pod premijerom Zoranom Đinđićem, kojega je ta Udba zato likvidirala, a Ražnatovićeva je tad i uhićena pošto je skrivala mafijaško oružje i vjerojatno mafijaše. Otkako je oslobođena pa do danas, dulje od dvadeset godina, režim je promovira kao najutjecajniju ženu u Srbiji. Ona je danas, zapravo, simbol represije toga režima nad bilo kakvim građanskim svjetonazorom, ona je simbol prevlasti kriminala nad poštenjem, najkraće rečeno.

image

Svetlana Ražnatović Ceca

Pedja Milosavljevic/Cropix/Cropix

Koliko je poznato, Svetlana Ražnatović Ceca jest u Hrvatskoj persona non grata i bilo bi razumno da tako ostane. Može ona čestitati Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji još stotinu pobjeda i još tisuću puta ponoviti "Hrvati me vole", mogu je slušati u kafani, što ja znam, svi glavati hadezeovci iz neke domaće vukojebine, no to neće promijeniti činjenicu da uživa u kapitalu i moći koji je stečen vađenjem zlatnih zuba iz glava pobijenih civila.

Ukratko, lijepiti plakate s njezinim likom po Zagrebu nije mnogo drugačije no da po Izraelu lijepiš plakate Eve Braun. Nemamo o tom što raspravljati. Svetlana Ražnatović Ceca nije sporna zato što pjeva narodnjake, pjeva ih i Lepa Brena, koja je rasprodala tri zagrebačke Arene, a i još će ih. Naravno da nije sporna ni zato što je Srpkinja, Aleksandra Prijović rasprodala je pet zagrebačkih Arena. Ona je neprihvatljiva jedino zato što, slaveći pokojnog supruga, svaki put nanovo simbolički ubija njegove žrtve, a samim time i priziva nove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:27