NEMANJIN NOVI ALBUM

‘Lijepo je poslati pozitivnu energiju u svijet, pustiti je da napravi krug i prigrliti je nazad‘

nemanja
 Alma Drnovac
Iako im je pandemija koronavirusa otkazala koncerte, pulsko-zagrebački psych funk bend dobio je i više vremena za nove pjesme

Nakon ezoteričnih ritmova "Tarot Funka", pulsko-zagrebački psych funk bend nemanja donosi novo studijsko izdanje "Cosmic Disco" - album nadahnut drevnom "Tibetanskom knjigom mrtvih" te zvucima thai funka, italo disca, chicha cumbije, anatolijskog rocka, duba i afrobeata. Album su najavili singlom "Dāw Yĕn", a na njemu se nalazi ukupno devet novih pjesama.

nemanja je projekt iza kojega stoji Luka Šipetić, pulski autor i glazbenik aktivan u bendovima NLV i Para Lele, a njegova glazba dosad je predstavljena u radijskim emisijama posvećenima world i psihodeličnoj glazbi u SAD-u, Kanadi, Turskoj, Cipru, Japanu, Brazilu, Meksiku, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Italiji, Australiji i Španjolskoj, a bila je uključena i u epizodi Bandcamp Weekly, koja na homepageu Bandcampa promovira nove glazbene nade. Luka nam je u razgovoru, između ostaloga, otkrio pozadinu novog albuma, ali i što bend ima u planu za skoru budućnost.

Koliko je "Tarot Funk" drugačiji od "Cosmic Disca", što ste sve promijenili na albumu za razliku od prvog izdanja?

- Zvukovno, ‘Cosmic Disco’ je na prvu plesniji i ‘veseliji’. Izraženiji su utjecaji 70’s disca i chicha (peruanske) cumbije, a malo manje anatolijski, koji su prisutniji na prvom albumu. Makar su ostali neki arapski utjecaji, poput primjerice libanonskog disca. Konceptualno, ‘Cosmic Disco’ nastavlja priču započetu na ‘Tarot Funku’. Kako ‘Tarot Funk’ pomoću tarot karta oslikava nemanjin ‘pad’, životnu krizu i gubitak ega, ‘Cosmic Disco’ nastavlja tu priču i odlazi u jedino područje gdje čovjek bez ega može ići - limb, a u ovom slučaju bardo, opisanim u ‘Knjizi mrtvih’.

Zašto baš "Tibetanska knjiga mrtvih"?

- ‘Tibetanska knjiga mrtvih’ je od samoga začetka ideje predstavljala savršen putokaz koji će potpomognuti sam proces snimanja i nastanka pjesama. Kako knjiga predstavlja niz uputa i situacija s kojima se svijest suočava nakon smrti, bilo je potrebno posegnuti za njom nakon što se nemanja na kraju ‘Tarot Funka’ našao na, nazovimo, rubu “psihičke, ego-smrti”. Uz to, kako je taj proces u knjizi opisan kao izrazito neugodan i stravičan, potrebno je da glazba bude malo veselija, kako bi umirila duh i podsjetila na mala veselja ovoga života poput smijeha, plesa i ljubavi. Knjiga i album se upotpunjuju, a nadam se da rezonira i s ostalima, koji se i ako se, poput nemanje, ponekad osjećaju izgubljenima. Niste sami!

Koji su sve izvođači utjecali na nemanjin zvuk?

- Stvarno ih je mnogo, za to bi nam trebao poseban intervju! Dosadašnja dva albuma inspirirana su pop glazbom ‘60-ih i ’70-ih iz zemalja koje su pomalo nepravedno ignororane u pop kanonu Zapada: Gana, Nigerija, Lagos, Tajland, Turska, Libanon, Kambodža, Peru… Popis je dug. Nisu toliko bitni izvođači, godine i lokacije, koliko same pjesme i zvuk. Ako je iskreno i od srca, inspirira me.

Što se događalo prije nemanje, a što se promijenilo nakon što je oformljen bend kakav danas znamo?

- ‘Tarot Funk’ sniman je prije oformljivanja benda i iako sam imao u glavi ljude koje bih zvao, snimao sam ga oslanjajući se na svoje instinkte i intuicije o tome kako bi oni odsvirali koji ton. Kako je ‘Cosmic Disco’ sniman nakon oformljivanja benda, koji čine Matej Perić, Karlo Lugarić, Laura Matijašević, Leo Beslać i Branimir Štivić, neke glazbene epizode na albumu direktno su inspirirane našim koncertima, svirkom i iskustvima unazad godinu dana. Stoga, iako nisu bili pored mene dok sam snimao, bili su jako blizu, bliže nego što oni misle.

Kritičari su od samoga početka hvalili vaš rad, kako na to gledate?

- Ugodno me iznenadilo, nisam očekivao da će toliko ljudi pozitivno reagirati. Drago mi je i da publika super reagira i da se koncerti pretvaraju u plesne tulume. Lijep je osjećaj poslati val pozitivne energije u svijet, pustiti ga da napravi krug i prigrliti ga nazad.

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na vaš rad? Kako se snalazite dok nema koncerata?

- Pandemija je dala malo više vremena da se posvetim albumu, no nažalost, otkazala nam je mnoge koncerte. Tako da snimamo i pripremamo se za, nadamo se, nadolazeću klubsku sezonu.

Prije nemanje svirali ste u bendovima NLV i Para Lele, jesu li ti bendovi još aktivni i planirate li nova izdanja s njima?

- NLV je trenutačno u fazi hibernacije, eventualno zasviramo ako se skupimo svi na istome mjestu ad hoc, kao prošloga ljeta u Puli. Para Lele su u vječnoj fazi nastanka novog materijala, trebamo samo naći vremena, a možda u ovom slučaju i vrijeme treba naći nas.

Čime se, osim glazbe, bave članovi benda? Planirate li se u nekom trenutku posvetiti isključivo sviranju i snimanju, ako se za to stvore dobri uvjeti?

- Bavimo se najviše glazbom, ona nam je u glavi 0-24. Ako doživimo da u Hrvatskoj budu dobri uvjeti za išta, ostavljamo sve popratne djelatnosti i samo sviramo. A do tad, sami sebi stvaramo dobre uvjete kako znamo i možemo.

Kakvi su nemanjini planovi za ovu godinu? Hoćete li odmah krenuti raditi na novom materijalu ili čekate neka bolja vremena?

- Nikad nije bolje vrijeme od sada, tako da ne čekamo, radimo dalje. Prosviravamo nove pjesme, radimo na nekim novim stvarima, možda se malo posvetimo drugim projektima… A kad situacija to omogući, krećemo s koncertima, za to i živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37